Смекни!
smekni.com

Католицизм. Його основні догмати (стр. 3 из 3)

Ворожі католицтву релігійні вчення називались єрессю, а їх прибічники – єретиками. Католицька церква вела надзвичайно жорстоку боротьбу з єретиками, розправлялась зі всіма, хто насмілювався підняти проти неї свій голос. Для боротьби з єрессю було запроваджено спеціальний церковний суд - інквізицію. Людей звинувачували у відступі від учення церкви, кидали у в’язниці, піддавали страшним тортурам, засуджували до спалення. Інквізиція існувала у всіх країнах Західної Європи.

З особливою жорстокістю інквізиція діяла в Іспанії. Згідно з підрахунками істориків, у цій країні було спалено або вигнано близько 3 мільйонів чоловік. Загальна кількість жертв інквізиції у всіх країнах Західної Європи становила 9 – 12 млн. чоловік.

Але інквізиція не змогла зупинити рух, спрямований проти гноблення й засилля католицької церкви. Серед народних мас зростала невдоволеність політикою папства, накопичувалось обурення проти духівництва. Суду інквізиції підлягали головним чином ті, кого підозрювали в єресі, але крім них суду підлягали і такі категорії звинувачених, як:

· Хулителі релігії й винні у хибних уявленнях про могутність Бога, все одно, чи говорили вони це в п’яному чи тверезому стані.

· Всі, хто нібито займався чаклунством і ворожбою.

· Всякий відлучений, що не шукав примирення з церквою.

· Ті, хто переховував і захищав єретиків і т.д.

А тепер розглянемо державний устрій Ватикану. Ієрархія католицької церкви спирається на сувору централізацію і безумовну підлеглість нижчих церковних органів вищим. Очолюється католицька ієрархія «Священною колегією кардиналів» (від лат. кардинал – головний). Кардинал – це вища духовна особа після Папи.

Постійною установою Ватикану є державний секретаріат. Він відає дипломатичними відносинами з тими країнами, з якими Ватикан має стосунки. Їх зараз близько 60.

Постійні посли – папські нунції. Італія і Ватикан також обмінюються послами. Якщо постійні дипломатичні відносини не підтримуються, то надсилаються тимчасові представники.

Ордени монахів – організації католицьких монахів – мають особливі статути. Створені для посилення впливу католицької церкви, ордени мають суворо централізовану структуру. Їх очолюють «генерали»/ «генеральні магістри», котрим підпорядковуються «провінціали»(провінціальні пріори), «магістри», а останнім – абати і конвентуальні пріори. Над цими особами – генеральний капітул, тобто зібрання керівників різних рангів, що збирається раз на кілька років. Ордени підпорядковуються безпосередньо Папі Римському, в якій би країні вони не знаходились. Одним із перших католицьких орденів є орден бенедиктинців, заснований в Італії Бенедиктом Нурійським.

Особливим впливом орден користувався в Х –ХІ ст.. Сьогодні бенедиктинці існують у ряді країн Європи і Америки, мають свої школи та університети, періодичні видання.

Крім ордену Бенедиктинців існує багато інших орденів, такі як Бернардинський, Францисканський, Домініканський, Єзуїтський ордени і т.д.

Установи Ватикану включають у себе 9 конгрегацій (об’єднань):

1. Конгрегація священної канцелярії

2. Конгрегація пропаганди віри

3. Конгрегація семінарів і університетів

4. Конгрегація в справах східних церков і т.д.


Висновок

Величезні романські, готичні, барочні храми, могутні звуки органу, особлива урочистість богослужінь, глибока віра прихожан, чітка, централізована організація церкви, святе місто Рим, Ватикан – резиденція Папи Римського, собор святого Петра. Все це закарбовано в нашій свідомості як образ католицької церкви.

Ця церква має свою складну історію, свої особливості віровчення, культу, церковної організації, відіграє велику роль в сучасному світі. Все це я намагалася розкрити в даній роботі. Маю надію, що у мене це вийшло.


Література

1. Ю.А. Калінін, Є.А. Харьковщенко «Релігієзнавство», К., «Наукова думка», 2002.

2. «Релігієзнавство» за редакцією професора, доктора філософських наук М.М. Заковича, К., «Вища школа», 2000.

3. В.І. Лубський, В.І. Теремко, М.В. Лубська «Релігієзнавство», К., «Академвидав», 2002.

4. «Релігієзнавство», Слов’янський державний педагогічний університет, К., 2006.

5. А.П. Ходькова «Релігієзнавство», Л., «Афіша», 2000.