Смекни!
smekni.com

Митрополит Андрій Шептицький (стр. 4 из 4)

Імовірно Роман написав цього листа на передодні важливої проби, про яку я вже декілька разів згадувала. Тут розкажу це, що сам Роман розказував мені особисто вже в Римі.

«Це була страшна хвилина, хоч вона тривала ледве декілька хвилин. Під час молитви заволоділо мною нараз таке глибоке пізнання такої могучості й величавості латинської Церкви, її краси й духовних скарбів, що мені здавалося, що я не можу рід неї відірватися і поза нею не зможу служити Богові. І все зачало хитатися й валитися в мені. Тоді я вчинив совсршенну постанову повної присвяти Господеві, цілковитого прийняття його пресвятої волі й знова — все пішло — як блискавка, після блискавиці наступили по собі неначе три удари грому, а тоді я відзискав повну свідомість і зрозуміння, що Бог хоче мати мене серед Василіян, а після тієї свїдомости вернувся повний, досконалий спокій...»

Це потрясіння мусіло бути винятково сильне, бо коли Роман вернувся до Риму, пішов негайно до кардинала Ледоховського розказати йому про все, на що він без вагання відповів, що в тій події він бачить виразно потвердження правильности його покликання. Коли ж згодом Роман переповідав мені це видіння, він додав: «Але якщо це було би сталося перед чотирма роками, тоді хто знає, чи я витримав би отсю пробу й не став би Бенедиктином...»


Література

1. Лубський В.І. “РЕЛІГІЄЗНАВСТВО” Київ “Вілбор”.

2. Каутський К.І. “ІСТОРІЯ ХРИСТИЯНСТВА” .