Смекни!
smekni.com

Погляди Фрейда на релігію та деякі проблеми сучасності (стр. 5 из 5)

Людина живе на складному і змінному світі. Він безперервно взаємодіє з жвавою і неживою природою і собі подібними на рівні сім'ї, найближчих друзів і родичів, невеликих співтовариств, крупних національних утворень і ін. Здійснюючи ті або інші вчинки, ухвалюючи рішення, що зачіпають лише його самого або цілі співтовариства, людина діє під впливом двох найважливіших чинників, які узагальнено прийнято позначати термінами «відчуття» і «розум». Не треба, напевно, доводити, що підпорядковувати всі свої дії тільки відчуттю або тільки розуму не можна в принципі. Вся історія людства це однозначно підтверджує. Наука може допомогти тільки в одній з цих сфер, да і то в областях, щодо нечисленних і обмежених спільними принципами побудови наукового знання, що обговорювалися вище».

От себе хочу додати, що як писав ще Л.Толстой, «Всяка розумна людина якщо не знає, то відчуває, що в найважливіших питаннях життя йому не можна керуватися ні особистими спонуками відчуттів, ні міркуваннями про найближчі наслідки його діяльності, тому що наслідків цих він бачить дуже багато різних і часто суперечливих, тобто таких, які також ймовірно можуть бути добродійними або шкідливі як для нього, так і для інших людей».

Висновок

Осмислюючи роботу Фрейда, я мимоволі погоджувався з ним у всьому, окрім одного, його оцінки, яку він дав релігії. Він має рацію, кажучи, що релігія це ілюзія, але помилявся, висловлюючи ідею даремності її для людини і людства в цілому. Звичайно, вона не може дати знань, на основі яких ми, наприклад, могли б побудувати зореліт і відправитися на нім до далеких зірок, до інших цивілізацій. Але вона дає нам невимірний більше, оскільки «працює» на душевну рівновагу людини, бореться з пригнобленням. Людина, біля якої начебто все є, не може пояснити собі своє відчуття незадоволення. Воно заганяється углиб і породжує багаточисельні психічні відхилення. Відсутність системи цінностей і сенсу життя породжує багаточисельні депресії і самогубства. Немало випадків, коли «убиті» горем люди знаходили в ученні релігії втіху, і не лише. А зараз, це так звана мас культура, «робить» з ще нормальних людей «не людей» в чисто людському розумінні цього слова. Взагалі західної культури так такої вже немає. Все підкорялося капіталістичним ідеям. Визнаною цінністю є компроміс, тобто уміння поступитися будь-якими ідеалами ради можливості спільного існування. Під час першої і другої світових воєн людство переконалося, що без цієї цінності воно не виживе, але воно переконалося і в тому, що людина, що не має інших цінностей, - теж не мешканець. У наш час, в капіталістичному суспільстві кожен готовий убити іншого практично ні із-за чого. Адже якщо поглянути на все це з боку, то можна жахнутися - людство знищує само себе. Культура, і зокрема релігія, намагаються запобігти цьому впродовж століть, але видно чоловік ніколи цього не зрозуміє. А якщо і зрозуміє, то буде надто пізно.

Поглянемо на світ очима техногенної країни майбутнього – Америки. Фантасти постійно пишуть про вельми неблагополучне майбутнє, про різні проблеми з якими ми зіткнемося (зокрема проблема штучного розуму). Там немає етики, немає моралі; всі вчинки здійснюються із-за користі і вигоди. А якщо і згадується щось про релігію, то вона «там» пропагує тільки про власну насолоду (адже для цього людина і живе, адже основний життєвий принцип - принцип задоволення), «там» людина біжить від жахів життя в ці «осколки релігії. Тобто якщо подумати, то відбувається секуляризація суспільства. То, за що боролися вчора сьогодні вже підлягає руйнуванню. Звідси нестабільність, агресія, тероризм, тобто дуже багато незатребуваної енергії. Відбувається розпад сімей, поява згубних пристрастей (наркоманія), невиліковних захворювань. Ось, що підніс нам двадцяте століття! Думаючи про це страшне майбутнє, і в якому житимуть наші діти, думаєш: а що ж буде завтра, якщо ЦЕ вже сьогодні. Коли-небудь людство прокинеться в глибокій ямі, вибратися з якої воно вже не буде в силах. Наше майбутнє криється в нас самих. Тому непогано було б, щоб сильні світу цього звернули увагу на релігію, оскільки в ній криється наша «людяність». Нинішня людина вже не живе в руслі традиції, а вибирає релігію собі за смаком і по потребі. У такому виборі поміщені свої достоїнства і недоліки.

Якщо віра, вибирається, як товар, щоб задовольнити відповідну потребу, то часто вона обертається забобоном і ідолопоклонницею.

Розуміючи все це можна зберегти не лише якийсь окремий народ, але і мир в цілому. Релігія представляє інтереси цілого, а не одного індивіда, як розглядував Фрейд.

Список використаної літератури

1. Грибов Л.: «Наука и религия: от конфронтации к дополнительности»; РАЕН, 2000г.

2. Касавин И. Т.: «Изобретение веры. Авраам и Иов»; Вопросы философии 2/99.

3. Кураев А.: «О вере и знании – без антипатий»; Вопросы философии 7/92.

4. Миронов А. В.: «Основы религиоведения. Происхождение религии и ее ранние формы»; СПЖ, номера 4 и 5 за 98г.

5. Моисеев Н. Н.: «Логика универсального эволюционизма и кооперативность»; Вопросы философии 8/89.

6. Философская энциклопедия; Москва, 1970г.

7. Фрейд З.: «Психоанализ, религия, культура»; Москва, Ренессанс 1992г.