Смекни!
smekni.com

Старий і Новий Завіт (стр. 3 из 3)

Більшість як західних, так і російських релігієзнавців і фахівців з НРД негативно відносяться до використання терміну "деструктивний культ", ставлячи під сумнів можливість його вживання в цивілізованому суспільстві, а тим більше фахівцями. За словами відомого російського релігієзнавця Ігоря Кантерова

.....довільне і шумне застосування зубодробильних термінів "тоталітарна секта" і "деструктивний культ" здійснюється без урахування досягнень вітчизняного і зарубіжного релігієзнавства, соціології і історії релігії. Саме цим можна пояснити появу видань типу "Додатка до довідника "Нові релігійні [організації Росії] деструктивного, неязичницького характеру"" (Москва, 2000). У нім сотні маловідомих груп, з дивовижними найменуваннями і що налічують не більше пари десятків послідовників, є сусідами з організаціями, які мало хто наважиться назвати релігійними. Проте в "деструктивні релігійно-політичні групи" потрапляють Націонал-більшовицька партія Э. Лимонова, Російська національна єдність (РНЕ) і навіть УНА-УНСО.

Таким чином, розпливчатість найменувань "тоталітарна секта" і "деструктивний культ" дозволяє зараховувати до таких об'єднань практично будь-яке релігійне новоутворення, релігійно-філософське вчення, культурно-освітня або оздоровча установа. Було б бажання, а вже поняття "Тоталітарна секта" і "деструктивний культ" завжди готові прийняти у свої безрозмірні обійми всякого, кого треба анітрохи сумняшеся затаврувати, не утрудняючи себе замислитися про наслідки бездумного поводження з такими ярликами-страшилками.