Смекни!
smekni.com

Основні положення релігії та атеїзму (стр. 6 из 10)

Географічні осередки атеїзму загалом визначити дуже важко, адже атеїзм соціально-культурне і навіть частково психолого-етичне явище яке розподілене одно рідно серед суспільних мас. Однак можна все ж виділити певні ландшафтні та соціальні орієнтування географічних осередків атеїзму, це зокрема історико-культурні регіони анти релігійних угрупувань (СРСР, Швеція), науково-освітні заклади (університети та студмістечка), регіони ізольовані від міжрелігійних протистоянь (Фарерські о-ви, Шпіцберген, Гренландія, Ісландія) До основних географічних осередків виникнення атеїзму у Європі варто віднести країни СНД, зокрема Росію, де впродовж другої половини 90-х, а також ХХІ століття створено багато нових атеїстичних організацій. Зокрема: АТОМ (Атеїстичний осередок Москви) створений на початку 2000 р., Олександром Никоновим, організація базується в Москві та видає журнал «Новый безбожник»; «Союз воинствующих безбожников Российской Федерации» який створено у Єкатеринбурзі, є філіали у Хабаровську, Челябінську та Санкт-Петербурзі, співпрацює з організацією АТОМ, об’єднує представників наукового атеїзму та журналістів і публіцистів які мають атеїстичні переконання. Можна зазначити також Інтернет організації зокрема СОТРЕФ.сом Українського атеїста, професора Київського Політехнічного Інституту Дулумана Е.К., організацію наукового атеїзму http://www.atheism.ru тощо. В Центральній Європі нині атеїстичними осередками є студмістечка Чехії, Німеччини, Польщі, Сербії де майже відсутні релігійні установи.

У Скандинавії релігія переживає глибоку кризу. Основним географічним осередком безвір’я є Швеція де рівень атеїстів складає понад 55% а скептиків та агностиків ще 30%, Загалом майже цілком атеїстичними є міста північної частини країни, а також столиця – Стокгольм, вплив релігії помітний на південному заході держави. Після розпаду СРСР значні осередки атеїзму з концентровані в урбанізованих районах Прибалтики. Окремі матеріали атеїстичних сайтів зазначають про поширення атеїзму у всіх північних регіонах Європи Фарерські о-ви, Шпіцберген, Гренландія, Ісландія, північні території Скандинавії та Росії. Часто збільшення атеїзму серед населення пов’язують з стабільною політичною ситуацією в країні, відсутністю військових конфліктів, високим рівнем життя та сприятливим кліматом, яскравим прикладом цього є висока частка атеїстів у Норвегії, Великобританії, Франції, Нідерландах, Бельгії та Люксембурзі, та низька Сербії, Македонії, Греції, Туреччині. В Україні нині частка атеїстів повільно зменшується що пояснено напливом різних релігійних течій після тривалої ізольованості у складі СРСР, однак незважаючи на це росте частка агностиків.

4.2 Атеїзм в Азії. Протилежності у відношенні влади до атеїзму в різних країнах

В історії Азійської релігії атеїстичні школи були присутні в індуїзмі, який є політеїстичною релігією, тобто релігією у якій може бути декілька богів. Матеріалістична і антирелігійна філософська школа чарвака, заснована в Індії орієнтовно в VI столітті до нашої ери, — ймовірно, найяскравіша атеїстична філософська школа в Індії. Ця гілка індійської філософії класифікується як неортодоксальна система і не розглядається як частина шести ортодоксальних шкіл індуїзму, але заслуговує на увагу як матеріалістичний рух в індуїзмі. Четерджі і Датта пишуть, що до нас не дійшли тексти філософії чарвака, і наше уявлення про цю філософії ґрунтується, головним чином, на критиці їхніх ідей іншими школами. Часто до атеїстичних зараховують індійську філософську систему санкхья. Заперечення Бога, як єдиного творця, також присутнє у джайнізмі і буддизмі. В той же час слід зазначити, що самі буддисти не визнають свою релігію атеїстичною і вважають за краще використовувати термін non-theism, який в літературі зазвичай перекладається як не-теїзм.

Впродовж Раннього Середньовіччя різноманітні релігійні течії майже цілком захопили Азію. У багатьох глибинних регіонах поширювались традиційні вірування, основна ж частина континенту була поділена трьома релігіями – ісламом, індуїзмом та буддизмом. Ламаїзм та синтоїзм були притаманні північно-східним регіонам. До традиційних вірувань Китаю можна віднести даосизм та конфуціанство. Іудаїзм був подекуди присутній лише на територіях Близького Сходу. Тим часом атеїзм був майже відсутнім явищем, за виключенням кількох локальних течій вільнодумства у ХІХ столітті. З приходом ХХ століття ситуація почала змінюватись. У 1900 році в Азії було близько 2 мільйонів атеїстів, це 0,2% тогочасного населення континенту. Атеїстичними осередками в Азії були окремі регіони Японських островів, Корейський півострів, а також окремі урбанізовані регіони європейських колоній. Існували філософські течії вільнодумців.

З приходом в цей регіон марксистських ідей та соціалістично-комуністичного правління атеїзм серед населення поширився до Кореї, Китаю, Центральної Азії, Індокитаю (зокрема В’єтнаму), Закавказзя тощо. Після створення Ізраїлю і тривалих територіальних та етнічно-релігійних воєн на Близькому Сході доля атеїстів у Ізраїлі зросла до 20…25%. Влада у Китаї заохочувала атеїзм, у Камбоджі він насаджувався шляхом залучення військових сил, Цікавим був також конфлікт в Кореї, що призвів до того що Північна частина країни стала атеїстичною через політичні переконання, а південна через переважання серед сусідів, атеїстичних держав. У період 80-х, 90-х років у Азії вже було близько 700 млн. атеїстів. Найбільш атеїстичними країнами в Азії нині вважають Китай, В’єтнам, Південну Корею, Гонг Конг, Ізраїль та Казахстан. Найменш атеїстичними є Країни Близького Сходу, Аравійського півострова, Ірану, Іраку та Пакистану, в цих країнах діє шаріат, за яким відмова від ісламу розцінюється як зрада і карається стратою.

Станом на 2000 рік у Азії було 1 млрд. 17 млн. атеїстів (28% населення), найбільше з них у Китаї. У країнах Аравійського півострова частка атеїстів станом на 2005 рік становила 0%. Окремі статистичні дані також свідчать що у Японії доля атеїстів серед населення становить 65%, а доля активних віруючих близько 4%. У Південній Кореї 32% атеїстів та 20% агностиків. У всіх атеїстичних країнах Азії діють атеїстичні просвітницькі організації та видається науково-просвітницька та філософська атеїстична періодика. Правове відношення до атеїзму у більшості країн Північно-східної та Далекосхідної Азії ліберальніше відносно консервативних країн ісламу та індуїзму. Цікавим фактом є те що 3 березня 2008 року атеїст Сана Едамаруку в прямому ефірі популярного індійського телешоу кинув виклик відомому індійському чаклуну - тантріка Пандіду Сурінда Шарма, попросивши його продемонструвати на ньому свою силу - вбити за допомогою магії. Протягом кількох годин у прямому ефірі чаклун безуспішно здійснював ритуальні дії, і, не домігшись успіху, зробив висновок, що атеїста «захищає дуже сильне божество».

4.3 Атеїзм в Австралії та Океанії

Частка атеїстів серед населення Австралії зростає. Післявоєнна Австралія стала надзвичайно світською державою і релігія вже не грає вагомої ролі в житті австралійців. У 2006 році, підчас перепису населення в Австралії атеїстами себе назвали 18.7% населення країни (або 3,706,555 чоловік), кількість атеїстів тут збільшилась на 3% в порівнянні з 2001 роком. Ще 11,9% вважають себе агностиками. Загалом близько 30% австралійців не релігійні.

Аборигени Австралії до Європейської колонізації були глибоко віруючими і слідували духовній обрядності так званого Dreamtime. Європейська колонізація 1788 року принесла на континент Християнську віру. Після перепису населення у 1901 році в країні було виявлено 0,4% атеїстів, однак це не завадило розвитку Християнських релігійних організацій. Позитивні тенденції зростання кількості атеїстів можна зафіксувати у період до 1933, та після 1973 років. Осередками атеїзму в Австралії в ХХ столітті були урбанізовані регіони які підтримували зв’язки з колишньою метрополією. Цим пояснюють майже одночасне поширення атеїзму в Великобританії та Австралії. У другій половині 70-х років через різке падіння потреб населення в релігії, було визнано відсутність релігійної віри у молодого покоління країни. У 1990 році, за даними Австралійського Статистичного Університету 52% науковців країни були атеїстами або агностиками. У 2010 році Фонд Атеїстів Австралії та Міжнародний Альянс Атеїстів провели з’їзд атеїстів Австралії у Мельбурні. Також у тому році була видана «Австралійська книга атеїзму» що була написана колективом авторів, та мала на меті донести до свідомості громадян держави про негативний вплив релігії на освіту, політику та сімейні стосунки. А також про діяльність культів та сект в Австралії, та переваги атеїстичного світогляду, історії та філософії атеїзму.

В наші дні австралійці дуже підозріло ставляться до поєднання релігії та політичного життя. Вважається що політик поступає негідно коли заявляє що на його стороні бог. Багато політичних діячів Австралії є атеїстами або агностиками. До них можна віднести деяких губернаторів, колишнього прем’єр-міністра Х’юго Уітлмана, та поточного прем’єр-міністра Джулію Джилард, а також політиків Джона Куртена, Джона Гордона та Боба Хоука. На національному телебаченні країни коміки та сатирики часто висміювали релігію. Однак незважаючи на це багато австралійців вважають релігію дуже важливою частиною їх життя.

В 2008 році в глобальному соціологічному опитуванні 70% населення зазначили що релігія для них не важлива. Ці показники є одними з найвищих у світі. Тим часом Австралійська газета SMH проводила опитування «Світ був би кращим без релігії?» на що ствердно відповіли 81% читачів. В тому ж році соціологами було визначено що значний відсоток молоді байдужий до релігії. Відповідно до інших соціологічних досліджень у різні роки частка подружніх пар які брали шлюб згідно з християнськими або будь-якими іншими релігійними обрядами зменшувалась і у 2007 році становила 41,3%. Загалом з початком 70-х років Австралія переживає релігійну кризу, зменшується кількість відвідувачів релігійних установ та пожертв які надходять до релігійних організацій. Кількість віруючих та атеїстів в Австралії в різні роки можна побачити на таблиці (мал. 5).