Смекни!
smekni.com

Електрообладнання автомобиля (Электрооборудование автомобиля) (стр. 2 из 2)

4. Освітлення і сигналізація

Освітлення і світлова сигналізація на автомобілі забезпечують безпеку руху транспорту в нічний час. Освітлення складається з приладів зовнішнього і внутрішнього освітлення. До приладів зовнішнього освітлення належать передні фари, підфарники, задні ліхтарі, центральний і ножний перемикачі освітлення, а до приладів внутрішнього – підкапотна лампа, плафони кабіни і кузова, щиткова і переносна лампи та перемикачі цих приладів. Приладами світлової сигналізацій називаються покажчики повороту, стоп сигнал і світло заднього ходу.

Фари. Автомобільні фари призначені для освітлення дороги спереду автомобіля. Вони встановлені в спеціальних гніздах передньої частини крил. Фара складається з металевого корпусу, оптичного елемента з корпусом і регулювальними гвинтами, патрона, лампочки двох обідків з прокладкою. Оптичний елемент напів розібраний. Він має скляний розсіювач, завальцьований зубцями в металевому рефлекторі. Між рефлектором і склом розсіювача встановлено гумову прокладку, яка не пропускає в себе пилу бруду і вологи.Внутрішня поверхня рефлектора вкрита тонким шаром алюмінію, що забезпечує добре відбивання світла.

Підфарники і задній ліхтар. Підфарники призначені для позначення габаритів автомобіля спереду. Їх вмикають для у нічний час і вдень під час туману або снігопаду. Підфарник складається з корпусу, скла, обідка з прокладкою, патрона і лампи. Задній ліхтар призначений для освітлення номерного знака, подачі стоп-сигналу і позначення габаритів ззаду вантажних автомобілів. Задній ліхтар вантажного автомобіля має корпус, обідок, патрон, двоконтактну лампочку або дві одноконтакні, заднє червоне і бічне безколірне скло.

Підкапотна лампа призначена для освітлення двигуна. Її встановлюють на передній панелі кабіни під капотом і вмикають повертанням патрона у корпусі.

Контрольно-вимірювальні прилади освітлюються лампочками, патрони яких встановлюють на щитку приладів з тильного боку. Кабіна вантажного або кузов легкового автомобіля і автобуса освітлюються плафонами.

Перемикачі освітлення і запобіжники. Центральний перемикач освітлення призначений для вмикання і вимикання фар, підфарників і заднього ліхтаря. Він знаходиться на передній панелі вмикання споживачів колодку з контакною пластиною переміщення за допомогою тяги з кнопкою, яка має три положення: у положенні коли споживачі вимкнені; у положенні коли вмикаються підфарники і задній ліхтар; у положенні коли вмикаються фари і задній ліхтар.

Вмикачі стоп-сигналу залежно від системи привода гальм мають гідравлічний або пневматичний привод. Вмикач стоп-сигналу з пневматичним приводом складає тряс з корпусу, кришки, гумової діафрагми, яка затиснута між корпусом і кришкою, пружини двох нерухомих контактів, які зовні закінчуються клемами для приєднання проводу і одного рухомого контакту. У вмикачі з стоп-сигналу з пневматичним приводом при гальмуванні автомобіля повітря під тиском з гальмового крана входить у корпус вмикача і , тиснучи на гумову діафрагму, прогинає її.

Запобіжники обмежують максимальну силу струму в електричному колі під час замикання оголеного проводу на "масу". Це запобігає швидкому розрядженню акумуляторної батареї, тепловому руйнуванню ізоляції проводів і вмикачів або навіть пожежі. На сучасних автомобілях застосовують плавкі і термобіметалеві запобіжники.

Плавкі запобіжники змонтовані на панелі, закриті кришкою і встановлені під щитком приладів у кабіні. Вставки плавких запобіжників розраховані на струм певної величини і виготовлені з мідного лудженого дроту. Кожний запобіжник має два затискачі для приєднання проводів. Затискачі мають гнізда в яких розміщено планки з вставками. На кожній планці, крім вставки намотано по кількавитків.

Термобіметалеві запобіжники бувають одноразової і багаторазової дії.

Термобіметаловий запобіжник багаторазової дії. складається з корпуса і пружної біметалевої пластини з контактом на кінці. Цей контакт з пружної сили біметалевої пластини притискується до нерухомого контакту на корпусі, замикаючи коло фар і підфарників. Коли через запобіжник проходить струм більший від розрахункового, біметалева пластина нагрівається і, деформуючись, з різким клацанням розмикає контакт. Після остигання вона вирівнюється і знов замикає контакти.

Термобіметаловий запобіжник одноразової дії встановлюють у колах приладів освітлення, контрольно-вимірювальних приладів а ін. Розміщують його в нижній частині панелі приладів. Під час проходження струму, який перевищує розрахункову величину біметалева пластина, що знаходиться в корпусі, нагріваючись, з різким клацанням вигинається і розмикає контакти. Після усунення короткого замикання, щоб увімкнути коло, треба натиснути на кнопку і цим повернути б металеву пластину у початкове положення, при якому вона знову замкне контакти.

Покажчики поворотів призначені для попередження водіїв транспорту, пішоходів і міліціонера регулювальника про намір зробити повороти або інші маневри, пов'язані із зміною напряму руху автомобіля.

Найпоширеніші є світлові покажчики поворотів. Такий покажчик складається з електромагнітно-теплового переривника струму, сигнальних ламп у підфарниках, задніх і бічних фонаціях, контрольної лампи на щитку приладів і перемикача. Переривник струму складається з корпуса, всередині якого розміщено сердечник з обмоткою, опору, двох нерухомих, контактів і натягнутої ніхромової струни, що утримує якірець з рухомим контактом, розімкненим у неробочому стані, і додаткового пружного якірця з рухомими контактом. Обмотка сердечника ввімкнена послідовно до ламп покажчика.