Смекни!
smekni.com

Психологічна підготовка працівника МВС (стр. 4 из 4)

Працівнику оперативного підрозділу необхідно знати і розуміти психологію злочинних груп, яка формується за різними мотиваціями: загальність поглядів і інтересів; навмисна діяльність по створенню злочинної групи для виконання загальної справи; етнічна спорідненість; економічна основа (конкуренція, вилучення, подавлення). У зв'язку з цим у членів злочинних груп формується різна психологія. Це може бути усвідомлена чи неусвідомлена, випадкова або вимушена участь в злочинній групі чи злочинній організації.

Оперативний працівник повинен також досконало знати психологію потерпілого, яка залежить від характеру злочину, жертвою якого він став. Психологія потерпілого залежить від: особистості потерпілого; загального рівня його освіти; громадської оцінки вчиненого злочину; культури особи; матеріальної і моральної шкоди; фізичного збитку та інших обставин.

Під час спілкування з потерпілим працівник оперативного підрозділу повинен виражати впевненість у справедливості розслідування, виступати гарантом дотримання прав потерпілого, поводити себе чуйно, делікатно, щоб завоювати його довіру.

Вогнепальна культура працівника міліції передбачає уміння дотримуватися заходів власної безпеки. Рішучість, сміливість, відвага не означають байдужості до свого життя та здоров'я.

Дільничний інспектор міліції – це посадова особа органа внутрішніх справ, яка виконує функції цього органа на закріпленій за ним території — адміністративній дільниці. Для виконання службових обов'язків йому надається окрема кімната, як правило, на території обслуговування, а також засоби зв'язку і транспорту (у сільській місцевості).

Інспектор ДАІ – це посадова особа, яка здійснює регулювання рухів транспорту і попередження дорожньо-транспортних подій.

Основні функції інспектора ДАТ: 1) регулювання дорожнього руху; 2) попередження дорожньо-транспортних подій; 3) реєстрація і перереєстрація транспортних засобів; 4) контроль знань і навичок осіб, які бажають придбати права на керування транспортними засобами, видача прав водія.

Соціальний аспект діяльності інспектора ДАІ визначається тим, що він покликаний: 1) працювати в умовах правомірної поведінки громадян — учасників дорожнього руху; 2) уміти професійно контролювати рухи транспортних засобів і передбачати аварійну ситуацію (поведінка водія за кермом, якість дорожнього покриття та ін.).


Список використаних джерел

1. Бандурка О. М., Скакун О. Ф. Юридична деонтологія. — Х.: Видавництво Національного університету внутрішніх справ, 2002. — 336с.

2. Баумейстер А. О. Філософія права. — Вінниця: О.Власюк, 2007. — 224с.

3. Бачинін В. А., Журавський В. С., Панов М. І. Філософія права. — К.: Видавничий Дім "Ін Юре", 2003. — 468 с.

4. Козловський А. А. Філософія права. — Чернівці: Рута, 2003. — 128 с.

5. Рабінович П. М., Добрянський С. П., Гудима Д. А., Грищук О. В., Дудаш Т. І. Філософія права: проблеми та підходи. — Л.: Львівський національний ун-т ім. Івана Франка, 2005. — 290 с.

6. Сливка С. С. Природне та надприродне право: Ч. 1: Природне право: історико- філософський погляд. — К.: Атіка, 2005. — 224 с.

7. Сливка С. С. Юридична деонтологія. — К.: Атіка, 2003. — 320 с.

8. Цирфа Г. О. Юридична деонтологія. — К.: Університет "Україна", 2005. — 210 с.