Смекни!
smekni.com

Проект електроустаткування приготувального цеху ВАТ Завод металоконструкцій і металооснащення (стр. 9 из 9)

Питомі витрати електричної енергії є одним з основних показників правильності організації експлуатації електрогосподарства підприємства і його технології.

Облік витрати електричної енергії по окремих об'єктах виробництва дозволяє здійснювати систематичне спостереження за фактичною питомою витратою електричної енергії на відповідні технологічні процеси, виявляти вузькі місця на виробництві і своєчасно їх ліквідовувати.

З метою зниження питомих витрат електричної енергії необхідно в потокових лініях встановлювати виробничі агрегати однакової продуктивності, що дозволяє здійснювати їх роботу в оптимальних умовах і цим помітно знижувати витрату споживання електричної енергії.

Нормальний експлуатаційний догляд за виробничими агрегатами, своєчасний ремонт їх із забезпеченням своєчасного мащення частин, що труться, при строгому контролі за якістю змащувальних матеріалів сприяє зниженню механічних втрат у встановленому устаткуванні, а отже, і економії електричної енергії. Профілактичні випробування виробничих агрегатів з вимірюванням потужності споживання електричної енергії двигунами електроприводів що як виходять після капітального ремонту, так і діють, дозволяють своєчасно виявити механічні дефекти устаткування і усунути їх, що приводить до економії електричної енергії по відповідних об'єктах. Під час профілактичних випробувань необхідно систематично вимірювати опір ізоляції обмоток електроустаткування і електричних мереж, а також проводити необхідний ремонт.

Значне зниження питомих витрат електричної енергії досягається заміною застарілого технологічного устаткування новим, модернізацією встановлених виробничих агрегатів і впровадженням автоматизації з використанням прогресивних високопродуктивних процесом виробництва

Для встановлення оптимальної витрати електричної енергії на освітленння невиробничих приміщень слід користуватися затвердженими нормами освітленості робочих місць, підтримувати необхідну освітленість окремих ділянок цеху шляхом своєчасного включення і відключення світильників загального освітлення, за якими повинні бути забезпечені нормальний догляд і комплектація новими економічними джерелами світла, а також ширше використовувати можливості природного освітлення, для чого підтримувати чистоту світлових отворів цехів.

Електричну енергію необхідно економити як в системі електропостачання, так і в місцях її безпосереднього споживання.

У системі електропостачання зменшення втрат електричної енергії досягаєтся використанням глибоких вводів напругою 6 або 10 кВ безпосередньо в цехи, наближенням трансформаторних підстанцій до центрів електричних навантажень з відключенням частини трансформаторів в години малого навантаження виробничих агрегатів, застосуванням в цехах підвищеної напруги ( 660 В замість напруги 380 В для електроприводів різних пристроїв, забезпечення рівномірності навантаження фаз трифазної системи, необхідною компенсацією реактивній потужності з підвищенням коефіцієнта потужності установок даного підприємства. На трансформаторних підстанціях з декількома паралельно працюючими трансформаторами, а також на власній ТЕЦ необхідно скласти графік роботи трансформаторів і генераторів в економічно доцільних режимах з метою забезпечення найменших втрат електричної енергії при різних навантаженнях.

У місцях споживання електричної енергії її економія досягається високим коефіцієнтом навантаження електроустаткування шляхом кращого використання основного технологічного устаткування, зменшення механічних втрат у виробничих агрегатах і механічних передачах, підвищення коефіцієнта потужності кожного приймача, застосування автоматичних вимикачів електроустаткування, що знаходиться в режимі холостого ходу, широкого впровадження сучасного автоматизованого електропривода, використанням енергетичних відходів технологічних процесів і іншими заходами.

Успіх виконання робіт по економії і раціональному використанню електроенергії залежить від добре налагодженого енергетичного обліку, науково обґрунтованого нормування питомих витрат електричної енергії на різні види продукції і продуманого планування електропостачання підприємства.