Смекни!
smekni.com

Визначення сульфатів у стічній воді комплексонометричним та турбидиметричним методами аналізу (стр. 7 из 9)

- ртуть – в пароподібному стані, викликає сильний розлад нервової системи, випадання зубів;

- сірчана кислота – при потраплянні на шкіру залишає сильні опіки, велике пошкодження шкіряного покрову, може призвести до смерті;

- ацетон – подразнює верхні дихальні шляхи;

- чотирьох хлористий вуглець – наркотик.

Припустимі концентрації шкідливих речовин у повітрі і робочій зоні приведені в таблиці 4.1.1 (дивись таблицю 4.1.1)


Таблиця 5.1.1 Припустимі концентрації шкідливих речовин у повітрі і робочій зоні.

Назви Мг/л Мг/м3
АміакБензолПіридинНафталінПари сірчаної кислотиТолуолКсилолПари ртутіПари йодуАцетон 0,020,0050,0050,020,0010,050,050,000010,0010,2 205520150500,011200

Зберігати концентровані кислоти і луги, а також інші сильнодіючі речовини потрібно під витяжною шафою.

Забороняється викид в каналізаційну систему стоків легкозаймистих і горючих рідин, а також матеріали, які при взаємодії з водою виділяють вибухопожежонебезпечні гази ( карбід кальцію, негашений вапняк і інші ).

Особи, які працюють з сильнодіючими речовинами повинні знати закон України „Про оберт в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів" список 2 IV

Приймати їжу необхідно в спеціально відведених місцях з дотриманням мір безпеки при користуванні столовими приборами і посудом.

5.2 Протипожежні заходи безпеки

Загальне положення:

Відповідальність за протипожежний стан приміщеннь кабінетів, матеріальних комор накладається персонально на керівника центральної лабораторії. Прізвища відповідальних за протипожежний стан повинні бути написані на спеціальних табличках, які розміщенні на видних місцях.

Всім працівникам при прийнятті на роботу і щорічно по місцю роботи проводиться первинний і вторинний інструктаж по пожежній безпеці відповідно.

Відповідальність за проведення якісного і своєчасного інструктажу працівникам центральної лабораторії, а також за проведення всієї масово пояснювальної роботи в лабораторії покладено на особи які відповідають за протипожежний стан.

Відповідальні за протипожежний стан повинні:

- забезпечити виконання на довірених їм дільницях встановленого протипожежного режиму;

- забезпечити справний стан та постійну готовність до дії засобів пожежегасіння;

- слідкувати за справністю електроустановок, вентиляції, опалення, технічного обладнання, приймати міри до негайного усунення, які можуть призвести до пожежі або вибуху;

- забезпечити регулярне прибирання робочих місць і приміщень;

- під час проведення ремонтних робіт стороннім організаціям забезпечити постійний нагляд за виконанням мір пожежної безпеки, не допускати проведення робіт з застосуванням відкритого полум’я без наявності наряд – допуску на проведення таких робіт і узгоджених з пожежною охороною.

Первинні засоби пожежегасіння:

- будівлі, споруди, приміщення і технологічні установки повинні бути забезпечені первинними засобами пожежегасіння: вогнегасниками, ящиками з піском, бочками з водою, ковдрами з негорючою теплоізоляційного полотна, войлока, пожежними відрами, совками, лопатами, пожежним інструментом, які використовуються для локалізації пожеж в їх початковій стадії розвитку;

- вогнегасники слід встановити в легко досяжних місцях, а також в пожежо небезпечних місцях, де найбільш вірогідна поява осередків пожежі. При цьому необхідно забезпечити їх захист від потрапляння прямих сонячних промінів і безпосередньої дії опалювальних і нагрівальних приладів;

- вогнегасники, які розміщенні поза приміщенням або в неопалювальних приміщеннях і не призначені для експлуатації при від’ємних температурах підлягають утриманню в найближчих приміщеннях з температурою вище +50С, на стендах повинна висіти інформація про його найближче знаходження;

- використані вогнегасники, а також вогнегасники з зірваними пломбами необхідно негайно направляти на перевірку;

- на перезарядку з об’єкта дозволяється відправляти не більш як 50% вогнегасників з їх загальної кількості;

Матеріальні склади:

При зберіганні в складах різних речовин і матеріалів повинно враховуватись їх пожежонебезпечні фізико – хімічні властивості, сумісність, а також ознаки однорідності речовин, які застосовуються для гасіння пожежі.

В складах, які розміщенні в будівлях різного ступеню вогнестійкості, дозволяється використовувати стелажі з горючих матеріалів висотою не більше 3 м3, забезпеченням проходу між стінами із стелажами шириною не менше 1м. Конструкції стелажів висотою більше 3м повинні виконуватись з негорючих матеріалів.

В складах конторські і побутові приміщення повинні бути обладнанні протипожежними перегородками першого типу і перекриттями третього типу і мати один з евакуаційних виходів назовні.

В складах не дозволяється:

- стоянка і ремонт завантажувально – розвантажувальних і транспортних засобів;

- експлуатація газових плит, печей, побутових електронагрівальних приладів, установок з метою штепсельних розеток;

- зберігання продукції в притулок до приладів і труб опалення;

- зберігання аерозольних пакунків в одному приміщенні з окисниками, горючими газами, ЛЗР і ГР;

- зберігання кислот в місцях, де можливе їх зіткнення з деревиною і іншими речовинами органічного походження.

Приміщення з ПК:

Користувачі персональних ЕОМ повинні дотримуватись всіх заходів пожежної безпеки, визначених даною інструкцією, а також вказаних в технічній документації заходів –виробників ПЕОМ.

ПЕОМ після закінчення роботи на них повинні вимикатися з мережі.

Приміщення з ПЕОМ повинні бути оснащенні вогнегасниками типу ОУ.

Не дозволяється:

- розмішувати машинні золи ПЕОМ в підвалах;

- виконувати роботи по ремонту блоків ЕОМ у машинному золі.

Лабораторія:

В кожному окремому приміщенні лабораторії відповідальним за протипожежну безпеку є співробітник, призначений розпорядженням керівника лабораторії.

Співробітники лабораторії забов′язані знати пожежну безпеку речовин і матеріалів при роботі з ними.

Речовини і матеріали в лабораторії повинні зберігатися суворо по асортименту. Не дозволяється зберігання речовин хімічна взаємодія яких може викликати пожежу або вибух.

Лабораторні меблі і обладнання повинні зберігатися так, щоб не заважали при евакуації людей. Ширина мінімально припустимих проходів між обладнанням повинна бути не менше 1м.

Витяжна вентиляція у всіх приміщеннях лабораторії повинна працювати весь день і вимикатися після роботи. Не можна працювати в лабораторії коли вона не працює.

Підлога в лабораторії повинна бути з негорючих матеріалів, які не вбирають в себе рідини, з якими працюють.

Балони зі зжатими і розчинними горючими газами встановлюються зовні будівлі лабораторії в металевих шафах. Шафи повинні мати прорізи або жалюзійні решітки, щоб провітрювати.

В лабораторіях дозволяється використовувати балони тільки з інертними газами ( азот, вугільна кислота ). Не дозволяється працювати з несправними балонами.

Не дозволяється зберігання рідкого повітря і кисню в одному приміщенні з ЛСР та ГР, жирами та оливами.

Лужні метали зберігаються в зневодненому керосині або оливах без доступу повітря в товстостінному посуді. Склянки з лужними металами розміщуються в металевих литках ретельно закритими, стінки і дно вкриті азбестом.

Штепселі і вимикачі нагрівальних приладів повинні бути розміщенні зовні витяжних шаф.

Скляний посуд з кислотами, лугами і іншими їдкими речовинами дозволяється переносити в спеціальних металевих або дерев’яних лотках, викладених азбестом. Для сірчаної і азотної кислот використання дерев’яних лотків, корзин і опилок дозволяється при умові їх обробки вогнезахисними засобами. Концентровану азотну кислоту забороняється розливати в скляну тару.

Легкозаймисті і горючі речовини, кислотні луги, проби газу і так далі, повинні зберігатися в окремих від інших приміщень стіною з межою вогнестійкості не менше 0,75 год з виходом в коридор.

Роботи пов’язані з нагріванням ЛЗР і ГР, проводяться під постійним наглядом працівника. Їх кількість в лабораторії не повинна перевищувати денної потреби, зберігати в металевих шафах, герметичній тарі з щільно закритими кришками.

Робочі поверхні столів, стелажів, витяжних шаф, повинні мати негорюче покриття, з матеріалів, стійких до дії речовин, з якими працюють.

Підігрів смол, нафтопродуктів на водяній бані.

Штепселі і вимикачі нагрівальних приладів повинні бути розміщенні зовні витяжних шаф.

Порядок дії при пожежі:

При виявленні пожежі працівник забов′язаний:

- негайно повідомити по телефону пожежну охорону підприємства. При цьому необхідно повідомити адресу об’єкту, кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, обставин під час пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище;

- прийняти заходи до евакуації людей, гасіння пожежі первинними

засобами пожежегасіння та зберігання матеріальних цінностей;

- повідомити про пожежу керівництво цеху;

- при необхідності викликати інші аварійно – рятувальні служби.

Посадова особа об’єкту, що прибула на місце пожежі забов′язана:

- перевірити, чи викликана пожежна охорона, поставити до відома керівництво підприємства;

- у випадку загрози життю людей, негайно організувати їх порятунок, використовуючи для цього сили і засоби;

- вивести за межі небезпечної зони всіх працівників, не пов’язаних з ліквідацією пожежі;

- провести при необхідності вимкнення електроенергії, зупинку транспортних засобів, агрегатів, апаратів, перекриття парів ті водних комунікацій, зупинка систем вентиляції в аварійному та сумісних з ним переміщень та виконати інші заходи, які сприяють запобіганню виникнення пожежі;