Смекни!
smekni.com

Стратегія комплексної модернізації українського суспільства (стр. 2 из 3)

Світ добробуту (25-30 країн) Світ бідності (інші країни)
високі організація і продуктивність праці раціональне і доцільне (універсальне) управління монопольне володіння передовими знаннями і технологією неринкові методи конкуренції, доступ до "доходної каси" світової економіки низький рівень організації праці і непродуктивне використання ресурсів неефективне, нераціональне управління постачання на світовий ринок сировини і простих виробів рентна плата за інтелектуальну власність (диспаритет світових цін)

Рис. 2. Геоекономічна структура сучасного світу

З погляду національних інтересів для України є неприйнятною політика За­ходу, спрямована на захоплення ринків збуту, пошук дешевих енергоресурсів, на­в'язування екологічно небезпечних виробництв. Без формування в масовій свідо­мості українців адекватного мислення, зорієнтованого на духовне відродження, захист національних інтересів, подолання глобальної нерівності в якості життя про утвердження в Україні соціально орієнтованої інноваційної моделі економіки як передумови сталого розвитку взагалі не може бути й мови.

За цих обставин варто стимулювати процес пробудження національної са­мосвідомості, спроможності до самоствердження, який розпочався в Україні в кінці 2004 р. Вибори Президента України спровокували вихід цього процесу на соціальну поверхню, але глибинна причина його появи в іншому - суспільство втомилося від політичних ігор, від неправди та несправедливості і прагне змін. Сьогодні важли­во й надалі підтримувати ці прагнення.

Головним інструментом остаточного подолання інерції сус­пільної деградації є активізація суспільних і державних зусиль у напрямі вироб­лення довгострокової стратегії розвитку України. Потрібно об'єднати людей та наявні ресурси для переходу до нової моделі ринкових та демократичних перетво­рень, підвищити відповідальність представників різних політичних сил і держа­ви, реально розмежувати владу і власність.

Інтелектуальний рівень українського суспільства є значно вищим за рівень ре­форм, що здійснювалися за рекомендаціями консультантів із Заходу. Нав'язана Україні двополюсна модель (антиреформатори, традиціоналісти, з одного боку, орієнтовані на Захід, реформатори - з другого боку) є небезпечною. Обидва шляхи є хибними, не відпо­відають сучасним тенденціям і відкидають Україну на узбіччя цивілізації (рис. 3).

У секторі III патріотичні реформатори виступають за політичну реформу, зміну господарської моделі, інтенсивну ротацію еліти у сфері управління, за мо­дернізацію всього нашого життя, і одночасно збереження суверенітету, власної ідентичності, за вірність українським європейським кореням, опору на власні сили (традиціоналізм + модернізація без вестернізації).

На наш погляд, цей політичний напрям, що грунтується на принципах випе­реджальної модернізації з урахуванням національних особливостей і традицій, є саме тим третім шляхом для України, який веде до свободи, справедливості і доб­робуту.

Модернізована європейська держава українського народу

Націонал-демократи, лівоцентристи, солідаристи {перехід через зміну впади)

Президент, правоцентристи {перехід із "старою" владою)

Антиреформатори (традиціоналізм, сильна соціальна політика)

Комуністи, соціалісти

Псевдореформатори (космополітична псевдовестернізація, слабка соціальна політика)

Проросіпські політичні утворення

ІІ

0

Рис. 3. Конфігурація політичних сил в Україні напередодні президентських виборів (2004 р.)


Це шлях національного самоствердження громадянсько-правового суспіль­ства, який дасть змогу сконсолідувати кращі сили як консервативного (націонал-комуністи, соціалісти), так і реформаторського табору (ліберали, націонал-демок­рати, солідаристи, "зелені"). Третьому шляху властивий соціальний і економічний плюралізм та співпраця різних політичних сил. Головне, що їх має об'єднувати -державницька позиція, модернізація економіки, сильна соціальна політика, со­ціальне партнерство, громадянська солідарність і співпраця. За такої розстановки і взаємодії політичних сил Україна має потенціал для того, щоб здійснити модер-нізаційний прорив у майбутнє (рис. 4).

Отже, стратегічна перспектива України - це її розвиток на основі природно­го синтезу базових засад європейської цивілізації: західноєвропейського лібераліз­му, російського колективізму і американського індивідуалізму. Поєднання цих трьох елементів у доктрині модернізації українського суспільства з національною істо­ричною спадщиною відкриває перспективи створення в Україні модерної євро­пейської держави.


Майбутня модернізована європейська держава Україна


· ефективна форма правління та адміністративно-територіальна реформа;· оновлення державного апарату, армії, спецслужб;· створення та запровадження універсального механізму управління (який забезпечує доцільну організацію праці в поєднанні з особистою зацікавленістю людей),· державне інвестування в науку, освіту, медицину, охорону природи, мистецтво; · гуманізація всіх сфер життя суспільства;· перехід до консенсусної (неконфліктної) політики;· чітка робота державних і недержавних пенсійних фондів, благодійних організацій, допомога інвалідам і пенсіонерам;· створення національного інвестиційного клімату, стабільних "правил гри" для транснаціонального капіталу;· комплексна випереджальна модернізація економіки, технологічне переоснащення виробництв;· зміна існуючої моделі господарювання на інноваційну;· нова структура виробничого комплексу;· державна підтримка національного бізнесу і людського капіталу, застосування енерго- і ресурсно-ефективних технологій;· реформування систем управління галузями та виробництвами, розвиток інформаційних та наукових послуг;· Опора на власні сили, збереження національної ідентичності

Реформаторські сили (поєднання

ідей українського консерватизму,

націоналізму, солідаризму)


=> недосконала організація державної влади; Антиреформаторські сили.

=> корумповане чиновництво; Олігархічна буржуазія,

=> застаріле виробництво; кримінальний бізнес

=> неефективне управління;

=> духовна деградація;

=> інші рудименти минулого

Рис. 4. Стратегічна перспектива України в XXIст.

Модернізаційна стратегія для України вимагає передусім розбудови власне українського суспільства. З огляду на європейську інтеїрацію воно мас розвива­тися на засадах "громадянського суспільства" та вертикальної мобільності. Важ­ливою складовою модернізації суспільства є формування нової соціально відпові­дальної національної еліти (інтелектуальної, політичної, управлінської, господарсь­кої), здатної ефективно залучати національні ресурси до світових процесів та на­рощувати їх. До керівництва має прийти нова еліта, головним капіталом якої є знання, володіння високими інформаційними технологіями, сучасне мислення та професіоналізм. Революція в управлінні державою та виробництвом передбачає прихід до влади "інноваторів" - політиків, державних службовців, бізнес-мене-джерів. У модернізованому суспільстві має прискорено формуватися середній клас, основою якого є висококваліфікований працівник, знавець своєї справи, професіо­нал. Модернізація передбачає формування сильної і ефективної державної влади, сталих господарських відносин. Світ, як і раніше, визнає і поважає лише сильних. У суспільному житті слід відійти від політики ідеологічної затятості і перейти до консенсусної (неконфліктної) політики, максимально включити громадян у свідо­мий процес реалізації стратегічних цілей і пріоритетів.

Новий етап розвитку України - етап випереджульної модернізації - передба­чає глибокі якісні перетворення в усіх сферах життя суспільства. Стрижнем цієї стратегії в економічній та соціальній сферах має стати створення передумов всту­пу України до Європейського Союзу. Перші кроки вже зроблено. Україна, яка на­була статусу сусіда ЄС, вже бере активну участь у реалізації ідеї Великої Європи, європейської інтеграційної зони, ширшої за нинішню ЄС. Зазначимо, що прагма­тична реалізація курсу євроінтеграції не означає відмову від взаємовигідних парт­нерських відносин з країнами СНД, передусім з Росією.