Смекни!
smekni.com

Екологічна сертифікація продукції (стр. 2 из 5)

- ISO 14050 - терміни та визначення, опублікований в 1998 р.

Стандарт ISO 14001 описує системи управління природокористуванням і покликаний забезпечити організаціям основу для розробки екологічної політики, визначення екологічних факторів та їх можливого впливу, оцінки відповідності законодавчих та нормативних документів належним вимогам, визначення пріоритетів у постановці цілей і завдань в області охорони навколишнього середовища, створення відповідної структури для реалізації політики та програми полегшення оперативного контролю, моніторингу про огляду СУП з метою налагодження процесу постійного вдосконалення. Стандарт ISO 14001 існує у вигляді так званого проекту міжнародного стандарту, але вже застосовується багатьма компаніями для сертифікації своєї продукції.

Стандарти ISO 14010-14012 описують процедуру екологічного аудиту, який отримав свій розвиток тільки в останні роки. Аудит - це систематична документована процедура для визначення того, наскільки діяльність організації задовольняє існуючим вимогам. Для більш детального опису процедури аудиту і були розроблені ці три документи. Стандарт ISO 14010 стосується питань об'єктивності, незалежності і компетентності, точності і систематичності процедури, а також критеріїв, щодо яких вона проводитиметься. Стандарт ISO 14011 регламентує основу для планування та проведення аудиту, описує обов'язки сторін, зацікавлених у перевірці: клієнта і аудитора. Стандарт ISO 14012 встановлює вимоги, що ставляться до кваліфікації аудитора, його освіта, досвід роботи, навички і пізнання.

Група документів ISO 14020-14025 стосується екологічного маркування. На жаль, інформація на етикетках продуктів часто не задовольняє інтересу покупців до екологічної чистоти продукту, тим самим, підриваючи віру в виробника. Це змушує виробника шукати подальші шляхи удосконалення продукції. Основним завданням розробників стандартів було класифікувати маркувальні програми. Були визначені категорії трьох типів. Тип 1 - на етикетці продукту вказується, що він успішно пройшов випробування і задовольнив ряду вимог. Досвід показує, що тільки 10 ... 15% продуктів потрапляють в цю категорію. У світі існує кілька подібних програм, такі як «Екологічний вибір» у Канаді або «Блакитний Ангел» у Німеччині. Програма маркування ISO не намагається впорядкувати їх діяльність, а лише створює основу їх взаємодії. Тип 2 - сертифікація на основі загальних правил та підходів. Тип 3 - аналогічний маркування харчових продуктів - надає споживчу інформацію, але не вказує, що продукт задовольняє ряду критеріїв.

Стандарт ISO 14031 рекомендує метод визначення екологічних показників діяльності організації. При цьому основна увага приділяється технологічним операціям і керівництва організацією. Характеристика технологічних операцій дається з точки зору того, які ресурси були використані, скільки випущено продукції, кількість викидів і відходів. Оцінка методу керівництва важлива для визначення того, чи досягла організація поставлених цілей, використавши виділені для цього ресурси. Налагоджена система визначення екологічних показників дозволить організації надавати звіт про свою діяльність споживачам і державі.

Документи ISO 14040 - 14043 з оцінки життєвого циклу продукту допомагають визначити його вплив на навколишнє середовище. Ця процедура включає контроль за використанням сировини і енергії в ході виробничого процесу, за переробкою та захороненням відходів. Процес оцінки може бути розділений на 4 етапи: обґрунтування, аналіз запасу, аналіз впливу, оптимізація. Кожному етапу присвячується один із зазначених документів.

Завдання стандарту ISO 14050 - дати загальні визначення та розробити терміни для всіх документів ISO. Для роботи над стандартами ТК 207 підготував посібник з екологічних аспектів діяльності підприємств.

Згідно Віденської угоди (між ЄС та Міжнародною організацією зі стандартизації), якщо стандарти серії ISO 14000 будуть ратифіковані Європейським Союзом, то всі конкуруючі національні стандарти будуть скасовані. На даний же момент стандарти серії ISO 14000 носять не обов'язковий, а рекомендаційний характер.

2. Екологічна сертифікація

Екосертифікація проводиться з метою створення економіко-правового механізму по реалізації закріпленого в Конституції Росії права громадян на сприятливе навколишнє середовище.

Екологічна сертифікація - управлінська захід із забезпечення якості екологічних товарів і робіт (послуг) екологічного характеру.

Діяльність з екологічної сертифікації - діяльність з підтвердження відповідності об'єкта сертифікації природоохоронним вимогам, встановленим чинним законодавством Російської Федерації.

Мета екологічної сертифікації - стимулювання виробників до впровадження таких технологічних процесів і розробці таких товарів, які в мінімальному ступені забруднюють природне середовище і дають споживачеві гарантію безпеки продукції для його життя, здоров'я, майна та середовища існування.

Екосертифікація сприяє:

- Впровадженню екологічно безпечних технологічних процесів і обладнання.

- Виробництву екологічно безпечної продукції на всіх стадіях життєвого циклу, підвищення його якості і конкурентоспроможності;

- Створення умов для організації виробництв, що відповідають установленим екологічним вимогам;

- Вдосконаленню управління господарською та іншою діяльністю;

- Запобіганню ввозу в країну екологічно небезпечних продукції, технологій, відходів, послуг;

- Інтеграції економіки країни у світовий ринок і виконанню міжнародних зобов'язань.

Передбачено проведення обов'язкової і добровільної сертифікації (Основні положення Системи сертифікації по екологічних вимогах для попередження шкоди навколишньому природному середовищу, (Системи екологічної сертифікації. Додаток 1 до наказу Мінприроди РФ від 23 січня 1995р. № 18). Екосертифікація проводиться в обов'язковому порядку у випадках, передбачених законодавством Російської Федерації, республік у складі Російської Федерації, республік у складі Російської Федерації. Добровільна Екосертифікація в рамках Системи здійснюється в тих випадках, по яких у законодавчих актах Російської Федерації не передбачено проведення обов'язкової сертифікації. Вона проводиться з ініціативи заявника на основі договору між органом по сертифікації та заявником.

Існують наступні види екологічної сертифікації:

- Добровільна сертифікація об'єктів навколишнього середовища, природних ресурсів, відходів виробництва та споживання, - технологічних процесів, товарів (робіт, послуг,), призначених для забезпечення екологічної безпеки та попередження шкоди навколишньому природному середовищу (далі - товари, роботи і послуги природоохоронного призначення);

- Обов'язкова сертифікації екологічної сертифікації виробництв підприємств і організацій оборонних галузей промисловості, що використовують екологічно шкідливі технології.

Роботи із сертифікації в рамках Системи здійснюють органи по екосертифікаціі, випробувально-аналітичні лабораторії (центри), екоаудитори, які повинні бути акредитовані або атестовані (екоаудитори) у порядку, установленому в Системі. Органи по екосертифікаціі акредитуються в Системі на право проведення робіт, а випробувально - аналітичні лабораторії - на технічну компетентність і незалежність.

У разі незгоди заявника з рішенням органу з екосертифікаціі про відмову у видачі екосертифіката дане рішення може бути оскаржене у федеральному органі Системи.

Порядок проведення робіт з екосертифікаціі в рамках Системи в загальному вигляді передбачає виконання наступних дій:

- Напрямок заявником декларації - заявки про проведення екологічної сертифікації конкретного об'єкта до відповідного органу у екосертифікаціі;

- Розгляд декларації - заявки;

- Вибір виконавчої лабораторії (центру);

- Проведення досліджень або випробувань відібраних проб (зразків);

- Встановлення відповідності сертифікуючого об'єкта пропонованим до нього вимогам і ухвалення рішення про можливість видачі екосертіфіката;

- Інформування заявника про результати екосертифікаціі;

- Видача екосертифіката на основі позитивних результатів сертифікації та внесення сертифікованого об'єкта до Реєстру Системи;

- Здійснення інспекційного контролю за стабільністю, а в окремих випадках, наприклад, технологічних процесів, за динамікою сертифікаційних характеристик об'єкта.

Нормативно - методична база Системи включає:

- Закони, законодавчі акти, угоди Росії, що містять екологічні вимоги або питання екосертифікаціі;

- Нормативні документи державних органів контролю та нагляду, що містять вимоги з охорони навколишнього середовища;

- Міжнародні та національні стандарти і норми по екобезпеки;

- Комплекс керівних документів, які встановлюють принципи, організацію, правила і процедури екосертифікаціі в Системі;

- Довідкову, звітну та іншу документацію

Товари, які містять речовини та препарати, віднесені директивами до небезпечних, але в допустимих межах. Колір знака може бути зеленим, блакитним, чорним на білому фоні (і навпаки). Для отримання права використовувати Екознак виробник повинен представити продукт для оцінки його екологічності, ніж зазвичай займаються органи сертифікації, з якими необхідно укласти контракт по кожному виду продукції окремо. Екознак активно використовується в рекламі і сприяє просуванню товару на ринок.

Оскільки екологічні вимоги до товарів досить актуальні, а знак прямо впливає на рівень продажів, на сучасних ринках з'явилася недобросовісна конкуренція Екознак, обумовлена ​​незаконним застосуванням екомаркування виробником або винаходом нових і не відомих покупцям знаків. Це шкодить як споживачам, так і самої ідеї екосертифікаціі.

Таким чином, Екознак умовно можна розділити на дві групи:

- Екознак, що інформують про безпеку продукції для людини і навколишнього середовища.