Смекни!
smekni.com

Сутність і сфера міжгалузевого управління (стр. 3 из 3)

Ринок - це підприємство сфери торгівлі, функціональними обов'язками якого є надання послуг із забезпечення належних умов для здійснення продажу продовольчих і непродовольчих товарів за цінами, обумовленим залежно від попиту та пропозиції, створення необхідних зручностей для їхньої покупки. У цей час існують різноманітні ринки, до яких ставляться спеціалізовані продуктові, речові ринки, ринки, на яких переважає оптова торгівля, і ін.

Громадяни можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності у відповідності зі ст. 159 за недотримання або порушення наступних правил:

по-перше, за недотримання порядку одержання торговельного місця на ринку. Зараз не потрібно одержувати спеціальний дозвіл для цього, як раніше, а досить сплатити разовий збір за надання торговельного місця. Торгівля без оплати за місце, а також передача чеків або квитанцій про сплату ринкового збору іншим громадянам, забороняються;

по-друге, за торгівлю на ринках забороненими до реалізації товарами, а саме:

- вогнепальною, газовою, холодною зброєю;

- готовим армійським спорядженням, а також тканинами, використовуваними для його виробництва, іншими товарами військових асортиментів, форменим обмундируванням;

- постільними належностями зі штампами організацій і підприємств;

- товарами дитячих асортиментів (для дітей у віці до 3 років);

- дорогоцінними металами й каменями, а також виробами із них;

- ліками, лікарськими рослинами, наркотичними засобами;

- пальними матеріалами;

- піротехнічними й вибуховими коштами;

- порнографічними виданнями;

- іграшковою зброєю із пластиковими кулями.

по-третє, за недотримання громадянами встановлених вимог до розміщення й змісту в порядку й чистоті торговельних місць; санітарних, гігієнічних, протипожежних правил, Правил техніки безпеки, правил користування ваговимірювальними приладами й ін.

Порушення перерахованих вище правил і вимог утворює об'єктивну сторону аналізованої провини.

Суб'єктами розглянутої провини можуть бути громадяни й посадові особи. При цьому посадові особи адміністрації ривка несуть адміністративну відповідальність, передбачену ст. 159, за невиконання своїх обов'язків по організації торгівлі на ринку. До їхніх обов'язків, зокрема, ставляться забезпечення суб'єктів торгівлі торговельними місцями, ваговимірювальними приладами, іншим устаткуванням й інвентарем, спецодягом за встановлену плату; надання інших платних послуг; забезпечення безпеки й суспільного по-рядка на території ринку, дотримання санітарних і протипожежних правил; організація інформаційно-рекламного обслуговування продавців; вживання заходів по підтримці санітарного порядку на ринку й прилягаючих до нього територіях.

Суб'єктивна сторона може виражатися в намірі або необережній провині.


Література

1. Конституция Украины. // ВВР Украины.- 1996.-№ 24.

2. Кодекс України про адміністративні правопорушення: Офіційний текст X., 2000.

3. Васильев Л.С. Административное право Украины (общая часть): Учебное пособие. — X.: «Одиссей», 2002.— 288 с.

4. Коваль Л.В. Адміністративне право: Курс лекцій для студентів юрид. вузів та факультетів. — К.: Вентурі., 1998. — 208 с.

5. Кодекс Украины об административных правонарушениях: Научно-практический комментарий. Издание четвертое.— X.: ООО «Одиссей», 2003.— 880 с.

6. Колпаков В. К. Адміністративне право України: Підручник. Юрінком Інтер, 1999. — 736 с.

7. Адмімістративне право України(Підручник для юридичних ВУЗів і фак) // За ред. Ю. П. Битяка. - Харків:, Право, 2000. -520 с.


[1]Адмімістративне право України(Підручник для юридичних ВУЗів і фак) // За ред. Ю. П. Битяка. - Харків:, Право, 2000. -320 с.

[2]Колпаков В. К. Адміністративне право України: Підручник. Юрінком Інтер, 1999. — 436 с.

[3]Коваль Л.В. Адміністративне право: Курс лекцій для студентів юрид. вузів та факультетів. — К.: Вентурі., 1998. — 108 с.

[4]Васильев Л.С. Административное право Украины (общая часть): Учебное пособие. — X.: «Одиссей», 2002.— 188 с.

[5]Адмімістративне право України(Підручник для юридичних ВУЗів і фак) // За ред. Ю. П. Битяка. - Харків:, Право, 2000. -323 с.