Смекни!
smekni.com

Життя Івана Виговського (стр. 4 из 4)


Висновки

Неспокійне було життя гетьмана Івана Виговського, доброго, щирого патріота, тонкого політика, оборонця прав України, чоловіка великого розуму та європейської освіти.

Виговський щиро любив Україну, відстоював її політичні й національні права, дбав про науку й просвіту на Україні. Його можна поставити нарівні з найвидатнішими діячами тих часів, з Богданом Хмельницьким, Дорошенком, Мазепою.

На гіркому досвіді він переконався, що при найлояльнішому ставленні до Московської держави царська політика несе Україні лише згубу, і передбачив, що вона не додержить свого слова, відніме привілеї, оскільки почала ще за життя Хмельницького ламати Переяславський договір. Але і польсько- шляхетська політика Виговського була несвоєчасна й антинародна.

Гадяцькі пункти – це найвищий акт автономії України за всю її козацьку історію. Але Виговський не спромігся його здійснити, і цей акт зостався тільки актом на папері.

Виговський не сподівався, що народ та просте козацтво не пристане на задану умову до Польщі, мав на думці силою підкорити маси і силою прилучити їх до Польщі, як Петро І силою заводив свої реформи в Росії. Але Виговського зломила сила темних мас, котрих лякала ідея українсько-козацької шляхетчини, схожої до польської на Наддніпрянщині, що так і далась їм взнаки. Нещасна голота та чорнота як тільки зрозуміли польсько-шляхетську політику Виговського, тікала в Полтаву і приставала до полковника М. Пушкаря, котрий добивався гетьманської булави з їх допомогою.

Виговський заводив на Україні уклад старої Польщі або старої аристократичної Англії та феодальної Європи з привілей ним панством. Його політика була регресивна, не національна, аристократична. Маси відчували наслідки його дій, з панщиною в перспективі, і Виговський впав.


Список використаної літератури

1. Антонович В. Коротка історія козаччини. – К., 1991.

2. Володарі гетьманської булави. Історичні портрети. – К., 1995.

3. Грушевський М. Історія українського козачества: В 2т. – К., 1913

4. Крип’якевич І. П. Історія України. - Львів, 1992.

5. Нартов В.В. Історія України з давніх-давен до сьогодення. - Харків, 2006.

6. Товстий В.П.Гетьмани України. – Харків, 2006.

7. Субтельний О. Україна: історія. – К., 1993.

8. Яковлєва Т. Гетьманщина в другій половині 50-х років XVIIстоліття: причини і початок руїни. – К., 1998.

9. Яворницький Д. Історія запорозьких козаків: У 3 т. – К., 1990.