Смекни!
smekni.com

Історія західноєвропейського феодалізму (стр. 2 из 3)

Втрата землі часто приводила до втрати особистої свободи. До особистої залежності також вів акт коммендації. Зростанню залежності селянства сприяла концентрація політичної влади в руках крупних землевласників. Особливі королівські грамоти передавали на місцевому рівні судові, адміністративні, поліцейські, податкові функції від государя магнатам. Те, що таке подарувало називалося імунітетом, воно фактично оформляло позаекономічний примус. Основою господарської організації франкского суспільства в VIII – початку IX ст. стала феодальна вотчина сеньйора. Розміри їх були різними: великі по декілька соток гектарів і більш (3–4 тис. селянських тримань), середні (з 3–4 сотнями тримань), дрібні (по декілька десятків тримань). Як свідчить "Капітулярій про вілли" Карла Великого (кінець VIII ст.), земля у вотчині ділилася на дві частки: панську, або домен (складала приблизно 25–30% майдани), що включала панське заорювання; і землю, що знаходилася в користуванні залежних селян і складалася з наділів. Землі вотчинника лежали черезсмужно з ділянками селян, тому панувала примусова сівозміна. Селяни виконували регулярну панщину 2–3 рази на тиждень в сезон сільськогосподарських робіт. Селянські тримання включали двір з будинком, спорудами, орний наділ, інколи сад і виноградник. Селяни користувалися неподіленими громадськими лісами і пасовищами.

Залежне селянство каролинської вотчини ділилося на три основні групи:

1. колоны, їх була більшість – особисто вільні, але такі, що знаходилися в поземельній залежності;

2. раби-серви– поземельний і особисто залежні;

3. літ, що займав проміжне положення, знаходився під патронатом якого-небудь феодала і тримав надів в спадковому користуванні [4, с. 54].

Поступово ці відмінності стиралися і селяни зливалися в єдину масу залежних. Всі вони платили оброк і виконували панщину.

Господарство було натуральним, реміснича праця сполучена з сільськогосподарською. Вся продукція за рідким виключенням усередині вотчини, продавалися періодично тільки надлишки, а купувалося те, що не можна було провести у вотчині. Проте торгівля не робила серйозного впливу на спільний рівень економічного життя.

У 843 р. Каролінська імперія розпалася на Західно-франкське королівство, що з'явилося безпосереднім попередником Франції, Східно-франкське, що поклало початок Німеччини, і Середню Францію, що включала області уздовж Рейну, Рони і Італію.

У Франції в Х – ХI ст. панівний клас повністю відокремився від інших кіл, монополізував всю власність на землю. Це було відбито в правовій нормі "немає землі без сеньйора". Під їх владу потрапили громадські угіддя, залежні селяни за користування ними тепер несли певні повинності. Оформилися баналітетні права сеньйорів: монополії на пекти, виноградний прес і млин, які раніше були в колективній власності общини. Остаточно склалася феодальна ієрархія.

У ХI ст. закінчилося формування феодалів залежного селянства. Основною категорією стали серви, поземельний і особисто залежні від сеньйорів. Збереглася невелика група селян-вилланів, які були особисто вільні, але знаходилися в поземельній і судовій залежності.

Для Х – ХIII ст. характерний прогрес в розвитку продуктивних сил, підвищення продуктивності сільського господарства. Покращала обробка грунту (оранка до чотирьох разів), розповсюдилося трьохпілля. Масовий характер прийняли розчищання під ріллю земель покладів і лісів, так звана внутрішня колонізація. Розширення посівних майданів і зростання врожайності сприяли підвищенню продуктивності праці і створенню додаткового ренту у вигляді частки селянського урожаю. Тому в ХV – XVI ст. вони почали ліквідувати панське заорювання і практикувати роздачу селянам в тримання всіх домениальных земель. Розповсюдилася так звана чиста сеньория. Продуктова рента була досить швидко замінена грошовою, тому що на французьке село весь більший вплив почали робити міста.

Основним постачальником продукції на ринок став селянин. Це мало багато наслідків.

Скоплюючи засоби, селяни вже з ХV ст. почали купуватися на волю. Умови викупу були дуже важкими, особливо у церковних феодалів. За користування землею, яка залишалася власністю феодала, селянин платив грошову ренту – ценз, тому його сталі називати цензитарием, а його ділянка – цензивой. Феодал зберігав судову владу над селянством, але вже як вільні люди – вилланы– селяни могли звертатися до королівського суду. Крім того, до особистої свободи могло привести участь в хрестових походах; велику роль зіграла також класова боротьба селян.

Посилилася диференціація селянства. Можливість закладати або продавати цензиву привела до появи в XIV–XV ст. прошарки збіднілих селян. Будучи не в змозі виплатити борг, вони були вимушені найматися на роботу до сеньйор або заможних сусідів. Так виникла категорія сільських найманих робітників. У цей же період сформувався новий погляд селянського тримання – оренда землі. Сталися зміни і в положенні панівного класу – з XIV ст. головною формою зв'язку між сеньйорами і їх васалами стало те, що не умовне земельне подарувало, а так званий рентний феод, коли васал отримував за службу вже не конкретну ділянку землі, а тільки ренту з нього. Розповсюдилася система феодальних контрактів, коли васал служив протягом певного терміну за грошову плату. Все більше знати зосереджувала свої інтереси не на господарюванні, а на військовій і адміністративній службі. Таким чином, васальні зв'язки відривалися від земельних тримань і перетворювалися на чисто грошові стосунки, що вело до розвалу колишньої феодальної ієрархії.

Німецькі герцогства в IX–XI ст. відставали по рівню розвитку від Західно-франської держави. Хоча тут сформувалися крупні землевласники і різною мірою залежне від них селянство, процес феодалізму протікав повільно. Довше зберігалася аллодіальна власність різних кіл суспільства, у тому числі вільних селян, що поєднувалася з ленними володіннями. Олени (аналогічні франкскимфеодам) більш тривалий час (до XI ст.) залишалися неспадковими.

На відміну від Франції особливо важлива роль в процесі Феодалізування Німеччини належала єдиній ранньофеодальній державі з сильнішою владою, тому період феодальної роздробленості зачався в Германії декілька пізніше.

Особливістю аграрних стосунків VIII–IX ст. було те, що тут не селяни отримували землю від феодала, а, навпаки, ранньофеодальна вотчина освоювала вільне село. Селяни поступово втягувалися в залежність, з'явилися села "змішаного типа", в яких були володіння одного або декількох вотчинників, наділи вільних селян і господарства залежних кріпаків. Таке село зберігало розпорядки сусідської общини-марки, що пояснює сповільненість аграрного перевороту в Германії, що завершився лише в ХI ст. Як і у Франції, тут складувалася крупна і дрібна світська і церковна вотчина, експлуатація селянства здійснювалася частішим у формі панщини і оброчних платежів.

Завершення феодалізування німецького села було пов'язане з розвитком політико-правових інститутів імунітету і баналітета. Для селян це означало спочатку судову, а потім і вотчинну залежність від феодала. До кінця ХI – початку ХII ст. змішане село перетворилося у феодальне.

Серед селян виділялися особисто залежні манципії і серви, частка яких сиділа на землі, а частка була дворовими людьми феодала, поземельний залежні прекаристи і особисто вільні власники наділів – аллодисти Панівний клас також не був однорідним, в Х ст. сформувалася ієрархія король – князі вільні панове, в Х – ХI ст. з'явилося рицарство.

Як і у Франції, розвиток продуктивних сил, підйом міського ремесла втягував село в товарно-грошові стосунки, що викликало зміни в аграрних буд. Зростання населення породжувало брак земель. Ця проблема вирішувалася за рахунок внутрішньої і зовнішньої колонізації. У ХII – ХIII ст. сталося розкладання старої вотчинної системи і з'явилася "чиста сеньория". На відміну від Франції, де селяни зберігали права на свій наділ, в південних і північно-західних німецьких землях селяни перетворилися на короткострокових арендарів-мейерів. У Середній Німеччині і в південно-західних областях збереглася так звана сеньорія", що "окам'яніла, з доменом, спадковими селянськими триманнями і барщиною, хоча і тут здійснився частковий перехід до грошової ренти. Це привело до зникнення найбільш важких форм особистої залежності селян, багато хто отримав особисту свободу, але часто даний процес супроводився втратою спадкових прав на землю. Посилилося розшарування селянства.

У XIV–XV ст. і селяни і феодали все більше втягувалися у зв'язку з ринком. Але з початку XIV ст. в економіці Німеччини, як і всієї Західної Європи, спостерігалися деякі явища занепаду. Несприятливо позначилися характерні для цього періоду ножиці цін: високі ціни на ремісничі вироби і низькі – на сільськогосподарські продукти, особливе зерно. Ситуацію загострила епідемія чуми в 1348–1349 рр., епідемії 60–70-х рр., війни, лава неврожайних років. Зникла майже 1/5 частка поселень. При спаді населення стало невигідним товарне зернове господарство в широких масштабах, що вело до скорочення посівних майданів.

В аграрний лад XIV–XV ст. намітилися дві тенденції. Перша характерна для територій на схід від Ельби, для раніше колонізованих земель, друга – до заходу. На схід від Ельби було багато вільних селян, що мали 2/3 ораної землі. Рицарство, прагнучи підвищити прибутковість своїх володінь (почав рости попит на хліб для вивозу його за кордон, особливо до Нідерландів), зачало зганяти селян із землі і використовувати їх на панщині. Це зумовило масове особисте закріпачення до кінця XV ст. як бідноти, так і заможних селян.