Смекни!
smekni.com

Італійські війни XV–XVI ст. (стр. 3 из 3)

Іспанська кіннота під командуванням Егмонта прорвала оборону французів. З моря позиції де Терма обстрілювали 10 кораблів англійців – іспанських союзників. Французька армія, що втратила 2 тисячі чоловік убитими, була розсіяна. Маршал де Терма потрапив у полон.

Після цієї поразки і завдяки повному фінансовому виснаженню Франції й Іспанії змусило їх піти на укладення Като-Камбрезійського мира 1559 р., який знаменував собою кінець французької експансії в Італії. Релігійні війни, що почалися у Франції, змусили французьких королів надовго відмовитися від спроб завоювати Італію, Вони відновилися тільки в середині XVII століття

Італійські війни зіграли відому роль у розвитку військового мистецтва: вперше знайшла широке застосування ручна вогнепальна зброя, артилерія.

6. Політична карта Італії після миру в Като-Камбрезі

Відповідно до умов мирного договору 1559 р. у Като-Камбрезі у Франції залишилася в Італії лише одна невелика область – маркграфство Салуццо. За Іспанією були визнані Міланське герцогство (яке включало всю Ломбардію), Неаполітанське королівство (яке з 1504 р. було об'єднане із Сицилією й називалося також Королівством обох Сицилії) і Сардинія. Таким чином, більша частина Італії перетворилася у володіння Іспанії, остаточно закріплені за останньою за умовами цього перемир’я. Деякі дрібні італійські держави, що підтримували під час воєн Іспанію, одержали територіальні збільшення за рахунок сусідів: герцогу Савойському була повернута більша частина П'ємонту, герцог Мантуї одержав маркграфство Монферрат.

Іспанія, що переслідувала в Італії загарбницькі й грабіжницькі цілі, не могла, та й не бажала сприяти перетворенню Італії в єдину державу. В Італії продовжувало існувати безліч держав, які у своїй більшості знаходилися у васальній залежності від Іспанії. Італійські війни поглибили занепад економіки країни, оскільки вони супроводжувалися масовим руйнуванням продуктивних сил. Вони поклали початок її поневоленню іноземними завойовниками.


Список використаної літератури

1.Всемирная история. Энциклопедия. // Том 4. – М.: Издательство социально-экономической литературы,1958;

2.Документы по истории внешней политики Франции. 1547–1548. –М. –Л., 1963;

3.Егер О. Всемирная история в 4-х томах. – Т. 2. Средние века. – М.: ООО «Изд-во АСТ», 2000. – 696 с.;

4.История Европы. – Т. 2. Средневековая Европа. – М.: Наука, 1992. – 808 с.;

5.История Италии. –Т. 1.–М., 1970. – Гл. 10.