Смекни!
smekni.com

Місто Славута в роки Другої Світової війни (стр. 2 из 4)

Хворі по кілька місяців залишалися у тій білизні, в якій потрапили у полон. Елементарна санітарна обробка тих, хто прибував до лазарету, не поводилася. Добовий харчовий раціон військовополонених складався з 250 грамів ерзац-хліба та двох літрів так званої баланди. Еразц-хліб випікали з спеціального борошна, доставленого з Німеччини. В одному із складів лазарету знайдено 15 тонн цього борошна, що зберігалося у 40-кілограмових паперових мішках з фабричними етикетками «Шпельцмель». Судово-медичною та хімічною експертизами, а також аналізом, зробленим інститутом харчування Наркомздоров’я СРСР, встановлено, що борошно являло собою полову з мізерною домішкою крохмалю (1.7%). Харчування подібним хлібом спричиняло голодування, дистрофію, поширення важких кишково_шлункових захворювань, що призводило до частих летальних випадків.

У гросслазареті періодично спостерігалися спалахи захворювання невідомого характеру, так званої парахолери, яке німецькі «лікарі» розповсюджували навмисне , проводячи досліди на полонених. Більше половини таких хворих помирало. Трупи деяких померлих німецькі лікарі розтинали, інші лікарі до автопсії не допускалися. Хворим та пораненим не видавали медикаментів, рани не піддавали хірургічній обробці і не перев’язували. Незважаючи на велику виснаженість полонених, гітлерівці примушували їх виконувати непосильну фізичну працю. Бажання вирватись з полону і воювати з фашизмом, голод, репресії, постійна загроза смерті спонукали військовополонених вдаватись до індивідуальних та групових втеч з лазарету. Вони знаходили притулок у місцевих жителів Славути та навколишніх сіл, у зв’язку з чим 15 січня 1942 року шепетівський гебітскомісар попередив населення, що за «надання військовополоненим, що втекли будь-якої допомоги, винні будуть розстріляні. Коли безпосередні винуватці не знайдуться, то у всякому разі буде розстріляно 10 заручників». Районна управа в свою чергу оголосила, що «всі військовополонені, які самовільно покинули лазарет, оголошуються поза законом і підлягають розстрілу у будь-якому місці, де їх буде виявлено».

Відомі факти арешту і розстрілу 26 мирних громадян, що надали допомогу військовополоненим. Під час медичного огляду 525 визволених у січні 1994 року військовополонених гросслазарету у 435 встановлено крайній ступінь виснаження, у 59 – ускладнений перебіг ран, у 31 – нервово-психічний розлад. Судово-медична експертиза на підставі розтину і внутрішнього дослідження 112 трупів і зовнішнього огляду 500 ексгумованих трупі прийшла до висновку, що адміністрація і німецькі лікарі лазарету створили такий режим, за якого неминуча майже поголовна смертність хворих і поранених. Основними причинами смерті військовополонених експерти встановили: виснаження крайнього ступеня, інфекційні захворювання, заподіяння ран з автоматів і холодною зброєю. Такої смертності, яка була в лазареті не знав жоден інший «лікувальний» заклад.

Колишній військовополонений А.В. Севрюгін розповідав: «Люди вмирали сотнями. Біля мене щодня вмирало 9-10 чоловік. Мертвих вивозили, їх місця займали нові хворі, а ранком повторювалась та ж картина. Смертність досягала 300 чоловік на добу.» За два роки окупації м. Славути у гросслазареті гітлерівці знищили до 150 тисяч офіцерів і бійців Червоної Армії. Відомий актор, народний артист СРСР, лауреат Ленінської премії Інокентій Смоктуновський теж перебував у гросслазареті. Зимою 1943 року він блукав по лісах, поки не потрапив у село Сохужинці Ізяславського району, де його хворого на дистрофію виходила сім’я Шевчуків, воював у партизанському загоні ім. Леніна. «Після втечі з полону на початку січня 1944 року я зв’язався з партизанами і був залишений командуванням загону», – згадував актор кіно і театру. Холокост на Славутчині У березні 1942 року окупаційна влада приступила до остаточного здійснення своїх варварських планів щодо єврейського населення міста і району.

До початку березня частину території Славути в районі вулиць Володарського, Революції, Артема і Б. Хмельницького, де проживали переважно євреї, було обнесено триметровою огорожею з колючого дроту і створено гетто – концентраційний табір для євреїв. З 2 березня сюди стали доставляти євреїв з Ганнополя, Берездова та інших сіл району і розстрілювали прибулих немічних старих людей і калік. Всіх інших помістили у будинках на території гетто, їх не забезпечували продуктами, вихід з гетто заборонявся. Жителям міста під загрозою розстрілу не дозволялося надавати євреям будь-яку допомогу. В’язнів гетто чекала голодна смерть, серед них поширювалися хвороби. Підлітки, переборюючи страх, вибиралися за огорожу і просили милостиню на базарі. Працездатних євреїв використовували для добування під Печиводами, на будівництві шосейної дороги у Ганнополі та на інших важких роботах. У травні 1942 року німецька влада розвісила по місту відозву до єврейського населення міста Славути такого змісту: «В останні дні були випадки актів насильства по відношенню до єврейського населення з боку не євреїв.

Попередження таких випадків і у майбутньому не може бути гарантованим, поки єврейське населення буде розкидане по території всього міста. Німецькі і поліцейські органи. Які в міру можливості протидіяли цим насильствам, не бачать, однак, іншої можливості недопущення таких випадків, як концентрація всіх євреїв Славути в окремому районі міста. Тому всі євреї міста у суботу, 13 травня 1942 року, будуть переведені в окремий район, де вони будуть захищені від ворожих актів. Для проведення у життя цього заходу всі обох статей і всіх віків повинні з’явитися 13 травня 1942 року о 8 годю ранку на відповідні збірні пункти. Всі євреї при собі повинні мати свої документи і здати на збірних пунктах зайнятих ними до цих пір квартир. До ключі повинен бути дротом або шнурком прив’язаний картонний ярлик, що містить ім’я, прізвище і точну адресу власника квартири. Є вреям рекомендується взяти з собою коштовності і наявні гроші, за бажанням можна взяти необхідну для зручностей на новому місці проживання ручну ношу. Безперешкодне здійснення цього заходу – в інтересах самого єврейського населення.»

А 27 червня 1942 року вчинено остаточну криваву акцію над євреями Славутчини. До сходу сонця фашисти і поліцаї собаками і кийками зігнали місцевих жителів і доставлених з інших населених пунктів чоловіків, жінок, матерів з малими дітьми, підлітків на площу у гетто. Людей посортували у колони. Далі сталося неймовірне: немовля виривали з рук матерів і живими кидали в криницю. Решту приречених декількома колонами по 500 чоловік у кожній під посиленою охороною погнали на східну околицю Славути і там розстріляли. На місці розстрілу всіх заставляли повністю зняти з себе одяг і взуття і лягти у велику яму, після чого лунали залпи з гвинтівок і автоматів. Трупи і поранених присипали землею. Прибувала нова колона, і все повторювалося. У цей день розстріляно більше 2500 євреїв. У кінці червня в лісі навпроти сучасної школи№5 розстріляно сім’ю відомого у місті лікаря Хармаца Я.С. Після звільнення Славути могили не обстежувалися, а державна комісія з розслідування злодіянь фашистів на території міста під час окупації у червні 1944 року «встановила», що у Славуті загинуло 390 євреїв.

В іншому документі називається біль вірогідна цифра – 2296 загиблих Партизанський рух Центром партизанського руху і його потужним генератором було місто Славута. Тридцять місяців тривала окупація Славутчини. За цей час в місті загинув кожен другий житель. 4057 жителів району були вивезені на каторжні роботи. На території району німці повністю спалили шість сіл. В місті були пограбовані усі заводи. В центрі Славути гітлерівці створили гетто для єврейського населення, в якому було знищено більш як 13 тис. чоловік з усього району. На території Славути знаходився концтабор “Гросслазарет” для військовополонених червоноармійців, в якому загинуло близько 200 тис. чоловік.

Весь час жителі міста вели боротьбу з окупантами. Вже в липні 1941 р. в кількох кілометрах від Славути вчитель Стриганської школи Одуха А.З. створив підпільну групу з 12 чоловік, до якої увійшли вчителька Охман Г.Р., колишні учні школи брати Леонід і Борис Троцькі, Олександр Гіпс, Віталій Кмитюк. У серпні того ж року на квартирі Яворського А.Р. відбулося перше засідання організаторів славутського підпілля. А через півроку на Славутчині діяло 19 підпільних груп. Діяльність славутських підпільників активізувалась у жовтні 1941 року після повернення до міста лікаря Михайлова Ф.М. Родом Федір Михайлович був з Росії, з Тули, але до війни після отримання медичної освіти розпочав працювати разом з дружиною в Славутській лікарні, звідки був призваний у армію, коли розпочалася війна. Восени 1941 р. в районі Полтави він потрапив у оточення, після якого йому вдалося повернутися до Славути. Знову влаштувавшись працювати у лікарню, Михайлову вдалося увійти у довіру до німців. Після цього він організовує патріотичну групу опору окупантам, в яку спочатку входили тільки медичні працівники лікарні. З часом ця група об’єднала всі підпільні групи міста, Славутського і Шепетівського районів і налічувала близько 200 чоловік. Для керівництва підпіллям було обрано міжрайонний комітет у складі Ф.М.Михайлова, О.А.Горбатюка, К.О.Захарова, А.З.Одухи, В.В.Яворського та інших. Слід підкреслити, що комітет став досить впливовою силою не тільки в Славуті, але й у Шепетівці, багатьох селах Грицівського, Антонінського, Ізяславського районів, де також було створено підпільні організації. Були налагоджені також зв’язки з підпільниками Житомира, Бердичева, Новоград-Волинського, Києва, Острога. Спочатку підпільники вели тільки антифашистську пропаганду, але з часом з’явилися можливості боротьби більш дієвими способами. Були створені бойові групи, завданнями яких було проведення диверсійних актів. Групи були малочисельними та складалися в основному з військовополонених, бійців Червоної армії, що переховувалися у лісах під час відступу, а також тих місцевих жителів, які за різними причинами увійшли в конфлікт з новою владою. На засіданні міжрайонного комітету у лютому 1943 було розглянуто питання про створення партизанських загонів, спеціальних підривних груп, баз зброї, боєприпасів і харчування. У першій половині 1943 року був створений партизанський загін Славутського району, який згодом перетворився на з’єднання. Командиром його став А.З.Одуха. На озброєнні партизан було 2 міномета, декілька кулеметів, 87 гвинтівок, пістолети, вибухівка.