Смекни!
smekni.com

Формування Всеросійського аграрного ринку (стр. 4 из 4)

Державні закупівельні ціни на зерно були підвищені на 50 відсотків, в два рази - на молоко і масло, в 5,5 разу - на м'ясо. При цьому зменшилися обов'язкові постачання з боку колгоспів, знизилися податки з присадибних ділянок і з продажів на вільному ринку, а з самих колгоспів списувалися колишні борги. У виконання вирішення лютневого пленуму ЦК КПРС 1954 роки про освоєння цілинних і покладів земель Північного Казахстану, Сибіру, Алтая і Південного Уралу протягом трьох років було розорано 37 мільйонів гектарів нових земель, що склало 30 відсотків всіх оброблюваних земель СРСР. На долю цілинного хліба в рекордному урожаї зернових 1956 років (125 мільйонів тонн) припало 50 відсотків.

Висновки

Аграрно-правова доктрина, що відвіку склалася в Росії, зводиться до того, що держава само відповідає за організацію сільськогосподарського виробництва і тому поступає з селянами так, як йому заманеться. Таку доктрину необхідно замінити концепцією незалежного ведення аграрного виробництва, де сільський трудівник є вільним товаровиробником, а держава створює і гарантує йому відповідні умови. Основним сільськогосподарським товаровиробником є селянин або об'єднання, створені з його достовірно добровільною участю, а держава виступає гарантом в забезпеченні селянинові свободи в реалізації його прав і інтересів. Іншими словами, держава повинна формувати свою аграрну політику, виходячи з об'єктивних потреб обслуговування інтересів трудівника села, і через такий важіль забезпечувати країну продовольством. Вихід до такого підходу складає суть наукової концепції проведення сучасних аграрних перетворень в Російській Федерації.

Головна причина кризисного стану аграрної економіки в історії Росії зводиться до відсутності наукової правової концепції. Сьогодні в Росії називаються різні причини кризисного положення сільського господарства. Не заперечуючи багатьох з них, дисертант вважає, що в Росії, перш за все, потрібно здолати відсутність наукової концепції, про яку було сказано в попередньому виводі. Тому, кажучи про причини кризи аграрного сектора, що підлягають усуненню, потрібно починати з головної причини, потім про нав'язану сільському господарству в 1930 році системи колгоспів і радгоспів, про сучасну реформу, що хаотично проводиться, і так далі

Спільне ведення земельного законодавства Російської Федерації і її суб'єктів, визначене в ст.72 Конституції РФ, деякі суб'єкти тлумачили так, що поставили своє земельне законодавство вище федерального. Ряд суб'єктів (Башкортостан, Марій Ел, Дагестан та інші) не прийняли інституту приватної власності на землю і визначили в своєму законодавстві (Республіка Башкортостан), що можливості надання і визначення розміру земельної ділянки вирішуються місцевою адміністрацією. В результаті навіть дієздатні (міцні) фермерські господарства не забезпечені достатньою кількістю землі.

Чинне земельне і аграрне законодавство Російської Федерації продовжує порушувати конституційні і цивільні права суб'єктів сільськогосподарської діяльності. Відомо, що відповідно до Конституції РФ цивільне законодавство знаходиться у веденні Російської Федерації (ст.2 ГК РФ). Інститут приватної власності на землю закріплений як в Конституції Російської Федерації, так і в Цивільному кодексі РФ і повинен діяти на всій території Росії. Проте, не дивлячись на це, суб'єкти Російської Федерації, незаконно відносячи питання про приватну власність на землю у власне ведення, своїм законодавством незрідка зазіхають на конституційні права російських громадян.

З врахуванням перехідного характеру російських аграрних реформ не можна ігнорувати роль і значення відношення селян, що історично склалося, до особистого подвір'я. Сьогодні особисті підсобні господарства виробляють значну частину сільськогосподарської продукції. Російська держава повинна розробити особливу політику, що всемірно підтримує нині існуючі особисті підсобні господарства громадян аж до тих пір, поки не буде повністю реалізована основна концепція правового регулювання сучасних російських аграрних реформ і не буде забезпечено формування вільного аграрного товаровиробника.

Земельне і аграрне реформування повинне проводитися поступово і послідовно відповідно до основної концепції правового регулювання і реформування села. Не повинна також нав'язуватися державна воля по створенню нових організаційних форм, з штучним руйнуванням старих. У сільському господарстві нововведення повинні з'являтися природним чином, а державою мають бути створені умови для їх реалізації.

Література

1. Вебер М. Аграрная история Древнего мира / Под ред.Д. Петрушевского. М.: Канон-пресс, 2001

2. Медушевский А.Н. Утверждение абсолютизма в России. М.: Текст, 1994

3. Щербатов М.М. О неудобстве в России дать свободу крестьянам. СПб., 1873

4. Карамзин Н.М. Записка о Древней и Новой России. М.: Мысль, 1989

5. Проект Н.И. Панина о фундаментальных государственных законах // Конституционные проекты в России. М.: РАН, 2000

6. Столыпин П.А. Нам нужна Великая Россия: Полное собрание речей в Государственной Думе и Государственном Совете. 1906-1911. М.: Наука, 1991

7. Собственность на землю в России: история и современность. М.: РОССПЭН, 2002