Смекни!
smekni.com

Складання патенто-правових документів на "Машину для виймання анодних штирів алюмінієвого електролізера" (стр. 11 из 17)

Внаслідок керування краном автоматичного захвату 37, що з'єднаний за допомогою магістралей з пневмоциліндром захвату 38, Захоплюють штир 41.

Далі оператор, повертаючи кран керування 25, подає стисну-те повітря (під тиском ж 5 кгс/см2). У пневматичну порожнину 23 пневмогідроперетворювача 20. Зусилля, що виникає пересуває поршень 22 пневмогідроперетворювача 20 у бік гідравлічної порожнини 24, звідкіля масло по магістралях 2 9 надходить у розподільник 19, відкриває два зворотних клапана 28, заповнює гідравлічну частину гідровузла 17, відкриває зворотний клапан, що керується 27 і через магістраль 16 надходить у гідравлічну порожнину 13 циліндра робочого органа 3. Внаслідок цього упор висувається на холостім ходу до його торкання з електролізером 4.

Потім довертають кран 25, і стиснуте повітря потрапляє, крім порожнини 2 3 пневмогідроперетворювача 20, у пневматичну частину насоса 18, що включає його.

У залежності від положення золотника насоса 18 створюється робочий тиск в одній з гілок 21 гідровузла 17.Внаслідок цього,масло під робочим тиском проходить по відповідній з'єднуючий трубці 21, закриває два зворотних клапана 2 8 і зворотний кла-панд/ що керується 27, відчиняє один (той що не діє) зворотний клапан 2 8 розподільника 19. Масло по магістралі 16 надходить у гідропорожнину 13 робочого органу 3. Після виштовхування порції масла з функціонуючої гілки 21 гідровузла 17, відбувається переключення золотника насоса 18, що призводить до початку роботи іншої гілки гідровузла 17 і повторення циклу, що приведений вище . Одночасно відбувається усмоктування масла з гідравлічної порожнини 24 пневмогідроперетворювача 20 через магістраль 29 у непрацюючу гілку 21 гідровузла 17. При цьому, масло відчиняє четвертий (той, що не діє) зворотний клапан 28 розподільника 19, що функціонує одночасно з іншими.

Цикли, що приведені вище, повторюються доти, доки робочий орган 3 не створить зусилля на упорі 14, яке необхідне для виймання штиря 41.

Для повернення робочого органу 3 у вихідне становище, оператор повертає ручку крана 2 5 у другий бік, що приводить до подачі стиснутого повітря в повітряну порожнину 12 робочого органу 3 і на зворотний клапан, що керується 27, відкриваючи його. Одночасно припиняється подача стиснутого повітря в порожнину 2 7 пневмогідроперетворювача 20 і в повітряну частину насоса 18, що призводить до його відключення. Зусилля, що утворюється в пневматичній порожнині 12 робочого органу 3, виштовхує масло з гідравлічної порожнини 13 по магістралі 16 через відкритий зворотний клапан, що керується 27 і магістраль 2 9 у порожнину 2 4 пневмогідроперетворювача 20, що приводить до повернення упора 14 робочого органу 3 у вихідне становище.

Після цього, машину встановлюють навпроти іншого штиря 41, що підлягає вийманню, і операція повторюється.

Заступник начальника КП ХКБМ Л.Г.Луценко

4.4 Формула корисної моделі

Формула винаходу

1.Машина для виймання анодних штирів алюмінієвого електролізера, що містить самохідне шасі, поворотну платформу, де розміщені робочий орган із захватом, закріплений на опорно-направляючому пристрої, пневмопривід, гідровузол, що складається з насоса і клапанного розподільника, механізм повороту платформи і механізми подачі і підйому робочого органу, гідравлічні і пневматичні магістралі і сидіння для оператора, до того ж насос через клапанний розподільник сполучений з робочим органом, яка відрізняється тим, що машина обладнана пневмогідро-перетворювачем, а клапанний розподільник – зворотним клапаном, що керується, до того ж пневмогідроперетворювач через клапанний розподільник підключений до насоса.

2.Машина за п.1, яка відрізняється тим, що пневмогідро перетворювач виконаний як циліндр, внутрішня порожнина якого за допомогою поршня розділена на пневматичну і гідравлічну.

3. Машина за одним з п.1, 2, яка відрізняється тим, що насос виконаний плунжерним з двох гідравлічних порожнин і пневматичної частини.

4. Машина за одним з п.1, 3, яка відрізняється тим, що клапанний розподільник виконаний з чотирьох зворотних клапанів і зворотного клапану, що керується, до того ж два зворотних клапана і зворотний клапан, що керується, встановлені з можливістю пере пуску рідини в лінії пневмогідроперетворювач - клапанний розподільник - гідравлічні порожнини насоса і робочий орган, а два інших зворотних клапана встановлені з можливістю перепуску рі дини, по черзі, у лінії гідравлічна порожнина насоса - клапанний розподільник - робочий орган, з одночасним перепуском ріди ни в лінії пневмогідроперетворювач - гідравлічна порожнина насоса ..

5. Машина за одним з п. 1, 4 яка відрізняється тим, що механізм подачі робочого органу, гідровузол, механізм повороту платформи, пневмогідроперетворювач і сидіння для оператора встановлені один над другим.

6. Машина за одним з п.1,5 яка відрізняється тим, що робочий орган і сидіння для оператора розміщені на одній лінії.

Заступник начальника

КП ХКБМ Л.Г. Луценко


4.5 Креслення

Машина для виймання анодних штирів алюмінієвого електролізера

Фіг. 1

Фіг. 2


Машина для виймання анодних штирів алюмінієвого електролізера

Фіг. 3

Фіг. 4

4.6 Реферат

Реферат

1. Об'єкт винаходу. Машина для виймання анодних штирів алюмінієвого електролізера.

2. Галузь застосування. Винахід належить до області електрометалургії, зокрема до устроїв для виймання анодних штирів з електролізних ванн з боковим підводом струму.

3. Сутність винаходу. Машина, що містить самохідне шасі, поворотну платформу, де розміщені робочий орган з захватом, який закріплений на опорно-направляючому пристрою, пневмопривід, гідровузол, що складається з плунжерного насосу, який має дві гідравлічні порожнини і пневматичну частину та клапанного розподільника, який включає до себе чотири зворотних клапана та клапан, що керується, пневмогідроперетворювач, механізм повороту платформи, механізми подачі і підйому робочого органу, гідравлічні та пневматичні магістралі, сидіння для оператора. Пневмогідроперетворювач виконаний як циліндр, де внутрішня порожнина за допомогою поршня розділена на пневматичну і гідравлічну, до того ж два зворотних клапана і зворотний клапан, що керується, встановлені з можливістю перепуску рідини в лінії пневмогідро перетворювач—клапанний розподільник—гідравлічні порожнини насосу і робочий орган, а два інших зворотних клапана встановлені з можливістю перепуску рідини, по черзі, в лінії гідравлічна порожнина насосу— клапанний розподільник—робочий орган, з одночасним перепуском рідини в лінії пневмогідроперетворювач—гідравлічна порожнина насосу. Крім того, механізм подачі робочого органа, гідровузол, механізм повороту платформи, пневмогідроперетворювач і сидіння для оператора встановлені один над другим, а робочий орган і сидіння для оператора розміщені на одній лінії.


5. РОЗРОБКА ДОКУМЕНТІВ ЗАЯВКИ НА ПРОМИСЛОВИЙ ЗРАЗОК

5.1 Вимоги щодо документів заявки на промисловий зразок

5.1.1 Загальні вимоги до змісту документів заявки

- Заявку складають українською мовою;- Документи заявки, які потребують подальшого перекладу,можуть бути подані мовою оригіналу в одному примірнику, їхпереклад - також у одному примірнику.Якщо опис промислового зразка викладено іншою мовою, то длязбереження дати подання його переклад повинен надійти доУкрпатенту протягом двох місяців від дати подання заявки;- Заявка не повинна містити матеріалів, що суперечать публічному порядку, принципам гуманності і моралі, зневажливих висловлювань стосовно промислових зразків та результатів діяльності інших осіб, а також відомостей і матеріалів, які вочевидь не стосуються або не є необхідними для визнання документів такими, що відповідають вимогам цих Правил;- В описі промислового зразка і пояснювальних матеріалахдо опису використовують, як правило, стандартизовані терміни іскорочення, а за їх відсутності - загальновживані в науковій ітехнічній літературі.При використанні термінів і скорочень, що не єзагальновживаними, необхідно пояснити їх значення при першомувживанні в тексті.- В описі промислового зразка необхідно зберігати єдність термінології, тобто одні й ті самі ознаки повинні називатися однаково. 5.1.2 Вимога єдності промислового зразка- Згідно з пунктом 3 статті 11 Закону заявкаповинна стосуватися одного промислового зразка і може містити йоговаріанти (вимога єдності).
5.13Склад заявкиЗаявка повинна містити:-заяву про видачу патенту в одному примірнику;-комплект зображень виробу (власне виробу чи у вигляді його макета, - або малюнка), що дають повне уявлення про зовнішній вигляд виробу у двох примірниках;-опис промислового зразка в одному примірнику;-креслення, схему, карту в одному примірнику. 5.1.4 Заява про видачу патентуЗаяву про видачу патенту (далі - заява) подають завстановленою формою, наведеною в додатку до цих Правил. Якщо відомості не можуть бути повністю розміщені за бракоммісця у відповідних графах, то їх наводять на додатковому аркушіза тією самою формою із зазначенням у відповідній графі заяви -"див. на окремому аркуші". 5.1.5 Комплект зображень виробу- Комплект зображень виробу (власне виробу чи у виглядійого макета або малюнка) повинен давати повне уявлення прозовнішній вигляд виробу.Зокрема, комплект зображень тривимірного виробу може міститизагальний вигляд виробу, вигляди спереду, зліва, справа, ззаду, зверху, знизу та зображення фрагментів виробу тощо.Для двовимірного виробу достатньо, як правило, навести однезображення.Комплект зображень виробу з повторюваним малюнком має міститиокреме зображення цього малюнка.- Комплект зображень виробу, який може трансформуватися(розчинятися, складатися тощо), такого як холодильник, пилосос, кухонний комбайн тощо, має містити окреме зображення такого виробу у трансформованому вигляді.- Комплект зображень набору (комплекту) виробів маємістити зображення загального вигляду набору (комплекту) тазображення потрібних виглядів кожного виробу, що входить до набору(комплекту). Якщо загальний вигляд набору (комплекту) виробівтехнічно неможливо представити на одному зображенні, комплектзображень набору (комплекту) виробів має містити зображенняфрагментів набору (комплекту), сукупність яких дає повне уявленняпро загальний вигляд набору (комплекту).- Зображення виробу, однією із суттєвих ознак якого єколір, наводяться в кольоровому виконанні. В іншому разізображення виробу наводяться лише в чорно-білому виконанні.- Зображення виробу мають бути чіткими і ясними.Виріб зображається повністю при рівномірному освітленні нанейтральному фоні, як правило, без сторонніх предметів. Окремідеталі виробу мають добре проглядатися не тільки на освітленому,але й на тіньовому його боці.- Зображення виробу представляються фотографіями та/абоіншими репродукціями, виконаними будь-якими засобами, зокремазасобами комп'ютерної графіки. Їх розмір має бути в межах від30х30 мм до 160х160 мм.- Фотографії та інші репродукції наклеюються абовідтворюються безпосередньо на аркушах білого паперу формату А4.На одному аркуші паперу розміщуються не більше 25 зображеньвиробу.- На кожному аркуші комплекту зображень виробу зверхузазначається назва промислового зразка. Якщо промисловий зразокстосується набору (комплекту) виробів, під назвою промисловогозразка зазначається назва виробу, зображення якого представлені нааркуші.- Під кожним зображенням виробу зазначаються номерзображення та вид вигляду ("Загальний вигляд", "Вигляд спереду" іт. ін.), назва фрагмента тощо.Номер зображення виробу складається з двох чисел, розділенихкрапкою. Перше число означає номер варіанта виробу, друге число -порядковий номер вигляду виробу. Наприклад, зображення першоговаріанта виробу нумеруються відповідно 1.1, 1.2, 1.3 і т. ін., зображення десятого варіанта виробу нумеруються відповідно 10.1,10.2, 10.3 і т. ін.Зображення загального вигляду виробу нумерується першим,потім інші вигляди.Зображення загального вигляду набору (комплекту) виробів абойого фрагментів нумеруються в порядку, установленому цим пунктомдля нумерації зображень виробу. 5.1.6 Опис промислового зразкаОпис містить такі розділи:- назва промислового зразка;- прізвище, ініціали автора промислового зразка;- призначення та галузь застосування промислового зразка;- перелік зображень, креслень та схем, схем та карт;Назва промислового зразка повинна характеризувати йогопризначення, відображати його суть і, за можливості, відповідатипевній рубриці МКПЗ.Назва промислового зразка маловідомого або нового призначенняповинна містити посилання на галузь його застосування, наприклад:"Машина для виймання анодних штирів алюмінієвого електролізера".Якщо промисловий зразок має варіанти виконання відповідно допункту 3.4 цих Правил, то після назви в дужках указують кількістьваріантів. Зокрема, якщо колір є суттєвою ознакою виробу, товаріантами виконання такого виробу можуть бути варіанти йоговиконання у різних кольорах, наприклад: "Чайний сервіз (триваріанти)".Розділ "Призначення та галузь застосуванняпромислового зразка" доцільно починати словами: "Заявляєтьсязовнішній вигляд виробу, призначеного для ...". Далі за текстомрозкривається, в якій галузі промисловості або іншій сферідіяльності буде використовуватись заявлений виріб із зазначеннямйого функціонального призначення.За потреби, у цьому ж розділі вказуються об'єкти (системи), зякими використовується виріб.5.1.7 Креслення, схеми, карти- Креслення, схеми та карти включаються до складу заявки в разі потреби пояснення суті промислового зразка, визначення габаритів та співвідношень розмірів загального вигляду виробу чи його елементів, пояснення ергономічних особливостей зовнішнього вигляду виробу тощо.- Креслення, схеми та карти мають бути пояснені в описіпромислового зразка та відповідати зображенням виробу.- Креслення та схеми позначаються словом "Рисунок" звідповідним тексту опису наскрізним номером, а саме: "Рисунок 1","Рисунок 2" тощо. На кожному аркуші креслень та схем зазначаєтьсяназва промислового зразка.- Креслення та схеми виконуються відповідно до правилкреслення на щільному, білому, гладкому папері чіткими чорнимилініями і штрихами, які не витираються, без розтушовування ірозмальовування.- Конфекційна карта виробу (зразок тканини, шкіри,фурнітури, обробки тощо, що рекомендується для виготовленнявиробу) представляється, якщо промисловий зразок стосується виробулегкої та текстильної промисловості. Конфекційна карта виробу зповторюваним малюнком (килими, тканини тощо) представляється врозмірі цього малюнка.

5.3 Опис