Смекни!
smekni.com

Сатира в творі Булгакова Майстер і Маргарита (стр. 3 из 3)

Але особливо Воланда забавляє масовий «стриптиз», який він зчиняє під час магічних сеансів у Вар'єте.

Гумористично описуючи «оздоровчі» маніпуляції «нечистої сили», автор зображує присутніх в залі як благодатний грунт для азартної гри в піддавки, в якій виграє той, кому вдалося обдурити противника. Булгаков художньо переосмислив образ диявола, зображеного у «Фаусті». Його персонаж дозволив максимально виявити не потенційність інтелектуальних можливостей людини, а навпаки, «дияволіаду» як першопричину незворотною деградіціі роду людського. Під час сеансів Воланда проступили такі чорні діри в житті городян, що у сатани не залишилося жодних сумнівів у непоправність їх тяжких гріхів. А так як це зарозуміло-нахабна публіка ще й сумнівалася в достовірності фокусів громадянина - артиста, то йому довелося влаштувати показову акцію-відповідь, яка обернулася гучним скандалом. З'ясувалося, що гражданінПарчевскій є злісним неплатником аліментів, а Аркадій Аполлонович Семпліяров - невірним чоловіком, про що горлопанів на весь зал «підлий Фагот, і він же Коровьев».
Таким чином, гумористичний сміх у «Майстрі і Маргариті» через иносказательную зображальність персонажів: метафора - метонімічне (Кот Бегемот з примусом під пахвою), гротескно - орнаментальну (ріг Азазелло; структурно - метафізична, постійно змінюється, прозоро-розпливчаста фігура Коровьева) і натуралістично -лякаючу тілесну плоть (знівечена шрамом шия голою дівиці Гелли) - втілював не просто непривабливу, деформовані - синтетичну зовнішність фантастичних героїв, а перш за все стверджував їх «реальну» здатність змінити існуючий порядок речей.Тим самим гумористичний сміх Булгакова через експресивно - виразну образність своїх неправдоподібних істот досяг високохудожньої емоційно - естетичної правдивості.

У галереї московських громадян особливе місце займає Іван Бездомний. Так само, фольклорно - гротескний персонаж російських казок Іван - дурень, Бездомний постійно потрапляє в безглуздо смішні ситуації. По - видимому, «бездомне» походження Іванушки визначило його письменницький псевдонім і критичний настрій до всього чужого, «іноземної». Кургузов думки і нерозвиненість душевних почуттів зробили простодушно наївного молодої людини активно дійовою особою в богоборчої кампанії. Бездомний «незайманий» людина, спочатку поет, потім професор, теж прагне керувати історією, про яку не має ні найменшого уявлення. Іронічне зображення героя розкривається через інтонаційно своєрідну манеру авторської оповіді і емоційну виразність розмовної мови комічних персонажів. Бездомний, який на замовлення Берліоза пише антирелігійну поему про Ісуса Христа, «дуже чорними фарбами», раптом виявляє «повне необізнаність з питанням», оскільки, до досади редактора журналу, не може зрозуміти, що «головне не в тому, який був Ісус, а що Ісуса - то ... зовсім не існувало ». Лексико-синтаксична нісенітниця цієї фрази з виключає одне одного морфологічної значимістю дієслів був - не існував (оксюморон) висміює очевидну безграмотність і розумову примітивність авторів. Цей філософський ідіотизм супроводжується їх неврастенізмом по відношенню до Воланду, який до неприхованою заздрості Бездомного, чудово володіє людською мовою, а отже, не хто інший, як «німець», «англієць», «француз» або «поляк».Бездомного у зв'язку з цим питанням долає моторошне підозра: «де це він так призвичаївся говорити по-російськи, от що цікаво!». І щоб з'ясувати це, Бездомний, «вирішивши оголосити непроханого співрозмовнику війну», закликає на допомогу міліцію «з кулеметами для упіймання іноземного консультанта».

Але, За іронією долі, ксенофобія, паралізує здатність міркувати, заганяє Іванушку до лікарні для душевнохворих, яку він наполегливо пропонував відвідати цікавому незнайомцеві. Тут він зустрічається з Майстром, роз'яснюють «бідному поету», що він постраждав через самого сатани.
Таким чином, іронічний сміх Булгакова разом з іншими його комічними формами (сатиричної та гумористичної) створив художню цілісність різноманітних комічних персонажів, в яких відбилася естетична концепція письменника, який зумів через фантастичну містерію виразно-емоційних сцен і епізодів оригінального сюжету піднестися над духовно - психологічної абсурдністю зображеної життя.


Література.
1. Бєлінський В.Г. Повна. Собр. соч. У 15 т. М., 1953. Т 3. С. 448.
2. Баххтін М.М. Творчість Франсуа Рабле. М., 1975. С. 75.
3. Гордовіч К.Д. Історія вітчизняної літератури ХХ століття. 2-е вид., Испр. і доп.: Посібник для гуманітарних вузів. - СПб.: СпецЛіт, 2000.
4. Гегель Г.В. Естетика. У 4 т. М., 1968. Т. 1 С. 71 - 75.
5. Миколаїв Д.П. «Історія одного міста» і проблема сучасного гротеску / / Питання літератури. 1971. № 2. С. 71.
6. Лазарєва М.А. «Сміх» М. Булгакова (Критерії художності «Майстра і Маргарити»).
7. Ейхенбаум Б.М. Про поезії. Л., 1969. С. 537.

[1] Гегель Г.В. Естетика. У 4 т. М., 1968. Т. 1. З. 71 -75.

[2] Бєлінський В. Г. І.. Собр. соч. У 15 т. М., 1953. Т. 3. С. 448.

[3] Цитується за виданням: Булгаков М. Майстер і Маргарита. М., 1988.

[4] Ейхенбаум Б.М. Про поезії. Л., 1969. С. 537.

[5] Бахтін М.М. Творчість Франсуа Рабле. М., 1975. С. 75.


Перекладено порталом © за допомогою translate.google.com.

Редактор: Адаманов Дамир. (текст може містити помилки)

Оригинал:http:///21