Смекни!
smekni.com

Основні учасники спадкових правовідносин. Порядок оформлення права на спадщину (стр. 3 из 3)

Отже: в данній задачі відсутній заповіт,а отже спадкування відбуватиметься за законом є спадкоємці першої і другої черги,згідно ЦК України, при спадкуванні за законом, спадкування відбувається почергово. В нашому випадку до першої черги спадкоємців належить донька Васнецової, а отже вона має право успадкувати ту частину будинку, яка належала її матері на праві спільної власності.

З данної задачі виходить що донька не проживала останнім часом з матірью, а отже для того, щоб прийняти спадщину, та отримати свідоцтво про право на спадщину, необхідно вчинити ряд дій встановлених законодавством.

По перше Згідно до Ст. 1269 ЦК України

1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

3. Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника.

4. Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

5. Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини.

В нашому випадку Васнецова подала заяву про визнання її спадкоємицею . Тобто вона не відмовилась від спадщини, а отже має право на успадкування частини будинку яка належала її матері.

Отже: В даній задачі відсутній заповіт, спадкування відбуватиметься за законом. Є дві черги спадкоємців. Спадкування відбувається почергово. Спадкоємиць першої черги (донька Васнецової) не усунутий від спадкування, і бажає отримати спадщину, підтвердженням чого є подання заяви про визнання її спадкоємицею після смерті Васнецової. На підставі вищевикладенного робимо висновок, що донька Васнецової успадковує частину будинку яка належала її матері.

Список використаної літератури

1. Цивільний Кодекс України

2. Закон України «Про нотаріат»

3. Наказ Мінюсту від 03.03.2004 N 20/5 «Про затвердження Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України»

4. ТИМЧАСОВЕ ПОЛОЖЕННЯ від 28.07.2010 N 1692/5 про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно

5. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування»