Смекни!
smekni.com

Заходи заохочення суспільно корисної мотивації правомірної поведінки у запобіганні злочинності (стр. 4 из 4)

Ми підтримуємо О.М. Литвака, який пропонує відновити правову пропаганду серед населення студентами та викладачами юридичних вузів, працівниками практичних правоохоронних органів, налагодити видання популярних і дешевих брошур щодо роз’яснення застосування кримінального законодавства, сповіщати про зміни у кримінальному законодавстві по телебаченню та радіо, а також нагадувати людям про їх обов’язки за допомогою витягів з КК України на щитах у місцях імовірних правопорушень – міських ринках, митницях, транспортних підприємствах тощо [5, с. 209-210].

У зв’язку із цим хотілося б відзначити позитивну тенденцію, яку ми маємо спостерігати у мережі Інтернет. Так, на молодіжних порталах та сайтах спортивних організацій розміщується інформація щодо особливостей правового регулювання суспільних відносин.

На молодіжному порталі http://www.djerelo.com/index.php знаходимо статтю «Правомірна поведінка. Причини нестабільності правомірної поведінки», яка не містить відомостей про автора і носить більше публіцистичний, ніж науковий характер. З чого можна зробити висновок, що інформація розрахована на широке коло осіб і розміщена у пропагандистських цілях.

На офіційному сайті Кіокушин-кан Шогакукай Карате України створено сторінку під назвою «Правове поле», в якій знаходимо статтю «Природа правомірної поведінки» [14]. З точки зору наукового обґрунтування вона має певні огріхи та неточності, але, зважаючи, що розрахована на широке коло осіб, необхідно відзначити її загальну позитивну спрямованість.

Зазначені сайти відвідують близько тисячі осіб. Таким чином, позитивну спрямованість розміщення такої інформації на популярних сайтах не можна недооцінювати.


Висновки

Вважаємо, що таку суспільно корисну діяльність із розміщення інформації на сайтах, доцільно заохочувати. Форми заохочення можуть бути різними – як надання пільгових умов функціонування сайту (надання державних коштів щомісячної абонентської плати, надання безкоштовного Інтернет-часу), так і надання висвітлення діяльності таких сайтів у пресі, що підвищить їх відвідуваність та рейтинг.

Отже, на сьогодні Інтернет є найбільш потужним джерелом інформації, тому вважаємо, що пропагування правомірної поведінки у цій мережі є перспективним напрямком загально-соціальної профілактики злочинності, особливо серед молоді, адже майстри бойових мистецтв завжди були і є взірцем поведінки.

Поряд із гуманістичною філософією бойових мистецтв надається її відображення у правовому полі України, що свідчить про те, що «спортивна» мораль їй не суперечить. Більш того, здійснюється поширення юридичих знань серед відвідувачів сайтів, можна констатувати підвищення рівня правосвідомості. Зазначення юридичної відповідальності за порушення норм права здатне стримувати нестабільних осіб від вчинення правопорушень.

Необхідно виділити ще одну позитивну, на нашу думку, рису поширення правової інформації, особливо стосовно правомірної поведінки, на неправових сайтах.

ЗМІ переповнені інформацією негативного забарвлення (жахливі випадки вчинення злочинів, фільми, які пропагують насильство та агресію, сенсаційні публікації про всесилля мафії, групові та серійні вбивства, інші кримінальні жахи, винуватці яких найчастіше уникають кари та багато іншого, що породжує недовіру громадян до права та держави в цілому, відчуття особистої незахищеності тощо).

суспільний мотивація правоохоронний кримінальний волонтерський


Література

1. Романенко О. В. Пенітенціарна функція демократичної правової держави та роль громадянського суспільства в механізмі її реалізації: автореф. дис. канд. юрид. наук: спец. 12.00.08. «Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право» / О.В. Романенко. – К., 2004. – 21 с.

2. Сабитов Р.А. Посткриминальное поведение. Понятие, регулирование, последствия / Сабитов Р.А.; Под ред.: Галиакбаров Р.Р. - Томск: Изд-во Том. ун-та, 1985. - 192 c.

3. Савченко А.В. Мотив і мотивація злочину: Монографія / Савченко А.В. – К.: Атіка, 2002. – 144 с.

4. Бабенко А.М. Запобігання органами внутрішніх справ незаконному культивуванню наркотиковмісних рослин: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: спец. 12.00.08. «Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право» / А.М. Бабенко. – К, 2007. – 21 с.

5. Баулин Ю.В. Обстоятельства, исключающие преступность деяния / Баулин Ю.В. – X.: Основа, 1991.-359с.

6. Баулін Ю. Тенденції розвитку сучасного кримінального права України / Ю. Баулін // Юридичний вісник України. – 14-20 квітня 2007. - №15. – С.8-9.

7. Баулін Ю.В. Звільнення від кримінальної відповідальності / Баулін Ю.В. – К.: Атіка, 2004. – 296 с.

8. Голіна В.В. Кримінологічні та кримінально-правові проблеми боротьби з бандитизмом: соціально-правове та кримінологічне дослідження: Монографія / Голіна В.В. – Х.: Регіон-інформ, 2004. – 212 с.

9. Голіна В.В. Судимість: Монографія / Голіна В.В. – Харків: «Харків юридичний», 2006. – 384 с.

10. Готін О. Стимулювання посткримінальної поведінки – перспективний напрям кримінально-правової політики / О. Готін // Право України. – 2005. - №9. – С. 77-79.

11. Елеонский В.А. Поощрительные нормы уголовного права: Учебное пособие / Елеонский В.А. – Хабаровск, 1984. – 108 с.

12. Жеругов Р.Т. Правомерное поведение. Право. Культура. Демократия / Р.Т. Жеругов // Теория государства и права. М.-Нальчик. – 1994. – С. 229.

13. Житний О.О. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.08 – кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право. – Національний університет внутрішніх справ. – Харків, 2003.

14. Землянська В. Запровадження відновлюючих підходів: зміна погляду на кримінальне судочинство / В. Землянська // Право України. – 2003.- №10.

15. Зер X. Восстановительное правосудие: новый взгляд на преступление и наказание. — М., 1998. – 298 с.

16. Злочинність і влада в Україні в перехідний період: замкнене коло / Розовський Б.Г., Шепеленко Л.О. // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності. – 2006. - №1. – С. 208-214.

17. Казміренко Л.І., Мартенко О.Л. Кримінальний кодекс України: психологічний аналіз кримінально-правових понять: монографія /Л.І Казміренко, О.Л. Мартенко. – К.: КНТ, 2008. – 184 с.

18. Капітанська С.А. Правомірна бездіяльність як форма правової поведінки. Дис. канд. юр. наук: 12.00.01 - К., 2005. – 202с.

Капітанська С.А. Причини правомірної поведінки / С.А. Капітанська // Вісник Запорізького державного університу. – 2004. – №1. –