Смекни!
smekni.com

Науково-методичні та організаційні засади оптимізації використання спеціальних криміналістичних знань в обліковій діяльності експертної служби МВС України (стр. 3 из 4)

Можливість автоматизації картотек слідів взуття, знарядь злому, транспортних засобів забезпечують такі системи як: «КРІМНЕТ», «МСР-ОБЛІК», «Портрет», «Папілон-7».

Комунікаційні можливості модемного, мобільного, стаціонарного зв’язку з комп’ютерним комплексом, оснащеним модулями розширення – цифровою, фотокамерою, геопозиційним приймачем (GPS), сканером, елементами універсальної мобільної системи зв’язку – UMTS, бездротовим інфрачервоним і радіоканалом обміну (IrDA, Bluetooth), засобами мережевого підключення (локальною, Internet, WiFi), за рахунок фізичної мобільності, інформаційної оперативності, миттєвого включення й вимкнення, підвищеної механічної надійності, надійної енергозалежної області збереження даних (flashcard), дозволяють отримувати результати перевірок вже через 10-20 хвилин після передачі зображення.

Створення бази даних для автоматизованої системи потребує формування опису об’єкта, яке пов’язане з виділенням його стійких ознак (якостей), в об’ємі, достатньому для ідентифікації. Ця проблема пов’язана з проблемою формування та вибору найбільш інформативних ознак, отже реєстрації повинні підлягати лише високоінформативні сліди. Методика формалізації опису матеріальних об’єктів складається з наступних етапів: 1) визначення типу об’єкту, що описується, сукупності якостей, що відображають певну інтегративну якість; 2) виявлення ознак та створення їх класифікації, коли найбільш загальна ознака деталізується кількома більш специфічними, при необхідності, результатами вимірювань; 3) кореляційній аналіз отриманої системи ознак з метою мінімізації кількості її елементів; 4) кодування системи ознак системою знаків [3, с. 16-20].

Розроблений електронний архів повинен складатися із структурно-програмного модуля, наприклад, «АРМ аналітика», який призначений для автоматизації виявлення та діагностики серійних крадіжок з проникненням у житло, всебічного виявлення існуючих між ними зв’язків за допомогою експертних технологій.

Для створення інформаційно-аналітичного первісного обліку кримінальних справ по крадіжках з проникненням у житло, необхідно здійснити низку методичних заходів:

1. Розробити форму документу криміналістичного обліку.

Первинним документом введення інформації в систему повинна стати інформаційно-пошукова картка (ІПК) на нерозкритий злочин, що відображає об’єктивну інформацію про матеріальні сліди та речові докази, вилучені при огляді місця події, зафіксовану в текстовій, графічній, фотографічній, мультимедія формі.

ІПК повинна включати кілька частин:

Перша частина складається в текстовій формі на основі криміналістичної характеристики крадіжки у вигляді матриці з підсистемами: місце, спосіб вчинення злочину, предмет злочинного посягання та відповідними числовими позначеннями для кодування (додаток 6).

Друга частина складається в графічній формі та повинна містити інформацію про сліди й об’єкти: механізм утворення слідів; їх кількість, вигляд, розмір і форма, тип папілярного візерунку та його особливості; особливості малюнка підошви взуття, транспортного засобу; дані вимірювань доріжки слідів (її напрям, довжина, орієнтація щодо місця події).

Третя частина складається у фотографічній чи мультимедія формі: оглядові, вузлові та детальні знімки просторових вузлів взаємодії злочинця з обстановкою крадіжки: місць проникнення на об’єкт, слідові комплекси.

Якщо злочин, що обліковується є розкритим, в ІПК вказуються відомості про характер дій злочинця при вчиненні злочину, найбільш відвідувані ним області України тощо. Ці дані мають значення в розслідуванні серійних крадіжок з проникненням у житло, скоєних на території інших адміністративних суб’єктів України.

2. Розробити та затвердити на рівні ДНДЕКЦ єдині словники-класифікатори (тезауруси) всіх реквізитів, які використовуються у комп’ютерних інформаційних підсистемах. Кожному вихідному реквізиту надати свій номер-шифр, за яким він буде при потребі використовуватись у кожній підсистемі.

3. Розробити загальні та індивідуальні ознаки інформативних слідів взуття, рукавичок, злому, транспортних засобів та ін.

4. Розробити систему автоматизованого пошуку за графічним зображенням взуття, рукавичок, злому, транспортних засобів.

5. Систематизувати картотеки за видами, способами, часом та іншими особливостями злочинів. Наприклад, крадіжки з проникненням у житло.

6. Передбачити підготовку та випуск загальної збірки всіх чинних нормативних актів, що регламентують криміналістичну облікову діяльність експертної служби МВС України. Окрім цих нормативних актів, в збірку слід включити: зразок інформаційно-пошукової карти; перелік обов’язкових реквізитів для її заповнення.

В якості варіантів базового програмного продукту для створення первісного обліку кримінальних справ по крадіжках із проникненням у житло, або взаємодії оперативних обліків за способом вчинення злочину з криміналістичними обліками можливе використання комплексних рішень, реалізованих на основі інформаційно-аналітичної системи (ІАС) «Z-Files» та інформаційно-пошукової системи (ІПС) «Невод».

ІАС «Z-Files» та ІПС «Невод» здатні реалізувати прикладні завдання, в тому числі аналізу сукупності доказів, зібраних у процесі розслідування кримінальної справи. Основними одиницями інформації у ІАС «Z-Files» та ІПС «Невод» є об’єкти: кримінальна справа, стаття кодексу (картка відношень, що регулюються чи LawCard), адреса, документ (картка події), фото (графічний об’єкт). Для цих об’єктів треба відібрати найбільш інформативні ознаки, за будь-якою з яки користувач може у подальшому швидко знайти у «Z-Files» необхідну інформацію. Універсальність цієї моделі дозволяє не розбивати, загальний банк даних на підсистеми, а забезпечити автоматичне об’єднання у єдиному банку даних різнорідних відомостей по одних інформаційним об’єктам (способу, часу, предмету, слідам). При цьому ІПС «Невод» дозволяє організовувати у єдиному електронному банку різнорідні банки даних та здійснювати пошук у кількох банках одночасно.

Дані системи призначені для роботи на ІВМ-сумісних персональних комп’ютерах та побудовані за технологією «клієнт-сервер». У якості системи управління базами даних використовується СУБД MSSQL 2000. Вимоги до програмного забезпечення: сервер: MS WindowsNT/2000 ServerSP2, MSSQLServer 2000. Робоча станція MSWindows 98/NT/2000.

Окрім вдосконалення науково-методичного аспекту функціонування обліку кримінальних справ, для необхідного рівня аналітичної роботи має бути забезпечена й організаційна підтримка, яка полягає в інтеграції всіх елементів моделі використання спеціальних криміналістичних знань в розслідуванні крадіжок з проникненням у житло, а саме:

1. На співробітників підрозділів НДЕКЦ з ЕКЗР ОВС, що беруть участь у провадженні слідчих дій як спеціалісти-криміналісти покласти обов’язок складання первинного документу криміналістичного обліку (ІПК-«Злочин») кримінальних справ.

2. Для ведення первинного обліку кримінальних справ у структурі НДЕКЦ ГУМВС, УМВС, УМВСТ виділити пошуково-аналітичні підрозділи. Ця пропозиція знайшла підтримку й у практичних працівників. За створення у складі експертної служби даних підрозділів висловилися 78,1% слідчих та 96,1% експертів-криміналістів.

Методика постановки на облік кримінальних справ має виглядати:

1. Заповнення ІПК-«Злочин» здійснюється спеціалістом-криміналістом та повинно починатися з моменту проведення першочергових слідчих дій. Інформація щодо ознак злочину заповнюється в текстовій формі з відповідними кодовими позначеннями. Зображення сліду пальця руки, взуття, злому тощо сканується оптико-електронними засобами. Місця розташування слідових комплексів фіксується в графічній та фотографічній формі, на їх основі виготовляються схеми з зображеннями відповідних «вузлів». Отримані зображення слідів та місць їх розташування форматуються в комп’ютері (ноутбук), в якому файл розмірами 1,2-1,5 Мбт, стискується до об’єму 0,5 Мбт. Зображення оформлюється у вигляді повідомлення по мобільному зв’язку. Повідомлення надходить на сервер реєстрації, де проходить технічну перевірку. Отримані сліди та інша інформація, записана на компактний носій оператором обліково-реєстраційного підрозділу переноситься в облік кримінальних справ. Після цього здійснюється перевірка за базами даних обліку за нерозкритими та розкритими злочинами.

2. ІПК направляється до облікового підрозділу НДЕКЦ при УМВС не пізніш 15 діб після порушення кримінальної справи.

3. ІПК слід складати в двох екземплярах: оригінал надається в обліковий підрозділ, а копія залишається при кримінальній справі.

У процесі аналізу інформації стосовно крадіжок з проникненням у житло, вирішуються наступні завдання:

· створення логічної схеми, що пов’язує окремі інформаційні блоки;

· прогнозування діяльності злочинних груп;

· обґрунтування потреби в додатковій інформації;

· визначення пріоритетних напрямків пошуку нової інформації.

Подальша організаційна підтримка функціонування первинного обліку кримінальних справ у підрозділах експертної служби МВС України повинна бути націлена на вирішення наступних завдань:

1. Аналіз інформації в рамках визначеної процедури з використанням типових методик, із долученням фахівців з провадження судових експертиз та використанням експертних технологій для ідентифікаційного пошуку шуканих об’єктів, визначення тотожності в деталях способу вчинення злочинів та інших елементів криміналістичної структури зареєстрованих подібних злочинів та вирішення інших завдань, результат яких має бути зорієнтований на вирішення наступних цілей розслідування злочинів: