Смекни!
smekni.com

Тероризм та інформаційні технології (стр. 2 из 2)

Разом з тим, у зв’язку з міжнародним характером кіберзлочинів, актуальною залишається взаємодія правоохоронних органів різних країн з метою кримінального переслідування злочинців – адже саме кіберторористи частіше всього користуються відсутністю кордонів та митних служб у кіберпросторі. У зв’язку з викладеним, невідкладним завданням на сьогодні є створення Міжвідомчого центра по боротьбі з комп'ютерними злочинами, що передбачено Указом Президента України Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 31 жовтня 2001 року "Про заходи щодо вдосконалення державної інформаційної політики та забезпечення інформаційної безпеки України". На базі МЦБКЗ слід організувати контактний пункт для отримання повідомлень про кіберзлочини та оперативної допомоги жертвам, лабораторію для проведення комп’ютерних експертиз. Центр може стати місцем для організації семінарів, практикумів у системі підготовки суддів, прокурорів, слідчих. Якщо сьогодні на створення та функціонування МЦКБКЗ не виділити достатніх фінансово-матеріальних ресурсів – завтра втрати економіки держави від комп’ютерної злочинності будуть набагато більшими.

У цілому, основні напрям щодо протидії комп’ютерній злочинності, у тому числі і кібертероризму знайшли своє відображення в відображення у проекті Концепції стратегії і тактики боротьби з комп'ютерною злочинністю в Україні, яка розроблена у Міжвідомчому науково-дослідному центрі з проблем боротьби з організованою злочинністю та розміщена на сайті http://mndc.naiau.kiev.ua . Зазначене дозволить підтримувати в Україні необхідний рівень інформаційної безпеки, сприяти входженню нашої держави до світового інформаційного суспільства з усіма його перевагами.


Список використаної літератури:

1. В. Спиридонов Украинская индустрия ПО: достижения, проблемы, перспективы // http: www.bezpeka.com.

2. Б.Романюк, М.Гуцалюк Інтернет і злочин // Міліція України. – 2001. - № 11. – С. 22-23.

3. Виступ Президента України Леоніда Кучми на пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН // Крок. – 2000. вересень. - № 17-18. – С. 2.

4. International Police Review. – 1998. – November/December.

5. О. Реріх Вірус поцупив у Кучми секретний розклад // Дзеркало тижня. – 2001. - № 29(353).

6. М. Гуцалюк Кримінальний кодекс та комп’ютерна злочинність // Новий Кримінальний кодекс України: питання застосування і вивчення. Матер. міжнар. наук.-практ. конф. [Харків] 25-26 жовт. 2001 р. – К. = Х.: "Юрінком. Інтер", 2002, - С. 163-166.

7. Постанова КМ України від 14 грудня 2001 р. N 1694 Про затвердження Програми реалізації положень Варшавської конференції щодо спільної боротьби проти тероризму.