Смекни!
smekni.com

Теорія держави і права як наука та навчальна дисципліна (стр. 1 из 5)

«Теорія держави і права як наука та навчальна дисципліна»

Виконав:

Патрелюк Дмитро Андрійович

Дніпропетровськ

ЗМІСТ

Вступ...............................................................................3

1. Поняття, та структура юридичної науки..................5

2. Теорія держави і права як наука,її об’єкт,предмет та функції

3. Теорія держави і права як навчальна дисципліна...........24

Висновки..................................................................................................25

Вступ

Будь-яка наукова діяльність перш за все є процесом пізнання дійсності. М.М. Бахтін, сучасний російський філософ, підкреслює об'єктивність наукового пізнання: «Дійсність, входивши в науку, скидає з себе весь ціннісний одяг, щоб стати голою і чистою дійсністю пізнання, де суверенна тільки єдність істини.» Наука – найважливіша форма розвитку пізнання. Отже, предметом науки стає, те, що вона вивчає, пізнає, пояснює.

Актуальність курсового дослідження проявляється в тому, що вивчення предмету теорії держави і права дає можливість глибше пізнати державно-правову дійсність. Побачити багатогранність держави і права, виявити їх специфіку, з'ясувати взаємозв'язок між цими явищами суспільного життя. Вивчення держави і права дозволяє виявити форми їх існування. У формі утілюється суть явища, його призначення і функції. Саме форма служить способом існування і виразу явища.

Мета даної курсової роботи полягає в з'ясуванні предмету теорії держави і права, а також його всесторонньому вивченні.

Основними завданнями роботи по вивченню предмету теорії держави і права є:

· визначення змісту науки теорія держави і права, виявлення її предмету, а також формування задач і напрямів дослідження науки;

· визначення тих функцій теорії держави і права, які дозволяють зрозуміти її предмет і призначення науки;

· виявлення відмінностей предмету теорії держави і права від предметів інших наук, як юридичних, так і суспільних, а також визначення місця теорії серед цих наук і їх взаємодія.

Необхідно також відзначити, що правильне визначення предмету теорії держави і права, а також його всестороннє вивчення – це половина успіху у вивченні даної науки. Про це можна судити по розробленості предмету теорії держави і права різними ученими, у тому числі російськими, такими як: Лазарев В.В., Хропанюк В.Н., Марченко М.Н. і іншими видатними правознавцями, на роботи яких я спирався під час виконання курсової роботи.

Поняття, та структура юридичної науки

2.Теорія держави і права як наука,її об’єкт,предмет та функції

Пізнання будь-якої науки всякий раз припускає з'ясування її предмету, того, що, відповідно, охоплюється змістом учбової дисципліни.

Теорія держави і права – суспільствознавча наука, головним і основним об'єктом дослідження якої є державно-правова організація суспільства на різних етапах його розвитку, закономірності виникнення держави та права і зміна одного типу другим.1

Термін «теорія держави і права» має два основні значення. В широкому значенні це форма наукового знання, що дає цілісне уявлення про закономірності і істотні зв'язки держави і права. «Теорія держави і права» з цієї точки зору – це наукове, систематичне, глибоке знання. В цьому значенні термін «теорія держави і права» уживається украй рідко, оскільки замість нього звичайно використовуються такі поняття, як «юридична наука», «правознавство», «юриспруденція».

У вузькому значенні «теорія держави і права» – це система основних ідей, законів, понять в області держави і права. У вузькому значенні під «теорією» розуміють одну з юридичних наук, яку традиційно називають теорією держави і права. Як наука, теорія держави і права є сукупністю знань, уявлень про самі загальні закономірності виникнення, розвитку і функціонування держави і права. В цьому значенні звично і уживається термін «теорія держави і права». Іноді цю науку позначають і такими термінами, як «теорія права і держави», «загальна теорія права і держави», «загальна теорія держави і права». З аналогічними назвами зустрічаються і підручники, в яких висловлюються основні положення даної науки.2

Будучи сукупністю знань і уявлень про самі загальні закономірності виникнення, розвитку і функціонування держави і права, теорія держави і права характеризується рядом рис, які властиві їй як певній юридичній науці.

По-перше, теорія держави і права - це гуманітарна (суспільна) наука. Такою вона є тому, що вивчає суспільні явища - державу і право, які безпосередньо пов'язані з людиною.

По-друге, теорія держави і права - це єдина наука про державу і право. Хоча держава і право - явища різнопорядкові, проте вони тісно пов'язані один з одним і знаходяться в нерозривній єдності. Держава не існує без права, так само як і право не існує без держави. Знаходячись в єдності, вони і визначають теорію держави і права як єдину науку про державу і право.[1][1]

По-третє, теорія держави і права - це сама загальна наука про державу і право. Теорія держави і права - не єдина наука, що вивчає державу і право. Останні вивчаються багатьма науками, як юридичними, так і суспільними. Але на відміну від інших наук теорія держави і права займається вивченням не приватних, а загальних питань, оскільки вона досліджує самі загальні закономірності виникнення, розвитку і функціонування держави і права. Цим і обумовлений її загальний характер.

По-четверте, теорія держави і права - це фундаментальна юридична наука. Будучи самою загальною наукою про державу і право, вона, як правило, не займається вивченням прикладних, суто практичних питань. Її задачею є формування основоположних, фундаментальних знань про державу і право.

Нарешті, по-п'яте, теорія держави і права - це методологічна наука. До методологічних відносяться науки, що формують погляд на світ, на навколишні нас явища дійсності. До таких наук відноситься перш за все ж філософія. Проте окрім філософії подібну роль можуть виконувати і деякі інші науки. В системі юридичних наук методологічною наукою є теорія держави і права.

Отже, теорія держави і права - наука, що вивчає державу і право в їх історичному розвитку, взаємозв'язку, соціальній, економічній і політичній обумовленості.

Одержавши первинне уявлення про науку теорії держави і права, необхідно тепер перейти до з'ясування питання про предмет цієї науки. Предмет науки – це те, що вивчає наука, це коло тих явищ, дослідженням яких вона займається.

Початковим для встановлення предмету, що вивчається будь-якою наукою, є визнання його об'єктивності. Факт об'єктивного існування держави і права очевидний. Обидва вони існують в суспільстві, і закони їх виникнення і розвитку виступають як прояви загальних законів розвитку суспільства. Таким чином, можна затверджувати, що предметом науки теорія держави і права є об'єктивні властивості держави і права, що відрізняють їх від всіх інших суспільних явищ, а також закономірності їх виникнення, функціонування і розвитку як щодо самостійних, але в теж час не існуючих роздільно, суспільних інститутів.

Предмет науки – це об'єкт її вивчення. Охарактеризувати предмет науки, значить досліджувати те, що конкретно вивчає наука.

Кожна наука має свій предмет дослідження. Без предмету, як помічав ще Гегель, не може бути і самої науки. Предмет визначає самостійність науки, її право на існування.[1][2]

Що ж є предметом теорії держави і права?

У найзагальнішому вигляді можна сказати, що предметом теорії держави і права є держава і право, оскільки саме ці явища вивчаються даною наукою.

Предметом теорії держави і права, як це витікає вже з найменування даної науки, є правові і державні явища, закономірності їх виникнення, становлення і розвитку.[3] В предмет даної науки також входять об'єктивні соціальні закономірності, що визначають особливі властивості, риси, ознаки права і держави, їх взаємозв'язок і взаємодія, їх задачі і роль по відношенню до інших явищ суспільного життя.

Держава і право тісно взаємозв'язані, взаємно обуславливают один одного, не існують роздільно. Держава встановлює правові норми і забезпечує їх виконання, право ж закріплює структуру держави, його функції, компетенцію і тим самим вносить чітку визначеність в здійсненні державою політичної влади. Тому теорія держави і права вивчає дані інститути в їх єдності, в нерозривному зв'язку, аналізує загальні закономірності, по яких розвивається як держава, так і право. Вона вивчає державу в його правовому оформленні, а право в державному виразі з урахуванням їх соціально-економічної обумовленості, політичного призначення.[1][4]

Держава, встановлюючи норми права, забезпечує їх реалізацію, бо воно потребує права як знаряддя політичного панування, засобу дії на суспільні відносини. Законодавство, як правило, служить юридичною основою існування і функціонування всіх ланок політичної організації суспільства. Тому не можна пізнати державу і право, використовуючи їх ізольований. Наука тоді залишається наукою в повному розумінні цього слова, коли вона вивчає явища і процеси, реально існуючі незалежно від свідомості і волі людей. Такою наукою є теорія держави і права.