Смекни!
smekni.com

Організація роботи головного управління з питань засобів масової інформації та зв язків з грома (стр. 2 из 8)

Обраними в депутати районної, обласної ради вважаються ті кандидати, які одержали на виборах більше, у порівнянні з іншими кандидатами, число голосів виборців. Загальне число обраних кандидатів не може перевищувати числа встановлених депутатських мандатів по даному виборчому округу.

Депутатом місцевої ради може бути обраний громадянин України, що має право голосу і на день виборів досяг віку 18 років. Суб’єктами права висунення кандидатів у депутати місцевих рад є виключно громадяни України, які реалізують це право шляхом самовисунення, збори виборців (за місцем проживання, трудової діяльності або навчання), місцеві осередки політичних партій, виборчі об’єднання місцевих осередків політичних партій – блоки, громадські організації.

Рада вважається правомочною за умови обрання не менше 2/3 депутатів від загальної кількості ради. У противному випадку до обрання необхідної кількості депутатів продовжує працювати рада попереднього скликання.

1.2 Особливості організації місцевої влади в м. Києві

Як випливає з положень ч. 2 ст. 140 Конституції України, здій­снення місцевого самоврядування в містах Києві та Севастополі має свої особливості, що визначаються окремими законами України. Зо­крема, особливості здійснення місцевого самоврядування в місті Ки­єві визначаються Законом України “про столицю України — місто-герой Київ”. Цей Закон визначає спеціальний статус міста Києва як столиці України. столичний статус міста покладає на органи місце­вого самоврядування додаткові обов’язки та гарантує цим органам надання з боку держави додаткових прав. тож здійснення столичних функцій забезпечується органами місцевого самоврядування у місті Києві та гарантується державою. [3; 48]

Місцеве самоврядування у місті Києві здійснюється територі­альною громадою міста як безпосередньо, так і через Київську міську раду, районні в місті ради та їх виконавчі органи.

Система місцевого самоврядування у місті Києві включає:

· територіальну громаду міста;

· міського голову;

· міську раду;

· виконавчий орган міської ради;

· районні ради;

· виконавчі органи районних у місті рад;

· органи самоорганізації населення.

У місті Києві діють представницькі органи місцевого самовря­дування — Київська міська рада та районні в місті ради. У складі Київської міської ради діє Президія, яка є дорадчим органом ради, який попередньо готує узгоджені пропозиції і рекомендації з пи­тань, які передбачається внести на розгляд ради. рішення пре­зидії мають рекомендаційний характер. до складу президії ради входять міський голова, його заступник по роботі в раді, голови постійних комісій ради, уповноважені представники депутатських груп і фракцій.

Київська міська та районні в місті ради мають власні виконавчі органи, які утворюються відповідно Київською міською радою, район­ними в місті радами, підзвітні та підконтрольні відповідним радам. Виконавчим органом Київської міської ради є виконавчий комітет

Київської міської ради, а також відділи, управління та інші створюва­ні Київською міської радою виконавчі органи.

Київський міський голова є головною посадовою особою тери­торіальної громади міста Києва. Київський міський голова обираєть­ся шляхом прямих виборів відповідно до Закону України “про вибо­ри депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”. Київський міський голова очолює виконавчий комітет Київської міської ради, головує на її за­сіданнях.

Київський міський голова, окрім своїх основних повноважень, у зв’язку з забезпеченням здійснення містом Києвом столичних функ­цій має ряд додаткових повноважень, зокрема:

1. бере участь у підготовці проектів законів України, актів пре­зидента України і Кабінету Міністрів України, відповідних програм, що стосуються міста Києва;

2. бере участь у вирішенні питань щодо проведення у місті за­ходів загальнодержавного та міжнародного характеру;

3. бере участь у засіданнях Кабінету Міністрів України з правом дорадчого голосу при розгляді питань, що стосуються столиці України — міста Києва;

4. вносить на розгляд президента України, Кабінету Міністрів України проекти відповідних нормативно-правових актів та інші пропозиції з питань, що стосуються міста Києва як сто­лиці України;

5. бере участь у вирішенні питань щодо розміщення у місті Ки­єві державних органів, представництв інших держав та між­народних організацій, а також у протокольних заходах, що стосуються міста Києва;

6. вносить до відповідних органів виконавчої влади пропозиції щодо передачі до сфери управління Київської міської ради, передачі або продажу у комунальну власність територіальної громади міста Києва чи районів у місті Києві підприємств, організацій, установ, їх структурних підрозділів та інших об’єктів, що належать до державної або інших форм власнос­ті, а також часток (акцій, паїв), що належать державі в акціо­нерних товариствах, розташованих на території міста Києва, якщо вони мають важливе значення для забезпечення вико­нання містом Києвом столичних функцій;

7. дає згоду на призначення та звільнення керівників підпри­ємств та міських органів виконавчої влади подвійного підпо­рядкування;

8. погоджує питання щодо створення, перепрофілювання або ліквідації підприємств та організацій загальнодержавного значення, розташованих на території міста Києва;

9. одержує інформацію щодо діяльності всіх підприємств, уста­нов та організацій на території міста, незалежно від їх підпо­рядкування і форм власності, в частині, що стосується жит­тєдіяльності міста Києва, та впливає на виконання містом Києвом столичних функцій.

Київська міська рада утворює секретаріат ради, який здій­снює організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності ради, її органів, депутатів, сприяє здійсненню Київською міською радою взаємодії з міською держав­ною адміністрацією та районними радами в місті Києві[12;275].

Секретаріат Київської міської ради за посадою очолює заступ­ник міського голови — секретар міської ради. Заступник міського го­лови — секретар Київської міської ради обирається радою з числа її депутатів і здійснює функції та повноваження, передбачені Законом України “про місцеве самоврядування в Україні”.

Перший заступник та заступники голови Київської міської державної адміністрації, повноваження яких стосуються сфери ви­конавчої влади, призначаються на посади та звільняються з посад Київським міським головою за погодженням відповідно з прези­дентом України та Кабінетом Міністрів України. призначення та звільнення з посад заступників голови Київської міської держав­ної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень Київський міський голова погоджує лише з Київською міською радою.

Таким чином, особливостями здійснення місцевого самовряду­вання в місті Києві є те, що:

а) місцеве самоврядування в місті Києві здійснюється територі­альною громадою міста Києва як безпосередньо, так і через Київську міську раду, районні у місті ради та їх виконавчі ор­гани;

б) представницькими органами місцевого самоврядування у місті Києві є Київська міська рада та районні у місті ради;

в) Київська міська та районні у місті Києві ради мають власні виконавчі органи, які утворюються відповідно Київською міською радою, районними в місті радами, підзвітні і під контрольні відповідним радам;

г) Київський міський голова є головою Київської міської ради, що обирається населенням міста Києва шляхом прямих ви­борів, очолює виконавчий комітет міської ради і головує на її засіданнях, а також одночасно є головою Київської місь­кої державної адміністрації, що призначається президентом України відповідно до Конституції України за поданням Ка­бінету Міністрів України.

Що ж до системи місцевого самоврядування міста Севастополя, наразі її не приведено у відповідність із чинним законодавством, тож спеціального закону, який визначав би правовий статус цього міста, поки не прийнято.

1.3 Методи діяльності органів влади на місцях.

Місцеві ради усіх рівнів, виконуючи функції представницьких органів місцевого самоврядування, спрямовують визначені законом і набуті практикою різноманітні форми та засоби своєї діяльності на забезпечення належного вирішення питань місцевого значення в межах Конституції та законів України.

Постійне вдосконалення організації діяльності рад обумовлюється тими повноваженнями, які згідно з чинним законодавством має здійснювати кожна рада, та реаліями відповідного етапу розвитку країни, необхідністю розв’язання повсякденних проблем конкретного регіону, населеного пункту.

Роздержавлення рад, усунення вертикалі підпорядкованості між радами різних рівнів спонукає ради, їх органи та депутатів по-новому підходити до вже набутого досвіду організації роботи, вдосконалювати його, застосовувати нові форми і засоби, шукати шляхи до взаємодії з іншими радами, опрацьовуючи спільні підходи і узгоджуючи дії під час вирішення актуальних завдань.

Серед правових форм діяльності місцевих рад можна виділити нормотворчу, установчу, правозастосовчу, контрольну та інтерпретаційну.

Нормотворча форма діяльності місцевих рад здійснюється шляхом прийняття ними рішень нормативного характеру, затвердження регламенту ради, статуту територіальної громади, положень про символіку територіальної громади, про постійні комісії ради, про відділи, управління та інші виконавчі органи ради, про Президію ради та інших.

Установча форма діяльності місцевих рад отримує свій прояв у формуванні власної структури та визначення кількісного складу ради, структури виконавчих органів ради, чисельності апарату ради і виконкому; обранні депутатами голови районної і обласної ради; прийнятті рішення про дострокове припинення повноважень депутата, сільського, селищного, міського голови, секретаря ради.