Смекни!
smekni.com

Лекції з криміналістики 2 (стр. 12 из 13)

Інформація в заявах і повідомленнях — це лише приводи, а під­стави, тобто достатні ознаки хабарництва і корупції, слід встанов­лювати перевіркою. С.І. Журавльов (1995) поділяє ознаки хабар­ництва і корупції на шість груп.

До першої групи належать особистісні ознаки (рівень добробу­ту; специфіка зв'язків державного службовця з представниками комерційних підприємств; характер проведення часу; складний ха­рактер потраплення на прийом; надмірна «зайнятість»).

Другу групу складають ознаки, що характеризують ситуацію, яка складається, на об'єкті (відкриття вакансії для певної особи; підвищення по службі; потраплення «під скорочення»; протекціо­нізм; звільнення з посади).

Третя група включає ознаки, одержані із показань зацікавле­них осіб про відомі їм випадки хабарництва (факт перебування дер­жавного службовця у певному місці; відвідування баз, магазинів, підсобних приміщень; зустрічі з певними особами).

До четвертої групи входять відомості, почерпнуті із різних документів (ощадкнижки, особисті рахунки; поштові перекази, кви­танції комісійних магазинів, ломбардів; посвідчення про відряджен­ня, документи про одержання кредиту; управлінські документи; реєстраційні документи на квартиру, транспорт; бухгалтерські до­кументи; особисті записи).

П'ята група включає ознаки предметів хабара і корупції (гро­ші, цінності, ярлики; сліди речовин хабара на одязі і тілі; сліди паль­ців рук хабародавця і хабароодержувача; сліди посередника на пред­метах хабара, обстановці; сліди взуття, транспортних засобів).

У шосту групу входять факти і виявлені ознаки корисливих зло­чинів, що стали джерелом походження засобів хабара, підкупу (по­рушення правил торгівлі, відмивання «брудних» грошей).

Загальна схема перевірочних дій включає оперативно-розшу-кові, організаційні і слідчі дії з метою: а) перевірки вірогідності первинних відомостей; б) пошуку, фіксації і документування но­вих джерел інформації; в) формування систем джерел інформації за їх доказовою значущостю.

Для вирішення цих завдань проводиться дослідча перевірка, яку треба відрізняти від оперативної, проведеної органом дізнан­ня, який внаслідок своїх функціональних обов'язків виявляє озна­ки злочину (ст. 103 КПК).

Дослідчу перевірку призначає слідчий і здійснює її своїми си­лами та силами органу дізнання, якому доручає її проведення. У цьому разі слідчий разом з органом дізнання складає єдиний план, спрямований на встановлення таких фактів: 1) чи мала місце дача хабара при обставинах, що повідомляються; 2) можливо, хабара не було, а виконувалася законна дія з передачею якоїсь речі, грошей; 3) хабар не передавався, а в повідомленні є обмова.

Якщо справа порушується за матеріалами оперативної розроб­ки органів дізнання, то дізнавач, зібравши відповідні матеріали, передає їх слідчому. Останній разом з дізнавачем оцінює їх достат­ність і приймає одне з таких рішень: порушити кримінальну спра­ву, відмовити в її порушенні або призначити додаткову перевірку. При рішенні порушити кримінальну справу слідчий з дізнавачем розробляють план реалізації оперативних матеріалів. Наприклад, розпочати розслідування з затримання з доказами при передачі ха­бара або з затримання і виявлення хабара при особистому обшуку чи огляді робочого місця. Ці перевірочні дії фіксуються технічни­ми засобами (відео-, звукозапис, фотозйомка), відображуються в протоколі огляду, затримання і в такий спосіб набувають статусу речових доказів.

Ці матеріали необхідно відрізняти від таких же фотокіно-відеоматериалів, одержаних внаслідок документування оператив­ної діяльності по виявленню ознак злочину і перевірці їх оператив­ними засобами. Вони, як правило, є лише документами, і тільки у випадках документування в ході огляду, проведеного до порушен­ня кримінальної справи, фотознімки і відеозапис разом з протоко­лом створюють процесуальне джерело доказів.

3. Типові ситуації і тактичні особливості їх розв'язання на початковому етапі розслідування

На початковому етапі розслідування хабарництва і корупції зви­чайно виникають три типові ситуації.

Перша ситуація — сприятлива. Є заява хабародавця, і він го­товий сприяти у викритті хабароодержувача, якому про це невідо­мо. Така ситуація виникає при явці з повинною, коли хабародавець на допиті розповідає про механізм дачі хабара і пояснює каяття і явку з повинною. Він повідомляє усе відоме йому про хабароодер­жувача, його спосіб життя, як і коли він вимагав хабара, в який спо­сіб здійснювалася дача хабара до цього випадку і т. под. В цій ситуащї відразу виникає кримінальна справа, проводити дослідну пере­вірку немає необхідності, запевняє І.Г. Корухов (1998) і рекомендує здійснити затримання, допит підозрюваного, обшук та інші слідчі дії. Рекомендація не проводити перевірку заяви особи, яка з'явила­ся з повинною, викликає сумнів, оскільки не виключено, що заявник обмовляє хабароодержувача з яких-небудь особистих мотивів.

Тому попередня перевірка потрібна, але вона проводиться опе­ративно, доки заявник знаходиться в кабінеті слідчого і здійс­нюються прийняття заяви і опит заявника. Власне, і сам процес прийняття заяви і розмова з заявником, яка фіксується в протоко­лі, — це перевірка, треба лише вміло побудувати розмову і одержа­ти від заявника максимум інформації, що підтверджує зміст заяви.

Друга ситуація — несприятлива. Хабародавець і хабаро-одержувач вступають у змову і діють узгоджено, додержуючись од­нієї версії. Інформація про одержання хабара отримана оператив­ним шляхом, органом дізнання, але про її зміст хабародавцю і ха-бароодержувачу невідомо.

У такій ситуації звичайно затримують обох підозрюваних. За­тримання готують так, щоб провести його в момент передачі хаба­ра або відразу ж після цього. Затриманих обшукують, оглядають їх одяг, супутні предмети, де зберігався предмет хабара, для виявлен­ня слідів-мікрочастинок одягу (кишені) на грошах, а на останніх слідів пальців. Після затримання запрошують понятих і оглядають місце передачі хабара (кабінет, відкрита місцевість, автомашина), де можна виявити сліди перебування хабарників. Після затриман­ня негайно порушується кримінальна справа і проводяться допит, очні ставки, огляд і дослідження предмета хабара, пред'явлення для впізнання, обшуки за місцем проживання і на робочому місці. Оскільки хабароодержувач і хабародавець діють у змові, то слід забезпечити інформацією майбутні допити обвинувачених.

Третя ситуація складається при надходженні інформації про хабар із офіційних джерел, хабарникам відомо, що їх дії контролю­ються правоохоронними органами. Така ситуація є складною для розслідування. У цих випадках проводять: допити свідків, виїмку і огляд документів, а за наявності підстав — обшук за місцем про­живання, після нагромадження достатньої інформації проводять затримання підозрюваного, допит та інші слідчі дії.

Таким чином, для вирішення трьох ситуацій проводяться ті самі слідчі дії: допит, обшук, затримання, огляд предмета хабара і місця його передачі, виїмка документів, накладення арешту на майно.

4. Організаційно-тактичні особливості провадження первинних і наступних слідчих дій

До початкового етапу розслідування слідчий, як правило, має досить інформації для висунення версій і планування слідства. Ти­повими версіями про хабарництво і корупцію є такі:

— передача хабара посадовій особі дійсно мала місце;

— підкуп посадової особи здійснювався систематично;

— має місце обмова, підкупу не було, хабар не передавався;

— факт передачі грошей мав місце, але це була законна угода;

— вчинено інший злочин, наприклад шахрайство;

— джерело хабара — «брудні» гроші, вчинені інші злочини;

— у хабарництві або корупції є посередники.

Розслідування розпочинається з допиту заявника.

Допит заявника має виняткове значення для розслідування справи, він дає первинну інформацію для висунення версій і пла­нування. Допит заявника не слід плутати з прийняттям заяви і скла­данням протоколу на підставі розмови і опиту заявника.

Допит заявника спрямований на уточнення первинних даних, викладених у заяві, зокрема, кому передано хабара, коли, де, за яких обставин; які ознаки предмета хабара (сума, в яких купюрах, які ознаки є на грошах — помарки, розриви, складки); якщо хабар да­вався неодноразово, чому заявник не повідомив про це в правоохо­ронні органи; в чому виражалося вимагання хабара, хто може це підтвердити; якщо заявник є хабародавцем, то обов'язково треба встановити, чому він тільки зараз звернувся до правоохоронних органів.

Огляд як метод дослідження речової обстановки можна засто­совувати для виявлення ознак хабарництва в стадії порушення спра­ви в ході перевірочних дій. Огляд предмета хабара проводиться після затримання з доказами, відразу ж необхідно оглянути місце події, одяг хабародавця і хабароодержувача для виявлення перехідних мікрочастинок контакту при передачі хабара, чи є сліди ніг, запаху, рук, сліди-предмети (недопалки, упаковка). Розташування речей на місці передачі хабара має важливе значення для перевірки пока­зань. Тому в протоколі слід повно фіксувати речову обстановку, навіть якщо не знайдено інших слідів.

Після затримання проводяться особистий обшук і огляд одягу, взуття, фіксуються мікрочастинки грунту, волокон, вміст кишень, гаванця, де зберігалися гроші.

Затримання слідчий проводить після порушення кримінальної справи або на стадії її порушення. Затримання з доказами — це одне з важливих слідчих дій для викриття хабарників. Тому його підго­товка має бути добре продумана. Слідчий разом з працівником кар­ного розшуку розробляють тактичну операцію «затримання», оби­рають місце, час, технічні засоби фіксації. Оскільки відразу після затримання проводиться огляд предмета хабара і місця його пере­дачі, то рекомендується заздалегідь підготувати понятих, фахівця. Наприклад, у ході огляду упаковки і грошей можуть бути застосовані засоби для виявлення слідів рук, різних міток, які хабародавець не­рідко наносить на предмети хабара (написи, цифри, знаки).