Смекни!
smekni.com

Зобов`язальне право (Дзера) (стр. 151 из 196)

Другу групу становлять підприємства, для яких схов є основною або єдиною метою їхньої діяльності, передбаченою їх статутами, яка, як правило, здійснюється оплатно. Це холо­дильники, ломбарди та транспортні організації. Однак треба мати на увазі, що розподіл цих організацій на дві групи за за­значеною ознакою не виключає можливості здійснення схову підприємствами другої групи не тільки в якості основної і єдиної мети діяльності, передбаченої їх статутом, а й епізо­дичної (наприклад, при зберіганні речей відвідувачів транс­портними організаціями, ломбардами).

Значення такого розмежування полягає в тому, що між організаціями, які належать до першої групи охоронців, та поклажодавцями зобов'язання схову може виникнути не тільки з договору схову (наприклад, між колгоспами і заготі­вельниками сільськогосподарської продукції), а й тоді, коли майно, крім грошей і цінностей, не було окремо здано на зберігання (наприклад, зберігання майна в готелях).

' Див.: Иоффе О.С. Отдельные виды обязательств. — Ч. 2. — С. 217—218.

702Глава 27

Між підприємствами, віднесеними до другої групи охорон­ців, та поклажодавцями обов'язок зі зберігання виникає лише при передачі майна за договором схову (наприклад, у лом­барді, холодильнику), крім випадків прийняття вантажів на відповідальне зберігання. Залежно від цього вирішуватиметь­ся і питання про відповідальність того чи іншого охоронця.

Колгоспи виступають як охоронці при зберіганні ними про­дукції, проданої заготівельникам у рахунок виконання дого­вору контрактації. Іноді при укладенні договорів схову не перевіряють здатність продукції, яку здають на схов, до тривалого зберігання, акти про це не складають, що призво­дить до псування продукції. Об'єктом договору схову в дано­му випадку є сільськогосподарська продукція.

Сторонами договору схову сільськогосподарської продук­ції виступають заготівельні організації та господарства (кол­госпи) між якими укладено договори контрактації. Колгоспи можуть виступати як охоронці і при затриманні та передачі їм бездоглядної або приблудної худоби. Відповідно до ст. 139 ЦК України громадянин, який затримав бездоглядну або приблудну худобу, повинен негайно повідомити про це влас­ника худоби і повернути її або повідомити міліцію чи вико­навчий комітет селищної, сільської ради народних депутатів про затримання худоби. Останні вживають заходів до розшу­ку власника худоби, на цей час худобу передають на утримання і в користування найближчому колгоспові. У дано­му випадку підставою виникнення зобов'язання, як зазнача­лося вище, є юридичний проступок— факт знайдення і пере­дачі худоби колгоспу, з яким закон пов'язує відносини збері­гання, незалежно від бажання охоронця, а можливо і всупе­реч його волі. Покпажодавцями у цьому разі виступають органи міліції або виконавчі комітети сільських, селищних рад народних депутатів, бо володілець бездоглядної худоби в даний час невідомий, а міліція І виконкоми діють в інтересах власника худоби. Якщо встановлено юридичну чи фізичну особу, якій належить худоба, то вони стають поклажодавцями. Об'єктом таких зобов'язань є худоба, що вибула з воло­діння власника.

Обов'язок по зберіганню речей виникає, якщо знайдено знахідку. Згідно із ст. 138 ЦК України особа, яка знайшла за­гублену річ, зобов'язана негайно повідомити про це особу

Договір схову 703

яка загубила річ, і повернути Ті або заявити про знахідку І здати річ до міліції чи виконавчого комітету селищної, сіль­ської ради народних депутатів. Якщо річ знайдено в установі, підприємстві або на транспорті, то її слід здати адміністрації відповідної організації. Таким чином, суб'єктами зобов'язань схову тут є органи міліції, виконкоми місцевих рад народних депутатів та організації, яким передано знайдену річ (ці суб'єкти є охоронцями).

Суб'єктами зобов'язань схову у відносинах з громадянами можуть бути готелі, будинки відпочинку, санаторії і тому подібні організації. Основними виробничими цілями діяль­ності цих організацій є надання інших послуг (наприклад, са­наторно-курортного лікування, організація відпочинку тощо), передбачених їх статутами, а не зберігання речей громадян. У даному випадку зберігання виступає як допоміжна функція, що супроводжує статутну діяльність при наданні послуги, яка становить зміст і мету основного зобов'язання.

Стаття 420 ЦК України не встановлює ознак і не називає "тому подібних організацій", що виступають охоронцями, а обмежується наведеним приблизним переліком, який може розширитись. Вона фактично не містить відповіді на певні питання, що виникають у фактичних відносинах зі зберігання речей у готелях, будинках відпочинку, санаторіях, гуртожит­ках та аналогічних організаціях. Отже треба дати змістовне тлумачення вислову "тому подібні .організації". Так, у стат­тях 1028 і 1029 проекту ЦК України дано широке тлумачення певних правил. Зокрема, правила зберігання речей у гарде­робах організації застосовуються і до зберігання верхнього одягу, головних уборів та інших подібних речей, що їх не зда­ють на зберігання громадяни у місцях, відведених для цих цілей в організаціях та засобах транспорту. А правила статті про зберігання речей у готелях застосовують до зберігання речей громадян у мотелях, будинках відпочинку, пансіонатах, санаторіях та інших закладах, у яких особа тимчасово про­живає. Тобто проект ЦК України до так званих "подібних орга­нізацій" відносить місця, у яких особа тимчасово проживає, І місця, які відведені для зберігання речей в організаціях та транспортних засобах.

У даних випадках сторони перебувають у зобов'язальних відносинах з надання послуг (наприклад, послуг по санатор-

704Глава 27

но-курортному лікуванню), а залишення майна у зазначених приміщеннях є юридичним фактом, що тягне за собою вста­новлення додаткового обов'язку з його зберігання.

Підстави виникнення зобов'язань зберігання в організа­ціях, вказаних у ст. 420 ЦК України, можуть бути різні. Якщо громадянин прибув у санаторій, готель і здав свої речі до камери схову, гардероба, отримавши жетон або номер, то підставою, що породжує даний вид відносин, є договір схову. Якщо верхній одяг і головні убори відвідувачі здають до гар­дероба, їм видається жетон. Відповідальність за збереження у роздягальному відділі і гардеробі одягу, взуття і білизни, яка належить відвідувачам, несе адміністрація лазень і душових павільйонів. Цінні речі, документи та гроші здають до камери схову цінностей, а там, де її немає, за збереження цінних речей, документів, грошей, що не здані відвідувачами на зберігання, власник чи орган, уповноважений управляти майном, відповідальності не несе1.

Коли речі громадянина знаходяться у приміщенні (номері готелю) або залишаються в передбачених для цього місцях без особливої здачі на зберігання, зобов'язання по схорон­ності речей все одно виникає, але не з договору схову, а з договору про надання місця у готелі, гуртожитку тощо. В пос­танові Пленуму Верховного Суду України "Про застосування у судовій практиці деяких норм законодавства, яким регулю­ються відносини з побутового обслуговування населення"2 від 6 липня 1979 р. № 4 із змінами, внесеними постановами Пленуму від 29 червня 1984 р. № 6, від ЗО червня 1989 р. М6 6 та від 26 грудня 1992 р. № 13, зазначено, що готелі, будинки відпочинку, санаторії, Гуртожитки і тому подібні організації відповідають за збереження майна громадян, яке перебуває у відведених їм приміщеннях, і в тих випадках, коли це майно, крім грошей та коштовностей, не було спеціально прийнято від громадян на зберігання.

Інструкція щодо оформлення замовлень з окремих видів послуг та їх виконання, затверджена наказом Українського союзу об'єднань, під­приємств і організацій побутового обслуговування населення від ЗО травня 1994 р. № 10 // Закон і бізнес. — 1994. — 21 липня. — № 29.

2

Постанови Пленуму Верховного Суду України в цивільних та кримінальних справах. — 1993. — № 6. — С. 272.

Договір схову

705

Коли особа вступає у відносини за договором на санатор­но-курортне лікування, надання місць у готелях, то згідно із законом між нею і цими організаціями встановлюються відно­сини зі зберігання цього майна, хоч воно, крім грошей і кош­товностей, і не було особливо здано на зберігання.

Надання такого роду послуг цими організаціями немож­ливе без здійснення допоміжної функції — охорони речей гро­мадян. Покпажодавцями тут можуть бути лише громадяни. Звичайно, предметом даних зобов'язань є послуги, а об'єк­том — речі громадян, тобто індивідуально-визначене майно особистого користування. Гроші та коштовності стають такими об'єктами лише при укладенні договору схову із цими організаціями.

Суб'єктом даних зобов'язань на стороні охоронців можуть виступати й організації, для яких схов не є жодною з цілей діяльності, жодною додатковою функцією. До них належать адміністративні органи, вузи, науково-дослідні, інші установи та організації, що зберігають у гардеробах одяг своїх співро­бітників і відвідувачів. Підставою виникнення зобов'язань зі зберігання в даному випадку можуть бути договір схову (наприклад, отримання номера при здачі речей до гардероба) та юридичні проступки, якщо речі були залишені в гардеробі, який не обслуговувався гардеробником. Такі відносини мають безоплатний, короткостроковий характер, обмежую­чись часом перебування громадян у цих організаціях.