Смекни!
smekni.com

Зобов`язальне право (Дзера) (стр. 75 из 196)

За чинним законодавством, поповнення недопоставки продукції здійснюється в асортименті того періоду, в якому вона мала місце, а товарів — в асортименті наступного стро­ку поставки, якщо іншу номенклатуру (асортимент) не буде додатково погоджено між сторонами. Проте, покупець това­рів може вимагати поповнення недопоставки в асортименті того періоду, в якому вона мала місце. Він також має право відмовитися від продукції, поставку якої прострочено, якщо інше не передбачено в договорі. Продукцію, відвантажену постачальником до одержання повідомлення покупця, остан­ній повинен прийняти й оплатити.

Зазначена вище неустойка за недопоставку або простро­чення поставки нині стягується одноразово. Це означає, що обсяг недопоставленої продукції не враховується при визна­ченні розміру неустойки за такі самі порушення в наступних здавальних періодах. Більше того, тут діє певна заохочуваль­на норма: в разі поповнення в наступних здавальних періодах недопоставленого обсягу продукції (за умови повного вико­нання зобов'язань з поставок у цьому періоді) розмір неус­тойки за недопоставку або прострочення поставки зменшує­ться на 50 відсотків (п. 57 Положення про поставки продукції;

п. 49 Положення про поставки товарів).

За ст. 756 проекту ЦК України, встановлена законом, іншими правовими актами або договором неустойка за недо­поставку або прострочення поставки товарів стягується з постачальника до фактичного виконання зобов'язання у межах строку дії договору, якщо інший порядок стягнення не­устойки не встановлено законом або договором.

Серйозним порушенням договірної дисципліни при постав­ках є відхилення виготовлювача від вимог щодо якості про-

344 Глава 11

дукції. Недодержання умов щодо якості продукції тягне за собою різні правові наслідки залежно від характеру правопо­рушення. Так, дуже часто у продукції виявляються дефекти, які можна й економічно доцільно усунути в місці її одержання. На вимогу покупця їх усувають працівники виготовлювача (у тому числі шляхом заміни окремих частин або виробу в цілому) протягом 20 днів, якщо інший строк не передбачений нормативною документацією або договором. У разі усунення дефектів силами і засобами покупця виготовлювач відшко­довує йому заподіяні витрати. Якщо виготовлювач усунув де­фекти в обумовлений строк, а також якщо покупець не вима­гав їх усунення, майнової відповідальності у вигляді штрафів постачальник не несе.

Якщо якість продукції не відповідає стандарту, технічним умовам, іншим нормативним документам, зразкам або умо­вам договору, покупець має право відмовитись від прийняття та оплати продукції, а якщо вона вже оплачена, вимагати у встановленому порядку повернення сплачених сум і заміни продукції на доброякісну. За це порушення договору виготов­лювач сплачує покупцеві штраф у розмірі 20 відсотків вар­тості продукції неналежної якості. Разом з тим покупець має право прийняти зазначену продукцію за договірною ціною або для реалізації на комісійних засадах. Передача на розсуд покупця питання про те, прийняти недоброякісну продукцію чи відмовитись від неї, у кожному конкретному випадку може запобігти зайвим витратам виготовлювача, пов'язаним з поверненням, ремонтом виробів тощо.

У разі поставки продукції, яка відповідає нормативній до­кументації, але виявиться нижчого сорту, ніж зазначено в до­кументі, що посвідчує якість, покупець має право або при­йняти її за ціною, передбаченою для продукції відповідного сорту (якості), або відмовитися від неї. Одержавши від покуп­ця повідомлення про відмову від продукції недоброякісної або нижчого сорту, виготовлювач повинен протягом 10 днів, а щодо продукції, яка швидко псується, протягом 24 годин роз­порядитися нею. Якщо виготовлювач у зазначені строки не розпорядився продукцією, покупець може реалізувати її на місці або повернути виготовлювачеві. Продукція, яка швидко псується, в усіх випадках підлягає реалізації на місці. У разі відмови покупця від недоброякісної продукції або викорис-

Договори поставки 345

тання її не за цільовим призначенням вона не зараховується у виконання зобов'язань за договором поставки (пункти 41 і 59 Положення про поставки продукції; пункти 34 і 52 Поло­ження про поставки товарів).

Серйозним правопорушенням є поставка некомплектної продукції. В цьому разі на вимогу покупця виготовлювач повинен доукомплектувати продукцію або замінити її комп­лектною у 20-денний строк після одержання такої вимоги, якщо інший строк не передбачено угодою сторін. До виконан­ня цієї вимоги покупець може не оплачувати некомплектну продукцію, а якщо вона вже оплачена, вимагати повернення сплачених сум. Коли виготовлювач в обумовлений строк не укомплектує продукцію або не замінить її на комплектну, покупець може відмовитися від продукції і стягнути з виготов­лювача штраф у розмірі 20 відсотків її вартості, включаючи і вартість частин, яких не вистачає (пункти 42 і 59 Положення про поставки продукції; пункти 35 і 52 Положеня про поставки товарів).

Положення про поставки передбачають майнові санкції також за порушення постачальником інших умов договору: за неналежне маркування й упаковку, за поставку продукції без застосування засобів пакетування або тари-обладнання тощо.

За договором поставки певні права та обов'язки має й покупець. Він, зокрема, повинен прийняти продукцію та оплатити її за встановленими цінами. Якщо без згоди покупця поставлено продукцію, не передбачену договором, або з порушенням умов договору, або за відсутності договору, він має право відмовитися від прийняття її для використання і від оплати. У цьому разі продукція приймається на відповідальне зберігання покупця, а у випадках, визначених транспортним законодавством, покупець може відмовитися прийняти про­дукцію від органів транспорту.

Договором може бути передбачено відвантаження про­дукції не покупцеві, а одержувачеві, який не перебуває у договірних відносинах з постачальником. У цьому разі поку­пець надсилає постачальникові вивантажувальні розна­рядки, копії яких направляються одержувачеві. При непо­данні покупцем відвантажувальної рознарядки в обумовле­ний договором строк або поданні її з порушенням інших умов

346

Глава II

постачальник не може належно виконати свої обов'язки, зокрема реалізувати виготовлену продукцію. Тому Положен­ням про поставки товарів (п. 24) передбачено, що у зазна­чених випадках виготовлювач має право зажадати від покуп­ця оплати підготовленої до відправки продукції, давши гарантії наявності її в натурі, або перенести поставку на наступний період, повідомивши про це покупця.

Якщо договором передбачено вибірку продукції покупцем зі складу постачальника, ініціативу в одержанні її повинен виявити покупець. У договорі слід чітко визначити порядок вибірки та санкції за порушення покупцем свого обов'язку. оскільки Положеннями про поставки вони не передбачені. У всякому разі постачальник може вимагати від покупця відшкодування збитків, заподіяних невибіркою продукції.

Важливим обов'язком покупця є своєчасна і повна оплата замовленої продукції. Розрахунки між суб'єктами господар­ської діяльності за поставки продукції, в тому числі продо­вольства і сільськогосподарської продукції, здійснюються переважно шляхом попередньої оплати, якщо інша форма розрахунків не обумовлена угодою сторін.

Відповідно до статей 1 і 3 Закону України "Про відповідаль­ність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" від 22 листопада 1996 р. платники грошових коштів стягують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню у розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу, вона не може перевищувати подвійної облікової ставки Національно­го банку України, що діяла у період, за який стягується пеня.

Сплачена при цьому пеня відноситься на результати фінансової діяльності підприємства-боржника. Покупець від­повідає також за .прострочення повернення тари, засобів пакетування та деякі інші порушення договору.

За Положенням про поставки продукції (п. 74) та Положен­ням про поставки товарів (п. 65) сторонам надається мож­ливість передбачити у договорі відшкодування збитків у твер­дій сумі, яка підлягає стягненню в разі неналежного виконан­ня контрагентом зобов'язання. Тоді позивачеві не треба доводити фактичний розмір заподіяних збитків.

347

Договори поставки

§ 6. Договори про постачання енергетичних та інших ресурсів через приєднану мережу

Нормальна робота виробничих підпри­ємств значною мірою залежить від безперервного постачан­ня їм електричної чи теплової енергії або газу. Електроенер­гія використовується також для освітлення приміщень дер­жавних і громадських організацій, вулиць і жилих будинків, а теплова енергія та газ — для задоволення побутових потреб

громадян.

Законом України "Про енергозбереження" від 1 липня 1994 р. передбачено правові, економічні, соціальні, екологіч­ні основи енергозбереження та економії паливно-енергетич­них ресурсів.

У справі забезпечення раціонального використання цих видів ресурсів і додержання правил користування ними важ­ливу роль відведено договорам на постачання енергії та газу.

У Законі Україні "Про електроенергетику" вщ 16 жовтня 1997 р. відзначається, що регулювання відносин в електро­енергетиці має певні особливості, спричинені об'єктивними умовами функціонування цієї галузі: а) постійним і безпе­рервним збалансуванням виробництва і споживання електричної енергії, для забезпечення якого встановлюється єдине диспетчерське (оперативно-технологічне) управління об'єднаною енергетичною системою України; б) централізо­ваним теплопостачанням споживачів через теплоелектро­централі і котельні, які входять до об'єднаної енергетичної системи України. Купівля і продаж електричної енергії здій­снюються на оптовому ринку електроенергії України, учасни­ками якого є суб'єкти підприємницької діяльності, що прода­ють і купують електричну енергію на підставі договорів.