Смекни!
smekni.com

Зобов`язальне право (Дзера) (стр. 98 из 196)

454Глава 17

2) прихованих недоліків в іншому майні — протягом одного року;

3) явних недоліків — протягом шести місяців. Строки обчислюються з дня здачі роботи підрядчиком і прийняття її замовником. Проте, якщо у договорі підряду передбачено гарантійний строк і заяву про виявлені недоліки в роботі зроблено в межах гарантійного строку, перебіг стро­ку позовної давності починається з дня подання заяви про недоліки.

§ 4. Договір побутового замовлення

У Цивільному кодексі України кілька спе­ціальних статей (статті 348—352) присвячено договору побу­тового замовлення як різновиду загального договору підряду. Відповідно до ст. 348 організація, що обслуговує побутові пот­реби громадян, за цим договором зобов'язується виконати для замовника певну роботу (пошиття одягу, ремонт побуто­вої техніки та інших речей, чищення і фарбування одягу, виго­товлення предметів хатнього вжитку тощо), а замовник зобов'язується прийняти й оплатити її.

З наведеного випливає, що замовником у договорі побуто­вого замовлення може бути лише громадянин, а підряд­чиком — спеціалізована організація (підприємство) побуто­вого обслуговування. У сучасних умовах ст. 348 слід тлу­мачити у контексті нового ринкового законодавства, за яким і окремі громадяни можуть набувати статусу підприємця, а відтак — надавати побутові послуги населенню. З правової точки зору не повинні вважатися .побутовими замовлення громадян, які не пов'язані із задоволенням їхніх власних пот­реб, а мають підприємницьку мету (наприклад, замовлення постійного промислового характеру, призначені для подаль­шої реалізації з метою одержання прибутку, замовлення великих промислових партій товару). Нерідко підприємства побутового обслуговування виконують замовлення інших господарюючих суб'єктів (суб'єктів підприємництва). За таких обставин на зазначені підрядні відносини мають поширюва­тися правила загального договору підряду.

Договір підряду 455

Крім спеціальних статей, до договору побутового замов­лення застосовуються також окремі загальні правила про договір підряду, викладені у статтях 335—337, 339—342, ч. З ст. 343, статтях 346 і 347 ЦК України. Відповідно до статей 348 і 3521 Кабінету Міністрів України надано право затверджувати типові договори побутового замовлення з окремих видів обслуговування громадян. Правила про договори підряду з обслуговування побутових потреб громадян можуть встанов­люватися й іншими спеціальними законодавчими актами. Наприклад, постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 1994 р. № 313 затверджені Правила побутового обслуговування населення, в яких передбачено порядок приймання та оформлення замовлень на послуги, умови виконання замовлення тощо. Інструкцією щодо оформлення замовлень з окремих видів послуг та їх виконання, затвер­дженою наказом Українського союзу об'єднань підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 16 травня 1994 р. (із змінами від 20 березня 1997 р.), деталь­но визначено порядок оформлення та виконання послуг з ремонту і пошиття взуття, ремонту і пошиття швейних, хут­ряних і шкіряних виробів, ремонту та виготовлення трико­тажних виробів, ремонту побутових машин і приладів, ремон­ту і виготовлення ювелірних виробів, ремонту і виготовлення меблів, хімічного чищення та фарбування одягу, прання білизни, ремонту і будівництва житла та інших об'єктів.

Як уже зазначалося, побутове замовлення оформляється договором, квитанцією, розпискою чи іншим документом, у якому мають зазначатися необхідні реквізити, або ж шляхом видачі жетона, талона чи касового чека. Виконання праців­никами служби побуту замовлень без належного їх оформ­лення не створює для підприємства побутового обслугову­вання правових наслідків.

Особливе значення для регулювання відносин з побутово­го обслуговування населення має Закон України "Про захист прав споживачів" (1991 р., з наступними змінами та допов­неннями), певні статті якого також застосовуються до цих відносин. Закон регулює відносини між споживачами товарів (робіт, послуг) і виробниками, виконавцями, продавцями в умовах різних форм власності. Споживачем є громадянин, який замовляє або має намір замовити товари (роботи, пос­луги) для власних побутових потреб, а виконавцем —

456 Глава 17

підприємство, установа, організація або громадянин-під­приємець, які виконують роботи або надають послуги. Тому не викликає сумнівів правомірність поширення цього закону на побутове замовлення.

За ст. З Закону України "Про захист прав споживачів" споживачі (у даному випадку вони і замовники), зокрема, мають право на державний захист своїх прав, належну якість робіт і послуг, безпеку робіт, послуг; на відшкодування збитків, завданих роботами, послугами неналежної якості, а також шкоди, заподіяної небезпечними для життя і здоров'я людей роботами, послугами у випадках, передбачених зако­нодавством; на необхідну, доступну та достовірну інформацію про кількість, якість та асортимент робіт і послуг.

Зміст зазначених прав, умови їх здійснення та захисту де­тально регламентуються багатьма статтями Закону України "Про захист прав споживачів" (статті 3, 12, 13, 16, 17, 18, 23 та 24). Особливий інтерес становить ст. 15, якою визначені права споживача у разі порушення виконавцем умов догово­ру про виконання робіт і надання послуг, у пунктах 1 і 2 якої майже повністю відтворено норми частин 1 і 2 ст. 347, у пун­ктах 3 і 4 — норми 1 і 2 частин ст. 344 ЦК України.

Відповідно до ст. 350 ЦК України, якщо підрядчик допустив істотні відступи від умов договору побутового замовлення або інші істотні недоліки в роботі, виконаній з матеріалу за­мовника, останній має право на свій вибір вимагати або виго­товлення іншої речі з однорідного матеріалу такої самої якості, або розірвання договору з відшкодуванням збитків (аналогічна норма є також у п. 4 ст. 15 Закону України "Про захист прав споживачів"). У термінологічних поясненнях до цього закону розкривається зміст істотного недоліку. Таким вважається недолік, який робить неможливим чи недо­пустимим використання товару (роботи, послуги) відповідно до його цільового призначення або не може бути усунутий щодо цього споживача, або для його усунення необхідні великі затрати праці та часу, або він робить товар (роботу, послуги) іншим, ніж передбачено договором, або виявляється знову після його усунення. Таке визначення істотного недоліку певною мірою повторює визначення, дане у вищезгаданій постанові Пленуму Верховного Суду України.

Договір підряду

457

У разі невиконання чи неналежного виконання зобо­в'язання виконавець повинен сплатити замовникові неустой­ку, якщо вона передбачена законодавством чи договором.

Вимоги замовника, передбачені ст. 15 вищезгаданого за­кону, підлягають задоволенню в разі виявлення недоліків про­тягом гарантійного чи інших термінів, установлених догово­ром. Позов з приводу недоліків у роботі, виконаній за догово­ром побутового замовлення, може бути пред'явлений не пізніше шести місяців з дня відхилення претензії, а якщо претензія не заявлена або час її заявлення встановити не­можливо, — не пізніше шести місяців з дня строку, встанов­леного для заявлення претензії. Порядок і строк пред'явлення претензій щодо таких вимог визначає Кабінет Міністрів України (ст. 350 ЦК). Виконавець не повинен відповідати за недоліки у виконаних роботах або наданих послугах, якщо до­веде, що вони виникли з вини самого споживача.

Виконавець зобов'язаний протягом місяця відшкодувати збитки, що виникли у зв'язку з втратою, псуванням чи по­шкодженням речі, яку він прийняв від споживача для вико­нання робіт або надання послуг. При цьому в\н не звільняється від відповідальності, навіть якщо рівень його на­укових і технічних знань не дав змоги виявити особливі властивості речі, прийнятої ним від споживача для виконання робіт або надання послуг.

Норма п. 10 ст. 15 Закону України "Про захист прав споживачів" передбачає відповідальність виконавця за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю або майну споживача, що виникла у зв'язку з використанням речей, матеріалів, облад­нання, приладів, інструментів, пристроїв чи інших засобів, необхідних для виконання ним робіт або надання послуг, не­залежно від знання виконавцем їх властивостей. Законом де­тально врегульовано й інші відносини, пов'язані з відповідаль­ністю виконавця (підрядчика).

Якщо замовник не з'явився щоб одержати річ, виготовлену за договором побутового замовлення, підрядчик має право після закінчення шести місяців з дня виготовлення речі за до­говором і дворазового попередження замовника продати річ у встановленому порядку, а виручену суму, за вирахуванням усіх належних підрядчикові платежів (у тому числі оплата за виконання замовлення, витрати на його зберігання,

458

Глава 17

реалізацію та повідомлення замовника), внести на депозит нотаріальної контори на ім'я замовника (ст. 352 ЦК, п. 25 Правил побутового обслуговування населення).

Законодавство або договір можуть встановлювати й інші умови щодо визначення ціни, строків, організації виконання замовлення тощо. Так, Правилами обов'язкової сертифікації послуг з ремонту та технічного обслуговування дорожніх транспортних засобів та їх складових, затвердженими нака­зом Держстандарту України від 28 серпня 1997 р.1 з метою забезпечення безпеки життя, здоров'я людей, захисту їхнього майна та охорони навколишнього середовища, вста­новлено спеціальні вимоги щодо якості ремонту транспортних засобів та їх складових.