Смекни!
smekni.com

Підприємницьке право, Старцев (стр. 36 из 49)

147


Характеристика договору зберігання

1. Предметом договору зберігання с зберігання речі (майна).
Проте на відміну від договору купівлі-продажу, де поняття
«майно» тлумачиться розширено і включає як матеріальні, так і
нематеріальні активи, предметом договору зберігання виступа­
ють лише матеріальні цінності (активи), тобто основні фонди і
оборотні засоби. Це випливає з правової природи договору збе­
рігання і підтверджується вишенаведеним визначенням понят­
тя «відповідальне зберігання».

Винятком із цього загального правила є визнаний ЦК різно­видом договору зберігання договору охорони, предметом якого згідно зі ст. 978 ЦК. є забезпечення недоторканності не тільки майна, а й особи.

2. Сторонами договору зберігання можуть бути юридичні і
фізичні особи, в тому числі суб'єкти підприємницької діяльнос­
ті. Це означає, шо в загальному розумінні юридичні та фізичні
особи можуть виступати як зберігачами, так і иоклажодавцями
в договорах зберігання

Проте вже за договором складського зберігання зберігачем є організація (товарний склад), яка зберігає товар та надає послу­ги, пов'язані зі зберіганням, на засадах підприємницької діяль­ності (ст. 956 ЦК), тобто має статус суб'єкта підприємницької діяльності. Статус суб'єкта господарської (підприємницької) ді­яльності мають інші професійні зберігачі — ломбарди (ст. 967), банки (статті 969—971), підприємства транспорту, у віданні яких є камери схову (ст. 972), готелі (ст. 975), а також охорон­ці (ст. 978 ЦК). Тому статус зберігачів договорів зберігання за­лежить від виду таких договорів.

В деяких випадках законодавство встановлюс обмеження щодо наявності відповідного статусу і у поклажодавців. Так, поклажодавцями у договорах відповідального зберігання мо­жуть бути виключно суб'єкти господарювання.

3. Обов'язком зберігача за договором зберігання є збережен­
ня майна, а також повернення його в схоронності.

Згідно зі ст. 942 ЦК зберігач зобов'язаний вживати усіх за­ходів, встановлених договором, законом, іншими актами ци­вільного законодавства, для забезпечення схоронності речі. Як­що зберігання здійснюється безоплатно, зберігач зобов'язаний піклуватися про річ, як про свою власну. Крім того, зберігач не має права без згоди поклажодавця користуватися річчю, пере­даною йому на зберігання, а також передавати її у користуван­ня іншій особі.

148


Особливості користування зберігачем речами поклажолавця передбачені лише щодо речей, визначених родовими ознаками. Так, згідно зі ст. 941 ЦК за згодою поклажодавця зберігач має право змішати речі одного роду та однієї якості, які передані на зберігання. Крім того, ст. 958 ЦК передбачає право товарного складу розпоряджатися речами, визначеними родовими ознака­ми. В такому разі до відносин сторін застосовуються положен­ня про договір позики, а час та місце повернення товарів виз­начаються загальними положеннями про зберігання.

Закон «Про оподаткування прибутку підприємств» у імпера­тивному порядку позбавляє зберігача права використання мате­ріальних цінностей у господарському обороті, встановлюючи, крім того, правило про обов'язкове повернення цих матеріаль­них активів платнику податку без зміни їх якісних або кількіс­них характеристик.

4. За загальним правилом строк не є істотною умовою дого­
вору зберігання. Згідно зі ст. 938 ЦК зберігач зобов'язаний збе­
рігати річ протягом строку, встановленого у договорі зберіган­
ня, а якщо він не встановлений і не може бути визначений ви­
ходячи з його умов — до пред'явлення поклажодавцем вимоги
про її повернення. Проте згідно зі ст. 180 ГК при укладенні гос­
подарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі по­
годити, зокрема, строк дії договору.

5. Договір зберігання може бути оплатним і безоплатним.
Характер договору зумовлюється як угодою сторін з цього
приводу, так і вимогами законодавства до зберігання кон­
кретного виду. Так, наприклад, виходячи зі змісту ч. 1 ст. 956
ЦК про те, шо товарним складом є організація, яка зберігає
товар та надає послуги, пов'язані зі зберіганням, на засадах
підприємницької діяльності, договір складського зберігання є
оплатним. Проте установчими документами юридичної особи
або договором може бути передбачено безоплатне зберігання
речі.

6. Поклажодавець зобов'язаний забрати річ від зберігача піс­
ля закінчення строку зберігання, а відповідно, зберігач — по­
вернути поклажодавцеві річ, яка була передана на зберігання,
або відповідну кількість речей такого самого роду та такої самої
якості в такому стані, в якому вона була прийнята на зберіган­
ня, з урахуванням зміни її природних властивостей.

7. Договір зберігання може бути укладений як в усній, так і
в письмовій формі у випадках, визначених законодавством. За
загальним правилом договір зберігання є реальним, оскільки

149


вважається укладеним з моменту передачі речі, а не з часу до­сягнення про це згоди. Проте, виходячи зі змісту ч. 2 ст. 936 ЦК, згідно з якою договором зберігання, в якому збсрігачем є особа, що здійснює зберігання на засадах підприємницької ді­яльності, може бути встановлений обов'язок зберігача зберігати річ, яка буде передана зберігачеві в майбутньому, у деяких ви­падках договір зберігання може бути консенсуальним.

81. Поняття та ознаки договору простого товариства

Поняття договору простою товариства

За договором простого товариства сторони (учасники) бе­руть зобов'язання об'єднати свої вклади та спільно діяти з ме­тою одержання прибутку або досягнення іншої мети.

Характеристика договору простого товариства

І. Учасники договору простого товариства об'єднують свої вклади. Ними визнається все те, що вони пносять у спільну ді­яльність (спільне майно), в тому числі грошоіїі кошти, інше майно, професійні та інші знання, навички та вміння, а також ділова репутація та ділові зв'язки. Тобто об'єднуються як мате­ріальні, так і нематеріальні активи учасників

Вклади учасників вважаються рівними за вартістю, якщо ін­ше не випливас із договору простого товариства або фактичних обставин. Грошова оцінка вкладів учасників провалиться за по­годженням між ними

Внесене учасниками майно, яким вони володіли на праві власності, а також вироблена у результаті спільної діяльності продукція та одержані від такої діяльності плоди і доходи є спільною частковою власністю учасників, якщо інше не вста­новлено договором простого товариства або законом.

Користування спільним майном учасників здійснюється за їх спільною згодою, а в разі недосягнення згоди — у порядку, шо встановлюється за рішенням суду. Обов'язки учасників що­до утримання спільного майна та порядок відшкодування ни­трат, пов'язаних із виконанням цих обов'язків, встановлюють­ся договором простого товариства.

2. Учасники договору простого товариства діють спільно. Під час ведення спільних справ кожний учасник має право ді­яти від імені всіх учасників, якщо договором простого товарис­тва не встановлено, шо ведення справ здійснюється окремими учасниками або спільно всіма учасниками договору простого

150


товариства. У разі спільного ведення справ для вчинення кож­ної угоди потрібна згода всіх учасників.

Рішення щодо спільних справ учасників приймаються учас­никами за спільною згодою, якщо інше не встановлено догово­ром простого товариства.

Чинне законодавство не обмежує сторони у виборі форми порядку ведення спільних справ. Наприклад, сторонами може бути створена рада з числа їх працівників, яка приймає рішен­ня не більшістю голосів, а за загальною згодою. Якщо догово­ром про спільну діяльність передбачена така форма ведення спільних справ, то у випадку необхідності укладання договорів для досягнення мети спільної діяльності (договори підряду, оренди, поставки тощо) такі договори укладаються всіма учас­никами спільної діяльності або за їх дорученням одним з них.

ЦК особливості передбачені щодо відповідальності учасни­ків договору простого товариства за спільними зобов'язаннями. Так, згідно зі ст. 1138 цього Кодексу якщо договір простого то­вариства не пов'язаний зі здійсненням його учасниками під­приємницької діяльності, кожний учасник відповідає за спіль­ними договірними зобов'язаннями усім своїм майном пропор­ційно вартості його вкладу у спільне майно. За спільними зо­бов'язаннями, шо виникли не з договору, учасники відповіда­ють солідарно.

Якщо ж договір простого товариства пов'язаний зі здійснен­ням його учасниками підприємницької діяльності, учасники відповідають солідарно за всіма спільними зобов'язаннями не­залежно від підстав їх виникнення.

3. Метою договору простого товариства є одержання прибут­ку або інша мета.

Чинне законодавство не встановлює вичерпного переліку ці­лей учасників договору простого товариства. Ними можуть бу­ти спільне будівництво або експлуатація об'єктів. Крім того, на практиці часто зустрічається спільне виробництво певної про­дукції. Приміром, один учасник спільної діяльності надає свій цех, а інший учасник розміщує там своє обладнання та забез­печує його сировиною, і вони разом починають спільне вироб­ництво відповідно до умов договору.

Метою договору простого товариства сторони можуть зазна­чити досягнення, зокрема соціального ефекту (благодійна, нау­кова, освітня мета)'. На це, зокрема, вказує фраза «інша мета»

1 Див Цивільне право України Кн 2. - К . 1999. - С. $62.

151


максимально широкого обсягу, шо міститься у визначенні до­говору простого товариства.