Смекни!
smekni.com

Поняття і класифікація конституційних прав і свобод (стр. 6 из 6)

Види місцевих податків і зборів, що сплачуються громадянами, їх розміри та порядок обчислення і на­прями використання визначаються Декретом Кабінету Міністрів від 20 травня 1993 р. "Про місцеві податки і збори".

Контроль за дотриманням податкового законодав­ства і правильністю обчислення, повнотою і вчасністю сплати податків, зборів та інших платежів і внесків до державних цільових фондів, встановлених законодавст­вом України, здійснюється державними податковими адміністраціями.

На підставі декларацій, документальних перевірок за місцем отриманих доходів податкові органи в разі вста­новлення порушень податкового законодавства вимага­ють їх усунення, а на громадян, винних у неподанні або невчасному поданні декларації про доходи чи включенні до декларацій спотворених даних та в інших випадках порушення податкового законодавства, накладають ад­міністративні стягнення.

Загальний обов'язок додержуватися Конституції та законів — одна з передумов формування в Україні пра­вової держави. Незнання законів не звільняє від юри­дичної відповідальності.

Закріплений у ст. 68 Конституції обов'язок неухиль­но додержуватися Конституції і законів України, не по­сягати на права й свободи, честь та гідність інших людей тісно пов'язаний з визначенням і поняттям юридичної

відповідальності — особливих, передбачених і врегульо­ваних нормами права відносин між громадянами і дер­жавою, що виникають у разі і внаслідок правопорушен­ня. Головна мета юридичної відповідальності — охорона правопорядку, правове виховання людей і покарання винних за скоєне.

Юридична відповідальність може бути (залежно від правопорушення) кримінальною, адміністративною, ци­вільною та дисциплінарною, що передбачається норма­ми відповідного законодавства. При цьому всі види юридичної відповідальності передбачають санкції за пра­вопорушення, а правопорушник зазнає державного при­мусу (позбавлення волі, сплати штрафу, відшкодування збитків тощо).

Висновок.

Питання реалізації прав і свобод громадян набувають в Україні особливого значення. У ст. З Основного Закону нашої держави підкреслено, що "люди­на, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і , безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цін­ністю". Цим самим підіймаються на найвищий щабель усі дії в сфері практичного здійснення прав людини і грома­дянина. У цій же статті зазначено: "Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість ді­яльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави".

Вказані приписи Конституції зумовлюють необхідність принципово нового підходу до захисту прав людини, сприяння такому становищу, за якого будь-які права і сво­боди реалізовувалися та захищалися б з найменшими за­тратами зусиль.

Нині існує дуже важлива проблема максимального спрощення механізму здійснення і захисту прав та свобод людини і громадянина. Необхідно хоча б в основних рисах визначити механізм здійснення і захисту кожного суб'єк­тивного права, зважаючи на те, що останнє за тих чи ін­ших умов буде реалізовуватися дуже повільно або гальму­ватися. Безперечно, краще за все зазначені питання було б вирішити у спеціальних кодексах прав людини. Однак їх складання — справа зовсім не проста.

Слід звернути увагу ще на одне важливе питання. Останнім часом, коли активно ведуться розмови про вдос­коналення в нашій державі системи права, виявилось, що багато хто розуміє цю проблему дуже спрощено, вважа­ючи, що треба дещо вдосконалити цю систему і все буде гаразд. Однак такий підхід треба рішуче відкидати. Справа в тому, що існуюча в Україні система права (і це повністю стосується й системи прав людини і громадянина) склада­лася і розвивалася в умовах, коли основна ставка робилася не на людину, не на особистість, хоч гасел про це було ба­гато, а на державу, на державний апарат, не говорячи вже про апарат компартійний, який взагалі, особливо на верх­ніх поверхах партійної ієрархії, був фактично недотор­канним.

Оскільки в Україні система права мала раніше і досі має зовсім іншу, порівняно з нашими сьогоднішніми ідеа­лами, методологічну основу, не треба її підправляти. Не­обхідно розробляти нову систему, керуючись насамперед принципами Конституції України. Доводиться, однак, констатувати, що не всі, кому це належить, як кажуть, за штатом, повністю це розуміють. Тому й утворюються різні підготовчі комісії, зорієнтовані в основному на деяке пок­ращення чинного законодавства.

Перед розробкою і вдосконаленням системи права, що повністю грунтувалася б на новій Конституції України, її принципах та нормах, треба розробити і прийняти органічний закон, який повинен визначити не тільки структу­ру цієї системи, а й принципи її побудови та функціону­вання. Саме в цьому акті й повинні бути встановлені ті вимоги, яким має відповідати система права з точки зору ефективного захисту і здійснення прав та свобод людини і громадянина.

Використана література.

1. Конституційне право України. - К., 199

2. Конституція України. - К., 1997

3. Основи конституційного права України. - К., 1997

4. Що таке свобода і право у демократичній державі? - К., 1996