Смекни!
smekni.com

Питання з екзамену Господарське право (стр. 9 из 14)

Господарські санкції мають певні риси:

1.Носять майновий характер.

2.За загальним правилом стягнення від-буваються на користь потерпілої сто-рони.

Основною функцією є поновлення майнової сфери потерпілої сторони, за рахунок правопорушника господ. від-носин.

Законодавство України передбачає:

-штрафні

-компенсаційні

-конфіскаційні

Конфіскаційні – це ті санкції, які пов’язані з безоплатним вилученням майна на прибуток держави.

Штрафні – грошові суми, які суб’єкт господарювання, що порушив господ. права, зобов’язаний виплатити суб’єк-ту, права та законні інтереси якого він порушив.

Компенсаційні – визначаються заходи майнового характеру, що мають за мету відшкодування потерпілій стороні шкоди чи збитків, скоєних правопо-рушником, якщо збитки нанесені не в результаті договорної діяльності.

Збитки – це витрати кредитора, втрата або пошкодження майна, а також не-одержаний кредитовий прибуток, який він одержав би при виконанні зобо-в’язань боржником.

66. Поняття та юридичні ознаки біржі.

Згідно з Законом “Про товарнубіржу" товарна біржа є організацією, що об'єднуеюридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладенні біржових угод,виявлення товарнихцін, попиту I пропозицій товарів, вивчення, упорядкування і полегшення товарообороту і пов'язанихз ним торговельних операцій. Отже, біржа є господарською організацією, якавиконуе певні, а саме ринкові регулятивні (організаційні та економічні),функциїв економіці завдяки виявленню кур­су товарних цін, попиту і пропозиції. Основна її мета -сприяти зведенню в одному місці (на біржі) попиту і пропо­зиціїна певні товари, обслуговування їх обігу.Це характеризує біржу як економічну категорію.

Залежно від предмета діяльності є фондові і товарні біржі.

Фондова біржа-це біржа,що оперуєцінними паперами, тобто грошовими документами, шо засвідчують право володжня абовідносини позики, визначають взаємовідносини між особою, якаїх випустила. таїх власником і передбачають, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, атакож можливістьпередачі грошових та інших прав, що випливаютьз цих документів,іншим особам.

06'єктами операцій фондової біржі є акції; облігаціїреспубліки, місцевих позик і піддприємств; казначейські зобов'язання республіки;ошадні сертифікати; векселі.

Поняття правове становищеі діяльність фондовоїбїржї ре-гулюються розділом II “Фондова біржа” Закону України “Процінні папери і фондову біржу”. Фондова біржа це організаційно оформлений, постійно діючий ринок,на якомуздійснюється торгівля ціннимипаперами.

3 точки зору правового становища фондова біржаявляє собою підприємство у форміакционерного тов-ва, якезосереджуе в собі попиті пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їхбіржового курсу.

Товарні біржі класифікуютьсяна види залежно відряду підстав.

Так, залежно від характеру асортименту товара товарні біржі поділяються на: вузькоспеціалізовані (предметом торпвлі є одинвид товарів); спешалізовані (предметом біржової торгівлі є однотипні групи товарів);універсальні (предметом торгівлі є широкий асортимент товарів).

Залежно від характеру біржових угод виділяють: біржі ре­ального товару, на яких предметом кушвлі-продажує реальний товар(як вироблений,так і намічений длявиготовлення); ф'ючерсні, наяких здійснюсться торгівля не реальіними товарами, а контрактамина них; опціонні, предметом торгів на яких є тільки права на купівлюабо продаж реальних товарів або контрактівна них у наступному періоді;

комплексні, наяких укладаються угоди щодо реальногото­вару,ф'ючерсні та опціонніугоди.

Залежно від ступеня відкритості (можливості участі в тор­гах) товарні біржі подтяються на відкриті (публічні), на яких, крімчленів біржі, в біржових операціяхможуть брати участь і відвдувачі торгів (постійні і разові), та закриті, на яких правоучасті в біржовихторгах і укладання біржових угод мають лише члени даної товарної біржі.

67. Функци, права та обов'язки біржі.

Функци біржі випливають насамперед, з поняття цієї спеціальної господарської організації, а саме:

— товарнабіржа виконус функцію товаророзподільчого каналу або механізму, завдякиякому товар розподіляється між споживачами за реальною ціною;

- товарна біржа є свого роду господарюючим суб'ектом, який організовуе ринок.Тому її ще називають організованим ринком.Вона створює необхідні умови учасникам біржоівих торгів у їх проведенні;

— товарнабіржа — це місце, де узгоджуютьсяпопит і пропозиція на певний біржовий товар;

— товарна біржа є регулятором цін. Завдяки коливанню біржового попиту і біржової пропозиції тут не може бути державного регулювання цін;

— товарнабіржа стабілізує ціни на біржовий товар.Функція стабілізації цін здійснюється через механізм біржової спекуляціїабо гри на підвищення і зниження цін;

біржа є місцем так званого “біржового котирування” цін.Біржове котирування — це реестрація біржовими орга­нами курсівцін, що виникають стиійно, на окремі біржові товари (ціні папери) з урахуванням укладених біржових угод;

— біржа здійснює збирання і обробку ринкової інформації, тобто є інформаційним центром ринку щодо виробництва біржового товару, динаміки попиту натовари, цін на біржових та інших ринках тощо.Біржа забсзпечує інформаційне обслуговування своїх клієнтів;

— товарнабіржа розробляе товарні стандарти, встановлює сорти товарів, рееструє маркифірм, допущених до біржової торгівлі;

— товарні біржі виконують арбітражні функції.

Відповідно до викладених функцій товарні біржі діють за певними принципами, користуються правамита несуть встановленізаконом обов'язки.

Принципами діяльності бірж є: рівноправність учасників біржових торгів; застосування вільних (ринкових) цін; публічне проведення біржових торгів.

Товарна біржа має право:

— встановлювати відповідно до чинного законодавства власні правила біржової торгівліта біржового арбітражу, які є обов'язковими для всіх учасників торгів;

— створювати підрозділи 6іржіта затверджувати положен­ия про них;

— розробляти з урахуванням державних стандартів власні стандарти і типові контракти;

зупиняти на деякий час біржову торгівлю, якщоцінибіржовихугод протягом дня відхиляються більше,ніж на визначений біржовим комітетом (радою біржі) розмір;

— встановлювати вступніта періодичні внески для члежв біржі, плату за послуги, що надаються біржею;

— встановлювати інші грошові збори;

— встановлювати і стягувати відповідно до статуту біржі плату за реєстрацію угод біржіта біржових правил;

- засновувати арбітражні комісії для вирішення спорів у торговельннх угодах;

— укладати міжбіржові угодиз іншими біржами, мати своїх представників на них;

— вносити в державні органи пропозиції з питань, що стосуються біржової д яльност ;

- видавати біржові бюлетені, довідники та іншіінфорімаційні та рекламні видання;

— здійснювати інші функції, передбачені статутом біржі. Товарна біржа, зокрема, забезпечує створення необхідних умов для біржової торгівлі, регулювання біржових операцій, регулювання цін на підставі співвідношення попиу та пропозиції на товари,що обертаються иа біржі.

Біржа зобов'язана надавати організаційні та іншіпослуги членам і відвдувачам біржі, здійснювати збір, обробку і поширення інформації, пов'язаної з конюнктуроюринку.

68. Види біржових угод.

Залежно від місця укладання закон розрізняе біржові і позабіржові угоди, що мають однакову юридичну природу.

Біржовими угодами є дії громадян і організацій щодо вста-новлення, зміни або припинення цивільних прав або обов*язків, які вчинені на біржі в результаті біржових торгів. Укладаються ці угоди через посередників — брокерські контори і брокерів, а не самими продавцям і покупцями ре­ального товару. Виконуються біржові угоди поза біржею (то­вару як такого на біржі немає). Біржова угода має юридичні ознаки звичайної угоди щодо змісту, структури тексту. фор-ми топю.

Особливості укладення біржових угод врегульованостаттею 15 “Біржові операції” та статтею 17 “Правила біржової торгівлі” Закону “Про товарну біржу". Детально біржові угоди регулюються Правиламибіржовоїторгівлі,затвердженими біржовими комітетами, а зміст цих угод визначаеться Типовими контрактами, які також за-тверджують біржові комітети.

Предметом біржової угоди є так званий “біржовий товар”. Згідно з статтєю Закону “Про товарну біржу> біржова угодаможе бути укладена на купівлю-продаж, по­ставку таобмін товарів, які допущені для обігу на товарній біржі.Вимоги до біржового товару регулюються правилами біржової торгівлі окремих бірж.

Різниця між біржовими і небіржовими угодами полягае також у тому, шо суб'ектами (учасниками) біржових угод можуть бути лише члени біржі.

Біржові угоди за різними критеріями поділяються на види. Найбільш загальним критеріем поділу є час виконання уго­ди. Згщно з цим критерієм є угоди:

— з негайним виконанням (“угоди на реальний товар" або “касові угоди"). За такою угодою товар має знаходитися на одному з вказаних біржею складів і передаватися покупцеві негайно. Конкретний термін визначаеться Правилами біржової торгівлі;

— термінові угоди (угоди на строк). По суті, це договори поставки біржового товару, строки виконання яких визначаються на­перед, на майбутнє( форвард). Строк зазначаеться у договорі (біржовому кон­тракті). Особливістю угоди на строк є те, шо договори такого роду можна багаторазово перепродовати на біржі аж до моменту остаточної поставки товару (ф'ючерси).Комерційна ідея ф*ючерса полягає у страхуванні як продавця,так і покупця від несприятливого коливання цін на даний товар.Ця купівля-продаж ф*ючерсів називається хеджуванням.