Смекни!
smekni.com

Аналіз журналу "Здоров'я" (стр. 2 из 2)

У різний час попередньої появи журналу, він йменувався як масове видання, розраховане на населення. Але редакція хотіла звертатися не до населення взагалі, а до людини зокрема, щоб кожен читач міг сказати: «Це мій журнал». Тому більшість матеріалів - це діалог. Діалог фахівця, можна сказати особистого консультанта із читачем.

В основному стиль журналу витриманий. Це науково-популярний виклад матеріалу по заданій проблемі, хоча іноді воно скачується до «просто популярного викладу» і ніколи до наукового, що було характерно для видання в перші роки його існування. Багато матеріалів «глянсового» характеру й, схоже, що й сам журнал незабаром потрапить у категорію «глянсових». Пов'язано це, напевно, зі зміною маркетингових стратегій або з інтересом до проблем здоров'я все більшої кількості людей, тому й матеріал подається в загальнодоступній формі


Висновки

Проаналізувавши шість номерів журналу, я прийшла до висновку (втім, не оригінального), що журнал ставить своєю метою виховати уважне й ощадливе відношення до здоров'я, відгородити людину від помисливості, від надмірних, а тому й шкідливих побоювань, застерегти від пагубних наслідків самолікування. По сьогоденню здоровий той, кому властиво світле, оптимістичне світовідчування й доброзичливе відношення до навколишнього середовища - це важливі складові здоров’я .

Що стосується власної оцінки журналу «Здоров'я», те вона досить не однозначна. З однієї сторони популярність журналу - це кращий критерій оцінки видання, з іншої, тематика, заявлена на самому початку існування журналу, схоже, пішла в небуття. Усе більше уваги приділяється нетрадиційним способам лікування й профілактики, у той час як традиційні ради йдуть на другий і третій план. І це незважаючи на те, що у вихідних даних журналу друкується свого роду слоган: «"Здоров'я" попереджає: лікування будь-якими препаратами припустимо тільки після консультації з лікарем!»

У цілому журнал зберігає єдину стилістичну спрямованість і системність. Сталість рубрик і того, що висвітлено в них залучає читача й аналітика можливістю постійно перебувати в «курсі справ» і задавати питання, що цікавлять. «Здоров'я» - це один з деяких журналів, які зберегли себе й своє обличчя після стількох років існування, і навіть при різних режимах залишався потрібним своїм читачам.


Список літератури

1. Альтшулер И.С. О типологии аналитических обзоров и специфике их редактирования // Науч.-техн. информ. Сер.1. - 1982. - № 2 - С. 20-27.

2. Библиография. Общий курс / Под ред. О.П. Коршунова. - М.: Книга, 1981. - 512 с.

3. Брискман М.А., Бронштейн M.П. Основы методики составления библиографических указателей. - Л.: ЛГИК им. Н.К. Крупской, 1969.

4. Буренок Н.А., Тяпкин В.Г. Вопросы организации редакционно-издательской деятельности в информационных органах: Обзорная информация. - М.: Книга, 1979. - 48 с.

5. Гречихин А.А., Здоров И.Г. Информационные издания. Основные особенности и требования. - М.: Книга, 1979. - 160 с.

6. Жанры информационной литературы: Обзор. Реферат / А.А. Гречихин, И.Г. Здоров, В.И. Соловьев. - М.: Книга, 1983. - 320 с.

7. Истрина М.В. Аннотирование произведений печати: Методическое пособие. - М.: Книга, 1981. - 48 с.

8. Лихтенштейн Е.С., Михайлов А.И. Редактирование научной, технической литературы и информации: Учебник для вузов. - М.: Высшая школа, 1974, - 310 с.

9. Мильчин А.Э. Методика редактирования текста. - 2-е изд., перераб. - М.: Книга, 1980. - 320 с.