Смекни!
smekni.com

Аналітика на сторінках газети (стр. 5 из 5)

Представлений вище рейтинг умовно можна назвати "простим", оскільки він не вимагає особливо ретельних вимірів, використання математичних методів і т.д., у відмінність рейтингів "складних", в основі яких часто лежать серйозні наукові дослідження, на які й опираються експерти, що здійснюють класифікацію (оцінку) їхніх явищ, що цікавлять. Такі рейтинги можуть містити в собі як якісні, так і статистичні показники й бути досить складними для сприйняття звичайного читача (та й розраховуються такі публікації на ту частину аудиторії, що має спеціальну підготовку в тій сфері, до якої ставиться рейтинг).

Аналітичне інтерв'ю «Только избавиввшись от разрухи в головах политиков, мы сможем преодолеть кризис» [23.46]. Народний депутат України А. Н. Пеклушенко відповідає на запитання кореспондентів газети «Суббота плюс».

Перший доказ того що це саме аналітичне інтерв'ю полягає перш за все у тому, що своїми запитаннями журналіст задає насамперед напрямок аналізу, що звичайно здійснює саме інтерв'юйована особа.

«Ваши прогнозы по поводу экономического кризиса. Насколько глубоко и как надолго он затронет Запорожскую область , Украину? Чего ждать в ближайшее время запорожцам?»

«Каким образом произошел раскол в Партии регионов? Можно ли их все еще считать единой силой?»

Інтерв'юйована особа відповідає на запитання дуже широко бо сама зацікавлена ознайомити публіку у склавшійся ситуації.

Лист через щотижневик направлений до мера міста Евегена Катрашова «Случайная встреча»[24.11].

«В третий раз обращаюсь к Вам уважаемый Евгений Карташов, но уже через газету. Обращаюсь по такой проблеме: «При пректировании двух торговых комплексов на привокзальной площади Запорожье-1 была допущенна грубая ошибка. Они будут строиться без подземного перехода с выходом на посадочную площадку трамваев. Это немедленно надо исправить! Сотни тысяч покупателей будут переходить проспект или ожидать посадки на трамвай среди бесконечного потока транспорт, где нет даже элементарного навеса » сегдце болит, душу угнетают непорядки, но ничего сделать не можем».

Зрозуміло, що даний лист, що продовжує ряд подібних звертань автора до мера, його емоційний накал, сміливість суджень могло прикувати до себе увагу всієї соціальної громадськості країни, що читає газету «Суббота плюс».

Газета «Суббота плюс» висвітлює всі соціальні теми які турбують читача відповідає на запитання які дуже цікавлять аудиторію.

Аналітичні жанри допомагають розкрити внутрішні запитання та проблеми соціуму у біль ширшій інформації. Аналітика це невід'ємна частина журналістської творчості яка допомагає їм аналізувати події або явища які склалися у тій чи іншій ситуації.


Висновки

В наш час аналітичні жанри набувають стрімкого розвитку. В їх основі – аналітика подій.

Журналіст, як правило, має справу з великою групою фактів, які вже на початковій стадії їхньої обробки вимагають ретельного відбору, систематизації, угруповання й класифікації по різних підставах, знаходження причинно-наслідкових зв'язків між ними й т.д.[25.303].

Аналітичні жанри – у вищій мірі складні жанри, бо журналістові необхідно мати хист до аналітики, а це не кожному під силу. В аналітиці треба вміти правильно аналізувати подію, явище тля того щоб читач не бачив тільки факти але й сутність події. Головні питання аналітичних жанрів це Чому? Яким чином? Що це значить? Відповідаючи на питання журналіст аналізує подію та головне показує причини цієї події.

Проаналізувавши газету «Суббота плюс», а особливо висвітлення в ній аналітичних жанрів, можна зробити висновок, що в наш час аналітичні жанри стають більш розвиненими та насиченими. Багато молодих та здібних журналістів працюють в газеті «Суббота плюс». Деякі з них пишуть аналітичні жанри на політичні теми, деякі – на соціальні та культурні. В газеті найчастіше переважають аналітичні жанри на соціальні теми, які в наш час є досить актуальними. Бо саме в них порушуються та аналізуються питання про проблеми життя людей, безробіття, політики, економіки та екології.

Також, проаналізувавши декілька видів аналітичних жанрів, які написали журналісти щотижневика «Суббота плюс», можна зробити висновок, що існують багато різних особливостей подання цих жанрів. У кожного з журналістів своя специфіка подання аналітики.

Більш частіше зустрічалися аналітичні загальнотеоретичні статті бо вона порушує майже всі соціальні проблеми, висвітлює проблеми людей аналізує явища та дає змогу читачам знайти вихід з незвичайної ситуації.

Одним із жанрів які теж часто зустрічаються є рецензія, вона являє собою стислий, насичений, аргументований аналіз.

Аналітичне інтерв’ю допомагає журналістові більш ширше викласти значимість та сутність відповідей опитуваного.

Отже, важливо не просто пред’явити читачу факти, а проілюструвати їх в контексті той проблеми, яку журналіст намагається викласти. Тому головна роль аналітики це осмислення проблеми (аналіз, міркування, ланцюг аргументів).


Лiтература

1. Здоровега В. Теорiя i методики журналістської творчостi. – Л.: ПАIC, 2004. – 268с.

2. Смелкова З., Ассуирова Л, Саввова М. Риторические основы журналистики. – М. 2002. – 364с.

3. Ким М. Жанры современной журналистики. – СПб. 2002. – 453с.

4.Моисеев В. Журналистика и журналисты. – К., 2002. – 372с.

5. Тертычный А. Жанры периодической печати: Учебное пособие. — М.: Аспект Пресс, 2000. – 302с.

6.Гуревич С.Газета: вчера, сегодня, завтра: Учебное пособие для вузов. – М.: Аспект Пресс, 2004.

7.Мельник Г., Тепляшина А. Основы творческой деятельности журналиста

8. Кузнецова О. Аналiтичнi методи в журналiстицi. – Л., 2002. – 236с.

9. Аграновский В. Ради единого слова. – М., 2003. – 458с.

10. Шостак М. Журналист и его произведение: Практическое пособие. – М., –ТОО «Гендальф», 1998. – 96 с.

11. Михайлин I. Основи журналicтики. – Х., 2000. – 367с.

12.http://evartist.narod.ru/journ.htm

13.Тертычный А. Аналитическая журналистика. М., 1998.

14. КорконесенкоС.Основы творческой деятельности. – М.: Аспект Пресс, 2004. - 302

15. www.mediasprut.ru

16. газета «Суббота плюс» № 9. 26 февраля 2009 года 59с.

17. газета «Суббота плюс» № 20. 14 мая 2009 года 56с.

18. газета «Суббота плюс» № 3. 15 января 2009 года 56с.

19. газета «Суббота плюс» № 52. 25 декабря 2008 года 63с.

20. газета «Суббота плюс» № 29. 17 июля 2008 года 64с.

21. газета «Суббота плюс» № 14. 2 апреля 2009 года 56с.

22. газета «Суббота плюс» № 13. 9 апреля 2009 года 59с.

23. газета «Суббота плюс» № 50. 11 декабря 2009года 64с.

24. газета «Суббота плюс» № 4. 22 января 2009года 56с.

25. Ким М. Жанры современной журналистики. – СПб., 2001. – 406с.