Смекни!
smekni.com

Відкриття меблевого магазину в Польщі (стр. 3 из 4)

Величина боргу Польщі складає 55% ВВП РП.Перевищення боргу понад 55% ВВП РП може означати необхідність різкого скорочення рівня дефіциту Польщі, що могло б стати перешкодою для економіки Польщі. Міністр фінансів РП також має сумніви на рахунок доцільності підвищення ставки пенсійного внеску, що може негативно вплинути на ринок праці РП у результаті підвищення «податкового клину».

4,4% поляків мають іпотечні кредити проти в середньому 17% у інших країнахЄС. За підрахунками Євростату, кожен другий європеєць є власником нерухомості, в якій він проживає. З них ¼ усіх європейців сплачують іпотечний кредит (найбільше осіб у Швеції, Голландії, Норвегії та Ісландії). В Польщі іпотечні кредити мають лише 4,4% населення.

5. Характеристика продукту інвестицій.

Основним об’єктом інвестування є меблі виготовлені з дерева. Даний товар буде виготовляться в Україні та реалізовуватися на ринку Польщі. Для реалізації нашого проекту буде збудований магазин та налагоджена система збуту.

6. Побудова об’єкта.

Для побудови нашого об’єкта необхідна невелика територія.

Готовий проект матиме такий вигляд.

7. Механізми інвестицій.

Для більшості інвестиційних компаній і фондів вкладення коштів у непрофільний для них бізнес є формою прямих інвестицій. По суті, вони купують не тільки і не стільки для того, щоб отримувати частину поточного доходу від володіння пакетом акцій компанії, скільки для того, щоб потім перепродати його. Подібні вкладення можуть забезпечити прибутковість на рівні від 50% річних. Звичайно, за умови, що об'єкт для інвестування обраний адекватно.

Прямі інвестиції можуть бути використані для розвитку бізнесу незалежно від того, на якому рівні розвитку перебуває та чи інша компанія.

Основна перевага прямих інвестицій - можливість отримати кошти, необхідні для реалізації того чи іншого проекту, спрямованого на розвиток бізнесу. При цьому в компанію інвестуються не тільки гроші, але і нематеріальні ресурси - консультації з боку інвестора, його зв'язки, знання і авторитет. Інформація про те, що в бізнес вклав кошти відомий фонд прямих інвестицій, позитивно позначається на іміджі одержувача коштів як ділового партнера.

Прямі інвестиції передбачають і деякі суттєві обмеження. По-перше, інвестор, що вклав кошти в компанію, розраховує їх повернути, отримавши певний дохід. Причому прибутковість вкладень повинна знаходитися на рівні не нижче 30-40% річних, для деяких проектів можуть пред'являтися більш високі вимоги. Повернення коштів може відбуватися за рахунок продажу отриманої частки стратегічному інвесторові, викупу її менеджментом (співвласниками компанії) або продажу її на фондовому ринку в результаті IPO.

По-друге, компанія, що залучає прямого інвестора, повинна бути готова до значних змін у системі управління. Мова може йти про перехід на міжнародні стандарти фінансової звітності, про зміну структури компанії з метою збільшення її прозорості, про зміну частини менеджерів (представник інвестора або схвалений їм спеціаліст нерідко займає посаду фінансового директора), про обмеження на прийняття стратегічних рішень (великі угоди можуть відбуватися тільки за згодою інвесторів).

По-третє, при роботі з прямим інвестором компанія повинна бути готова пройти комплексну процедуру юридичної, фінансової, технологічної, маркетингової перевірки.

Наша компанія буде інвестувати кошти в розвиток бізнесу та вихід на нові ринки збуту .

8. Оцінювання ризиків.

Основні ризики виходу на ринок меблів з деревини можна поділити на такі підгрупи:

1) адміністративні бар'єри;

2) торгівельні бар'єри;

3) конкуренція на місцевому ринку;

Так, цікаву інформацію надає щорічний звіт Банку реконструкції та розвитку «Doing Business 2010», який порівнює фактори, що впливають на можливості створення певного підприємства в даній країні із іншими. Відповідно до нього, Італія згідно загальних можливостей здійснення підприємницької діяльності знаходиться на 78 місці, що є досить низьким рівнем як для західноєвропейської країни. Для порівняння, Сінгапур займає 1 місце, Великобританія – 5, Швейцарія – 21, Польща – 22, Німеччина – 25, Іспанія – 62, Італія – 78. За рівнем складності відкриття певного бізнесу країна займає 75 місце, при цьому треба здійснити приблизно 6 процедур, протягом 10 днів, вартість цього буде складати близько 17,9% середнього прибутку на душу населення, а мінімальний стартовий капітал – 9,7% середнього прибутку.

За рівнем отримання дозволу на будівництво також займає низькі позиції – 85 місце, на першому місці при цьому знаходиться Гонконг та Китай, на 16 – Великобританія, 18 – Німеччина, 35 – Швейцарія, 46 – Бельгія, 53 – Іспанія. При цьому для того, щоб розпочати будівництво, треба пройти приблизно через 14 адміністративних процедур, що займає близько 257 днів, та буде складати за своє вартістю 137,2 % середнього доходу на душу населення. Це вказує на значний бюрократизм в країні та певні бар'єри із боку владного режиму.

За рівнем наймання робітників Польща займає 103 місце у світі (на першому місці – Австралія, на 35 – Великобританія, на 158 - Німеччина). За рівнем реєстрації власності країна знаходиться на 98 місці (на першому – Саудівська Аравія, на 15 – Швейцарія, на 57 – Німеччина, на 167 - Бельгія). Кількість необхідних для цього процедур дорівнює 8, що займе 27 днів, а вартість цього буде становити 4,6% вартості майна, яке необхідно зареєструвати.

За рівнем надання кредиту Польща займає 93 місце (Малайзія – 1, Великобританія – 2, Німеччина та Швейцарія – 15, Іспанія та Бельгія - 43).

Показник зовнішньої торгівлі виводить країну на 67 місце по світу (на 1му – Сінгапур, на 14 – Німеччина, на 39 – Швейцарія, на 59 - Іспанія). Таким чином, при виході на ринок Польщі у нашого підприємства можуть виникнути ряд бар’єрів адміністративного, політичного та торгівельного характеру.

Конкурентні бар'єри на ринку меблів з дерева також можуть бути актуальними через значний розвиток цього ринку та його динамічність на даному етапі. Всього в Польщі виробництвом меблів займається понад
63% фірм. Виділимо найбільших конкурентів для нашої фірми:

1. Фірма «ФОРТЕ»

Дане підприємство є одним з найсучасніших у Польщі. Придбання фабрики меблів у Сувалках в 1993 р. сприяло ще більшому збільшенню потенціалу розвитку "ФОРТЕ", акції якого з 1996 р. котируються на біржі цінних паперів. АТ «ФОРТЕ» в подальшому придбало ще декілька меблевих фабрик в Польщі, а також заснувало фабрики в Україні (2001) і Росії (2005). Були відкриті торгові представництва в багатьох країнах Європи. На меблевих фабриках "ФОРТЕ" процеси проектування, виробництва, продажу виробів та обслуговування покупців реалізуються згідно постійно вдосконалюваним процедурам Системи управління якістю.

2. Фірма «Wajnert»

Виробничо-приватне підприємство "Меблева фабрика "Wajnert" було створено в 2000 року. Спочатку було налагоджено випуск м'яких меблів. А через два роки успішної роботи керівництво прийняло рішення розпочати виробництво корпусних меблів для житлових приміщень. Завдяки застосуванню сучасних технологій і злагодженій роботі професіоналів сучасний виробничий процес являє собою чітко організовану схему, яка складається з декількох етапів. Першим і важливим слід вважати етап творчий.

Фабрика надає 15 найменувань якісної і різноманітноїмеблів. Обсяг випуску - 300 комплектів м'яких меблів на рік. Продукціяреалізується через меблеві магазини.

9. Ресурси інвестора

Оскільки наша компанія вже давно оперувала на українському ринку, накопичились власні кошти з прибутків. Але джерела залучених коштів ми диверсифікуємо задля зменшення ризиків власних інвестицій. 63 % необхідних на інвестиційний проект коштів ми вкладаємо власних.

Інші 37% а саме 60 тис. $ США ми візьмемо в кредит у польському банку „NarodowyBankPolski”. Польський банк дають відсотковий кредит( 63 % річних) на інвестиційні потреби в даній сфері.

10. Обчислення вартості інвестиційного проекту.

Для створення нового магазину-салону необхідно 164 тис.$ США

Джерела фінансування:

1. Власні кошти підприємства - 104 тис.$ США

2. Отриманий кредит від „NarodowyBankPolski” - 60 тис.$ США. Кредит видається під заставу. Заставою може бути - приміщення нашого нового магазину – салону.

Грошові кошти (164 тис.$ США )будуть розподілені таким чином:
105 тис.$ США - придбання та ремонт приміщення під магазин-салон;

14 тис. $ США - транспортування товару;

6 тис. $ США - отримання необхідних дозволів та вирішення паперових питань.

5 тис. $ США– оплата за зберігання наших товарів на складських приміщеннях

9 тис.$ США - проведення початкової рекламної компанії.

Постійні витрати - це амортизаційні відрахування, заробітна плата адміністративного та іншого персоналу, інші накладні витрати. Змінні витрати - це сировина.

Розглянемо таблицю 2

Таблиця 2.

Розрахунок вартості інвестиційного проекту.

Стаття видатків Кількість Ціна $ Разом, $
Прибдання та ремонт приміщення 100 кв.м 105 тис. 105 тис.
Складські приміщення 2 5 тис 10 тис.
Транспортування 14 тис 14 тис.
Підготовка приміщення до роботи 3 тис. 3 тис.
Отримання дозволів 1 6 тис. 6 тис.
ЗП персоналу 6 2,03 тис 12,2 тис.
Разом - - 152 тис
ПДВ 10% - 12, 3 тис
Разом витрати - - 164 тис.

Для виробництва меблів використовується наступне обладнання:мерільно-складально-різальних машин МСР-110 - для розкрою дрібнихдеталей; профілююча машина - для глибокого і неглибокої стежки;промерочная машина - для разбраковкі і вимірювання тканини;стрічково-розкрійний верстат - для розкрою косокутних і криволінійнихтканин;настилочні-розкрійно машина - для розкрою прямокутних деталей;установка ГТА-72/8ч - виробництво пружинних блоків (від 120 до 160 блоківза 8 годин);електрококс для склеювання поролону;пневматичний пістолет для кріплення тканини;пневматичний пістолет для кріплення блоків.