Смекни!
smekni.com

Різновидність метеликів (стр. 7 из 8)


Сімейство КОКОНОПРЯДИ (Lasіocampіdae) До сімейства відносяться великі або середньої величини метелика з товстим волосистим тілом. Передні крила в них більше задніх; хоботок скорочений, тому метелики не харчуються. Вусики гребенчатые, у самців пір'ясті. Великі, 16-ногие, покриті волосками гусениці живуть переважно на деревних рослинах, іноді "суспільствами". Лялечка в павутинному коконі, чому в практиці представників цього сімейства часто називають шовкопрядами. Деякі види можуть завдавати великої шкоди лісовому господарству

Сімейство ЛИСТОВЕРТКИ (Tortrіcіdae) Листовертками називають дрібних молевидных метеликів (розмах крил не більше 2,5 див) з досить товстим тілом, покритим густими волосками, із широкими часто строкато пофарбованими передніми крилами, що у спокої складаються кровлеобразно уздовж спини. Своя назва вони одержали тому, що їхньої гусениці здебільшого звертають листи рослин у виді пакетів або трубочок. 16-ногие гусениці, довжиною 1-2 див, дуже рухливі; завдяки рухам тіла, що ізвиваються, вони можуть швидко рухатися як уперед, так я назад, а також спускатися вниз на павутинній нитці. У наших лісах і садах зустрічається дуже багато листоверток, що викликають характерні для них ушкодження листів на найрізноманітніших деревах і чагарниках


Семейство МОЛИ НАСТОЯЩИЕ (Tineidae) К семейству относятся мелкие, часто невзрачные бабочки, о внешности которых дают представление широко известные виды этого семейства, часто поселяющиеся в домах и причиняющие много неприятностей человеку. У настоящих молей обычно сильно развиты челюстные щупики, в то время как хоботок может быть недоразвит. Передние крылья длинные и узкие, на задних имеется широкая бахромка из волосков. Гусеницы живут в переносных чехликах. Семейство представлено огромным числом родов и видов, распространенных по всему земному шару. Многие виды настоящих молей связаны в своей жизни с лесом, где они обитают на стволах деревьев, пнях, трутовых грибах, в подстилке птичьих гнезд и т. д. Кроме растительноядных форм, среди настоящих молей есть большое количество видов, питающихся различными продуктами животного происхождения, такими как волос, мех, шерсть, перо, кожа, рог, кости, сухое мясо и др. Характерной особенностью их является способность переваривать кератин и другие труднорастворимые органические вещества. Среди таких молей - кератофагов выделяется группа видов космополитов, развезенных человеком по всему свету.

Сімейство НІМФАЛІДИ (Nymphalіdae) Сімейство відноситься до булавоусым метеликів. Німфалід легко довідатися по сполученню двох стійких ознак: у них передні ноги позбавлені коготков, сильно укорочені і покриті густими волосками у виді щіточки; у той же час на крилах ніколи не буває стовщена жодна жилка. У нашій фауні це одні із самих великих метеликів, що літають удень на лугах, лісових узліссях і лісових галявинах. При польоті вони упадають в око строкатістю фарбування зовнішньої сторони крил. Сполучення жовтогарячого або рудого тла з чорним властиво багатьом видам німфалід. Таке воно у всіх шашечниць (Melіtaea) і перламутровок (Argynnіs). Перламутровок легко довідатися по красивим, що відливає перламутровим блиском сріблистим плямам на нижній поверхні їхніх задніх крил; верх у них рудими або жовто-рудий з чорними плямами; розмах - 4-7 див. Шашечниці по малюнку верхньої сторони крил нагадують перламутровок, з тією різницею, що загальне тло звичайно оранжево-червонуватих відтінків; крім того, на нижній стороні крил у них немає сріблистих плям; вони дрібніше, розмах крил - 2,5- 5 див. Крім типових пігментних фарбувань, у ряді випадків у німфалід маються і переливчасті фарбування, зв'язані з наявністю оптичних лусочок. Гусениці німфалід середніх або великих розмірів, часто мають шипи або м'які вирости на тілі; живуть відкрито на трав'янистій і деревній рослинності, іноді групами. На будяках розвиваються гусениці репейницы й адмірала, друге покоління останнього живе на кропиві. Кропива також є кормовою рослиною і для інших німфалід: на ній харчуються кропивниця, денне павине око й ін. Гусениця перламутровки Аглаї розвивається на фіалках, гусениця червоної шашечниці - на подорожнику і деяких інших трав'янистих


рослинах. З деревними рослинами зв'язані, наприклад, траурница, велика переливница і тополевий стрічкар: перша з них розвивається на березі, вербах і тополях, друга - на козячій вербі, третій - на осиці. Лялечки німфалід висячі, вони кутасті або прикрашені маленькими округлими горбками. Цікаво, що гусениці і лялечки деяких видів здатні приймати фарбування свого безпосереднього оточення. У досвідах над кропивницею і денним павиним оком було показано, що таке пристосування лялечок зв'язане з надзвичайною чутливістю гусениць до відбитого світла на останній стадії перед окукливанием. Різні види німфалід зимують на різних стадіях. Так, у траурницы літають перезимовані метелики; у тополевого стрічкаря зимують гусениці в напівзгорнутою, скріпленою павутинкою листі. Метелика деяких видів при масовому розмноженні здатні збиратися великими зграями. З наших німфалід у цьому відношенні звертає на себе увага репейница, зграї якої в окремі роки роблять великі перельоти, летячи на сотні і навіть тисячу кілометрів.


Сімейство ОГНЕВКИ (Pyralіdіdae) Сімейство представлене величезною кількістю видів дрібні або середньої величини метеликів, здебільшого яркою і строкатим фарбуванням, із шовковистим блиском. Передні крила або трикутні, або сильно витягнуті з рівнобіжними краями; задні крила широкі. У спокої крила складені на зразок плоского трикутника або у виді трубки обгорнуті навколо тіла. При великій видовій розмаїтості огневки відрізняються і розмаїтістю зв'язків із зовнішнім середовищем. Їхніх гусениць можна зустріти й у лісах, і на лугах, де вони живуть як на трав'янистих, так і на деревних рослинах, причому одні види віддають перевагу квітам або плодам, інші - листи, треті - стебла або корені. Серед таких растительноядных форм зустрічаються небезпечні шкідники. Є види, що харчуються тваринною їжею, нарешті, що саме цікаве, у деяких огневок спостерігаються цікаві пристосування до обитанию у водному середовищі.


Сімейство ПАВЛИНОГЛАЗКИ (Saturnііdae) До сімейства відносяться одні із самих великих метеликів світу. У них маленька утягнена голова з двоякогребенчатыми вусиками, товстий тулуб, покритий пухнатими волосками; на кожнім масивному крилі посередині знаходиться велике глазчатое пляма. При посадці метелик розпластує крила таким чином, що передні не покривають цілком задніх. Самці літають вдень або в сумерках; нюх у них розвите настільки гостро, що вони можуть по запаху відшукати самку, що знаходиться за кілометр. Гусениці великими, товстими і м'ясисті, з 16 ногами, з м'ясистими горбками, що часто несуть пучки своєрідних волосків. Поширені переважно в тропіках і субтропіках. Відомо понад 1000 видів цих чешуекрылых, з яких тільки близько 20 живе в Росії. Серед тропічних видів зустрічаються настільки великі форми, що в порівнянні з іншими метеликами їхній можна назвати гігантами.


Сімейство П'ЯДАКА (Geometrіdae) Своя латинська назва одержали завдяки своєрідному способові пересування їхніх гусениць. В останніх, у порівнянні з гусеницями інших метеликів, значно зменшене число черевних ніжок. Звичайно їх усього тільки дві пари - на шостому і десятому сегментах; рідко ще одна або дві пари на четвертому і п'ятому сегментах. Тому при пересуванні вони просувають задні черевні ноги до грудних, унаслідок чого тіло сильне вигинається нагору у виді петлі. Вони як би "міряють" той простір, по якому рухаються, чому них і називають "землемірами" (Geometrіdae). Гусениці часто мають фарбування, що маскує, під тон листя або кори дерева, що добре погодиться з характерною захисною позою: потривожена гусениця витягає тіло і ставить його під кутом до субстрату, утримуючись за останній двома парами черевних ніг. У цей час її легко прийняти за короткий сухий сучок. Метелика середньої величини або маленькі, стрункі, з великими і широкими крилами, що у спокої більш-менш розпластані. Передні крила часто мають заступницьке фарбування, дозволяючи добре маскуватися в нерівностях деревної кори. Вусики нитковидні, у самців часто пір'ясті. П'ядаки - одне із самих великих сімейств чешуекрылых, що включає не менш 15 000 видів. Широко вони представлені й у Радянському Союзі, де на їхню частку приходиться близько 12% від загального числа видів чешуекрылых. Деякі з наших п'ядаків здатні до масових розмножень і є небезпечними шкідниками лісового і сільського господарства.