Смекни!
smekni.com

Види ксерофітів природної та штучної флори (стр. 3 из 3)

Рід Опунція – батьківщина Америка (від Канади до Патогонії), зустрічається в країнах Середземномор'я. Відомо більш 400 видів опунції. На листкоподібних пагонах густо розташовані білі колючки. Квітки – жовті, червоні, білі. Деякі опунції використовуються як підщепу для щеплення кактусів. Для колекції особливо підійдуть О. microdasis, що має жовтуваті квітки, і О. microdasys з червоними квітками. У деяких видів опунцій плоди їстівні. О. microdasys.

Рід Пародія – батьківщина Центральна і Південна Америка. Маленькі, висотою до 20 см кактуси, що цвітуть. Кулясте стебло покрите жовтими щетинистими колючками. Дають багато пагонів. Цвітуть пародії з весни до літа. Квітки можуть бути жовтими, червоними, жовто-гарячими, криваво-червоними. Квітка з'являється на верхівці кулястого стебла. Пародії не вимагають особливого догляду.

Епіфітні, чи лісові кактуси.До них відносяться кактуси, що живуть у тропічних лісах Центральної і Південної Америки. До лісових кактусів відносяться епіфіллуми, рипсалидопсиси, рипсалиси і зигокактуси.

Епіфіллум – батьківщина Центральна і Південна Америка. Ці кактуси, вірніше гібриди первинних видів епіфіллумів, у нашій країні досить широко відомі. Рослина являє собою невеликий чагарник з великими листоподібними стеблами. Часто епіфіллум називають філлокактусом. Вирощують його заради прекрасних квіток, забарвлених майже в усі кольори веселки. Цвітуть епіфіллуми навесні і влітку.

Ріпсалідопсіс – батьківщина Бразилія. Це невеликий кущ з листоподібними дугоподібними стеблами. Листки – членисті невеликі, довжиною 1,5–2 см. Виростаючи один з іншого, вони утворять дугоподібні пагони. У кімнатних умовах вирощують 3 види: з червоними, рожевими чи фіолетовими квітками. Цвітуть навесні в плині двох місяців.

Для нормального росту і розвитку лісовим кактусам необхідно світло, але не сонячні, а напівзатінені місця. Улітку їх бажано виносити на свіже повітря, обов'язково захищаючи від прямих сонячних променів. З весни до осені епіфітам необхідне тепле, вологе повітря. Узимку їх встановлюють у приміщеннях з температурою 15 °С. Поливають рослини на протязі всього року регулярно, кожних 15 днів рекомендується вносить добрива. Цвітуть лісові кактуси в різний час. Епіфіллуми – із травня до липня, ріпсамідопсіси – у квітні – травні. Переставляти на інше місце рослину з бутонами не можна – вона їх повільно скине. Після цвітіння рослинам необхідний спокій (близько 4 тижнів). У цей період їх рідше поливають і зовсім не удобрюють. Якщо необхідно, то рано весною кактуси пересаджують. Однак варто пам'ятати, що в тісному горщику рослина цвіте активніше і довше. Ґрунт для лісових кактусів повинен бути пухким.

2.3 Розмноження ксерофітних рослин

Ксерофіти розмножують насіннями і вегетативним способами. При вирощуванні ксерофітів у кімнатних умовах можна застосовувати обидва способи розмноження, однак вегетативний спосіб переважає.

Зрізані для живцювання пагони необхідно залишити на кілька днів для підсихання.

Молочко, яке виділяється на зрізі (еуфорбія) необхідно змити і зріз підсушити. Ксерофіт підсушеною частиною поміщають у субстрат для укорінення.

Деякі види ксерофітів, такі, як седум (очиток), толстянка, розмножують листками, які кладуть для укорінення безпосередньо на вологий пісок і злегка вдавлюють.

Через якийсь час на основі листів утворяться нові, дуже дрібні рослинки, що легко укореняються в звичайному субстраті.

У каланхое і бріофіллума по краях листів утворюються маленькі зародки нових рослин з повітряними коренями. Вони падають і легко укореняються. Їх можна висадити в окремі горшки із субстратом.

Алое розмножується відростками, що утворяться на стовбурі чи в основі стебла. Відростки висаджують у вологий пісок і тримають при температурі 15 – 18° С.

Сансев`єрія, так само як і багато ксерофітів, розмножується живцюванням чи розподіленням кущів.

Черешки кактусів перед укоріненням протягом декількох днів підсушують.

Укореняють у напівсухому піску на глибині 0,5 см, не накриваючи склом. 2–3 рази в день черешки збризкують водою з пульверизатора. Вологе середовище сприяє швидкому утворенню в рослин каллуса і коренів.

У жарку пору року черешки затіняють від прямого сонячного світла. Після укорінення їх пересаджують у невеликі горщики.

Щеплення кактусів буває необхідна, якщо кактуси на своїх коренях погано ростуть. Найкраще проводити щеплення навесні (березень).

Як підщепу звичайно використовують кактуси з добре розвитий кореневою системою: ехінопсіс, перескію й ін. Прищеплюючи кактуси, квітникар домагається прискореного росту рослини, більш раннього і рясного цвітіння, кращого розмноження, а іноді завдяки щепленню він рятує рослину, яка гине.

3. Ксерофіти штучної флори, вирощувані людиною з метою естетичного сприйняття живої природи

Людина завжди відчуває потребу в спілкуванні з природою: одні відчувають надзвичайну тягу до землі і з захопленням щось саджають чи просапують, інші бажають любуватися красивими квітами і незвичайними декоративними рослинами. Саме, тому у вихідні дні, поодинці і цілими родинами, ми прямуємо на луки, в ліс і парки, на дачу – на природу. Завдяки їй поліпшується наш настрій і підвищується життєвий тонус, зміцнюється здоров'я й облагороджуються помисли. Ми робимо такі поїздки навесні, улітку, восени. А узимку…

Щоб частіше радувати себе, людина навчився вирощувати улюблені квіти і декоративно-листяні рослини в кімнатних умовах. Це була кропітка робота, але тепер на своєму підвіконні, на лоджії, у зимовому саду, у тераріумі і навіть… у банці можна створити чудесний райський сад із сукулентних рослин, який постійно, у будь-яку хвилину, буде зачаровувати вас своєю неповторною красою.

На Україні сукулентні рослини вирощують переважно на підвіконні, по одному й у композиціях, збирають колекції. Ці рослини невеликі за розмірами і на підвіконні в чи невеликій тепличці можна розмістити їх чимало. Для багатьох квітникарів сукуленти – це «хвороба» на все життя, відпочинок і одночасно піклування про здоров'я і довголіття.

Композиції із сукулентних рослин прикрашають кімнату, а також дають можливість відпочити, спостерігаючи за змінами форм і квітів рослин, висаджених поряд.

Люди працюють над створенням таких композицій, підбираючи, з одного боку, самі стійкі, а з іншого боку – різноманітні за кольорами і формою рослини, що б менше заважали один одному співіснувати.

Не менш цікавим, а, може, навіть екзотичним хобі є створення з деяких сукулентних рослин бонсаю. З різних літературних джерел відомо, що для цього підходять: портулакарія аорінська, молочай блискучий, толстянка портулакова і т. деревовидна. А взагалі, це ще значно мало досліджена сторінка сучасної сукулентології.

І ще один аспект використання сукулентів. Напевно, ті квіткарі, що хоча б небагато знайомі з цими рослинами, помітили, яким потоком до нас приходять каланхое різних сортів і різнобарвних квіток – від білих до червоних.

Узагалі, селекційна робота з цього питання широко проводиться в країнах Західної Європи і США, а нам вона майже не знайома. Відомо багато сортів каланхое, у різних каталогах їх нараховується близько 15.

Значення кімнатних рослин досить велике. Вони не тільки радують нас своєю красою, але й очищають повітря від пилу і бруду, збагачують киснем, підвищують його вологість. Кімнатні сукуленти в квартирі і школі – зелена лабораторія, у якій діти, особливо молодшого віку, ближче знайомляться з живою природою, здобувають багато корисних знань і навичок. Для людей літнього і похилого віку рослини іноді стають єдиними друзями, що урізноманітнюють їх самотнє життя. І звичайно, вони дуже дорожать кожною рослиною, радіють появі на них квіток.

Ксерофітні рослини штучної флори – величезна група рослин, вони широко використовуються і мають різноманітне значення.

Висновки

1. Ксерофіти – досить значна за кількістю екологічна група рослин, це досить цікаві, різноманітні і таємничі рослини. Їх, насправді, можна поважати за стійкість, з якою вони протистоять несприятливим умовам існування, не втрачаючи своєї краси і незвичайності.

2. Для кімнатного садівництва найбільше підходять такі види рослин: Агава Вікторії; Алое деревовидне, Алое весняне; Гастерія Армстронга, Гастерія карликова; Хавортія вузьколиста, Хавортія гладка, Хавортія карликова, Молочай блискучий. Молочай красивий, Молочай блискаючий; Каланхое Дегремона, Каланхое вогненно-червоне, Каланхое карликове;

Очіток Адольфа, Очіток красивий; Дудлея дерниста, Толстянка плауновидна; Конофітум дволопасний; Литопсис красивий, Литопсис мармуровий; Нанантус Мальхерба; Офтальмофиллюм Лидин, Хойя прекрасна, Апорокактус, Астрофиум, Корифанта, Лобивия, Маммилярия, Нотокактус, Опунція, Пародія, Ребуция, Эхинокактус, Эхинопсис, Зигокактус, Рипсамис, Эпифиллиум.

3. Значення ксерофітів штучної флори дуже велике. Вони не тільки радують нас своєю красою, але й очищають повітря від пилу і бруду, збагачують киснем повітря, підвищують його вологість.

Список використаних джерел

1. Баглай К.М., Гайдаржи М.М., Нікітіна В.В. Сукулентні рослини // Квіти України. – К., 1999. – №2. – 46 с.

2. Баглай К.М., Гайдаржи М.М., Нікітіна В.В. Сукулентні рослини // Квіти України. – К., 2002. – №6. – 46 с.

3. Воронцов В.В. Комнатные растения. Новое руководство по уходу. – М.: ЗАО «Фитон +», 2003. – 288 с.

4. Гапон В.Н., Щелкунова Н.В. Правда и неправда о кактусах. – М.: 00 «Издательство Арсель»: 000 «Издательство АСТ», 2001. – 160 с.: ил. – (Цветочный калейдоскоп).

5. Кучинская Е.А. Зелене розы пустуни // Огородник. – 2003. – №1. -52 с.

6. Семенов Д.В. Кактусы и другие суккуленты в доме и саду. – М., 1999. – 254 с.

7. Стеблянко М.І. та ін. Ботаніка: Анатомія та морфологія рослин. – К.: Вища школа, 1995. – 384 с.

8. Хржановский В.Г., Пономаренко С.Ф. Практикум по курсу общей ботаники: Учебное пособие. – М.: Высш. Школа, 1979. – 422 с.

9. Хржановский В.Г., Пономаренко С.Ф. Курс общей ботаники: Учебное пособие. – М.: Высш. Школа, 1979. – 472 с.