Смекни!
smekni.com

Вчені-еволюціоністи (стр. 2 из 2)

Еволюційне учення вільних падінь Л.С. Берга

Само поняття номогенез, і аргументи на користь того, що, всупереч Дарвіну, еволюція зовсім не випадковий, але закономірний процес детально обгрунтував Л.С. Берг в своїх класичних роботах 20-х років, з яких головна і найбільш відома, - "Номогенез, або еволюція на основі закономірностей". Берг формулює проблему так:

Чи є еволюція випадковим процесом, який обумовлений лише двома чинниками: хаотичними мутаціями і природним відбором, або ж еволюція - це процес в своїй основі закономірний, виявлення деякої тенденції, іманентного закону, який і направляє її хід?. Вся еволюція біосфери є, згідно Бергу розгортання, якогось закону, або може бути правильніше сказати, багатоваріантної програми, в якій містяться і багаточисельні способи її реалізації. Тому Берг і назвав свою концепцію номогенезом, протиставивши її дарвіновській концепції "тіхогенеза", тобто розвитку, заснованому на випадковості.

У своїх роботах Берг підсумовує величезний фактичний матеріал, накопичений вже до початку 20 століть, який і свідчить на користь гомогенетичної природи еволюції. Цей матеріал говорить про присутніх в системі форм живого багаточисельних "ритмах і римах", які неможливо назвати випадковими.

Як приклад приведемо факт так званого передування ознак (прискорення філогенезу). Відомо, що в ембріональній фазі спостерігаються ознаки тих стадій, через які імовірно пройшла еволюція даної групи. Свого часу Е. Геккель, гарячий прибічник і пропагандист дарвінізму, сформулював правило, що отримало назву біогенетичного закону: онтогенія повторює філогенію.

Чомусь вважається, що він служить прямим аргументом на користь дарвіновської концепції, хоча його можна розуміти лише як свідоцтво того, що еволюція взагалі має місце, в чому, звичайно ж, мало хто сумнівається.

Мендель

Теорія Менделя спадковості, тобто сукупність представленій про спадкові детермінантах і характер їх передачі від батьків до нащадків, по своєму сенсу прямо протилежна до доменделівських теорій, зокрема теорії пангенезису, запропонованій Дарвіном. Відповідно до цієї теорії ознаки батьків прямо, тобто від всіх частин організму, передаються потомству.

Тому характер ознаки нащадка повинен прямо залежати від властивостей батька. Це повністю суперечить виводам, зробленим Менделем: детермінанти спадковості, тобто гени, присутні в організмі відносно незалежно від нього самого. Характер ознак (фенотип) визначається їх випадковим поєднанням. Вони не модифікуються якими-небудь частинами організму і знаходяться в стосунках домінантності-рецесивності.

Таким чином, теорія Менделя спадковості протистоїть ідеї спадкоємства придбаних протягом індивідуального розвитку ознак. Досліди Менделя послужили основою для розвитку сучасної генетики - науки, що вивчає дві основні властивості організму - спадковість і мінливість.

Висновок

Еволюційна теорія - наукова теорія, що пояснює поступальний розвиток життя на Землі від простих форм (клітини, бактерії) до складних. У біології, еволюція - це зміна в популяції успадкованих характеристик або ознак, які передаються з роду в рід. Ці характеристики кодуються в генах, копіюються і передаються до наступних поколінь при розмноженні. Випадкові зміни в генах можуть спричиняти нові або змінені ознаки, призводячи до відмінностей між організмами. Процес еволюції відбувається, коли різні ознаки стають більш загальними або переважаючими в популяції. Це може відбуватися безладно через генетичний дрейф, або шляхом природного добору через боротьбу за існування та виживання найпридатніших.

При природному доборі, організми з ознаками, які допомагають їм вижити і відтворитися, як правило, мають більше нащадків. Таким чином, вони передадуть більше вигідних спадкових ознак наступним поколінням. Це призводить до того, що вигідні ознаки стають більш загальними в кожному поколінні, а невигідні зменшуються. Через деякий час, цей процес "мікроеволюції" може приводити до різноманітних адаптацій в залежності від замін в навколишньому середовищі. Коли відмінності всередині та між популяціями накопичуються, це приводить до утворення нових видів і вищих таксонів (макроеволюції). Всі відомі види так чи інакше походять від єдиного предка через процес поступової розбіжності.

Теорія еволюції шляхом природного добору була вперше запропонована в книзі Чарльза Дарвіна "Походження видів" 1859 р. У 1930-х, теорія природного добору Дарвіна разом з теорією наслідування Менделя склали сучасну синтетичну теорію еволюції. З її величезними властивостями пояснювання і передбачування, ця теорія стала центральним організовуючим принципом сучасної біології, забезпечуючи загальне пояснення різноманітності життя на Землі.

Використана література

1. Алиханян С.И., Акифьев А.П., Чернин Л.С. Общая генетика: Учеб. - М.: Высш. шк., 1985 г.

2. Гайсинович А.Е. Зарождение и развитие генетики. - М.: Высш. шк., 1988г.

3. Горелов А.А. Концепции современного естествознания. - М.: Владос, 2000 г.

4. Концепции современного естествознания / Под ред. В.Н. Лавриненко, В.П. Ратникова. - М.: ЮНИТИ, 2000 г.

5. Концепции современного естествознания / Самыгин С.И. и др. - Ростов н/Д.: Феникс, 1997 г.

6. Лемеза Н.А., Камлюк Л.В., Лисов Н.Д. Биология в экзаменационных вопросах и ответах. - М.: Рольф, Айрис-пресс, 1998 г.

7. Равич-Щербо И.В., Марютина Т.М., Григоренко Е.Л. Психогенетика: Учеб. / Под ред. И.В. Равич-Щербо. - М.: Аспект-Пресс, 2000 г.

8. Рузавин Г.И. Концепции современного естествознания: Курс лекций. - М.: Проект, 2002 г.