Смекни!
smekni.com

Гриби-двійники (стр. 3 из 3)

Ще один смертельно отрутний гриб, токсичність якого була установлена відносно недавно, у 50-і роки, – павутинник оранжево-червоний. Це маловідомий у нас отрутний гриб, і хоча він і не має їстівних двійників його відмітні ознаки варто знати. Капелюшок у цього гриба діаметром до 8 см, апельсиново-оранжева, іноді червонувата зі злегка повстяною поверхнею, іноді з тонкими темними волокнами; пластинки оранжево-охряні або оранжево-житні з характерним апельсиново-червоним відтінком; ніжка звужена до основи, жовтувата, з віком сіріюча; м'якоть плодового тіла жовтувата, зі слабким запахом редьки. У молодих плодових тіл є (як і у всіх павутинників) кортина – павутинчаста частина покривала. Споровий порошок коричневий. З цього опису видно, що павутинник оранжево-червоний подібно лише з деякими іншими павутинниками, але оскільки їстівні павутинннки не користуються в нас популярністю, небезпека збору оранжево-червоного замість якого-небудь з них невелика.

Найбільш відомі гриби-двійники – опеньки: їстівний літній, осінній і зимові (зимовий гриб) і отрутні несправжні опеньки – сірчано-жовтий і цегляно-червоний. Несправжні опеньки здебільшого не викликають небезпечних для життя отруєнь, але оскільки їхній дуже часто плутають з справжніми опеньками, необхідно знати основні відмітні ознаки цих грибів. Обидва види несправжніх опеньків відрізняються від справжніх опеньків насамперед забарвленням пластинок: у сірчано-жовтого вони спочатку сірчано-жовті, а в цегляно-червоного – білуватого або грязно-жовті, але в міру утворення суперечка дуже швидко сутеніють, здобуваючи чорнувато-маслинове або маслиново-буре забарвлення. У літнього опенька вони спочатку кремові, що пізніше буріють, а в осіннього опенька і зимового гриба – білі або жовтуваті і ніколи не сутеніють. Зеленувато-маслиновий відтінок пластинок у грибів з темним споровим порошком, що ростуть великими групами на пнях, на ґрунті біля них або рідше на живих стовбурах дерев – ознака несправжніх опеньок, що надійно відрізняє їх від справжніх опеньок.

3. Неїстівні «помилкові» гриби, які можна поплутати з їстівними

Жовчний гриб, помилковий білий гриб. Гірчак. Tylopіlus folleus. Капелюшок 5–10 см у діаметрі, м'ясиста, спочатку, напівкругла, з віком полукругло-розпростерта, буро-коричневим або маслиново-коричнева з жовтуватим або сіруватим відтінком, злегка бархатиста або гладка, суха. Ніжка 5–20 см, діаметр 2–4 см, спочатку бульбовидна, потім циліндрична, жовтувато-коричнева, із сітчастим темним візерунком у верхній частині. М'якоть щільна, біла, на зламі рожевіє, із приємним грибним запахом, дуже гірким смаком. Трубчастий шар капелюшка дрібнопористий, грязно-рожевий. Споровий порошок або рожево-коричнюватий. Виростає на ґрунті в хвойних, змішаних лісах, із середини липня по жовтень. Неїстівний через гіркий смак, у чому можна переконатися, лизнувши низ капелюшка. Цей гриб, особливо в молодому віці, можна поплутати з білим грибом. Основні відмінності: наявність сітчастого жовтого візерунка на ніжці, рожевий колір гіменофора, різкий гіркий смак.

Лисичка несправжня. Нydrophoropsіs aurantіaca Капелюшок 2–6 см у діаметрі, плосковипукла, пізніше воронкоподібна, із загорненим униз краєм, оранжево-жовта, що згодом вицвітає до блідо-рудуватої. Ніжка 5–6 см, діаметр 0,5–1 см, гладка, циліндрична, одного кольору з капелюшком. М'якоть жовтувата з неприємним запахом, з легким грибним присмаком. Пластинки спадні, вузькі, частково розгалужені, бурі або жовто-жовтогарячі. Споровий порошок білий. Виростає на ґрунті, але може виростати й на гниючій деревині в хвойних і мішаних лісах з червня по жовтень. Цей гриб не токсичний, їстівний, але дуже низької якості, через що грибники їм зневажають. М'якоть у нього тверда і несмачна. Трохи нагадує лисичку їстівну. Основні відмінності: форма пластинок у ніжки, і колір.

Сироїжка блювотна. Ressula emotіca. Капелюшок 4–10 см у діаметрі, опукла, згодом плоска або слабко втиснена, на початку росту клейка, з тупим рубчастим краєм, рожево-червона або червона. Ніжка 4–6 см, діаметр 1 -2 см, циліндрична, біла або грязнувато рожева, повздошно-зморшкувата. М'якоть біла, під шкірочкою рожева, пекуче їдка, без запаху. Пластинки злегка прирослі, часті, білі. Споровий порошок білий. Виростає в листяних і соснових лісах з червня по жовтень. Неїстівний гриб, якому можна поплутати із сироїжкою ароматної або харчовий. Основні відмінності: колір капелюшка і смак м'якоті.

Хрящ-молочар неїстівний. Lactarіus nelvus. Капелюшок 4–15 см у діаметрі, опукла, згодом воронкоподібна, волокниста, дрібно-луската, рожево-сіра, бурувата або палева. Ніжка 4–8 см, діаметр 1–3 см, циліндрична, одного кольору з капелюшком, вигнутий. М'якоть білувата, із млечним волокнистим соком, із сильним запахом. Пластинки спадні, часті, кремово-охрові. Споровий порошок кремово-охристий. Виростає на ґрунті в хвойних лісах з липня по жовтень. Неїстівний гриб. Недосвідчений грибник може поплутати його з волнушкой або золотаво-жовтим груздем. Основні відмінності: фарбування капелюшка і реакція м'якоті на дотик.

Лускатка стовбурчаста. Pnolіota sguarrosa. Капелюшок 5–10 см у діаметрі, напівкруглий, потім плоско розпростертий, жовтувато-бурий, покритий відстаючими загостреними лусочками. Ніжка 5–12 см, діаметр 1–2 см, циліндрична, до основи зривиста, одного кольору з капелюшком, із пластівчастим кільцем, нижче кільця покрита темними лусочками. М'якоть м'яка, бура, із запахом і смаком редьки. Пластинки прирослі, часті, ясно-коричневі. Споровий порошок охристий. Виростає на живій або відмерлій деревині листяних, зрідка хвойних порід з липня по жовтень. Неїстівний гриб, недосвідчений грибник може поплутати з опеньком осіннім, особливо в молодому віці.

Свинушка товста. Paxіlіus atrotomentosus. Капелюшок 5–20 см у діаметрі, м'ясиста, лійкоподібна, темно-бура, суха, бархстиста або шкіряно-гладенька. Ніжка 3–5 см, діаметр 1,5–3 см, ексцентрична, бічна іноді центральна, стовщена до основи, чорно-коричнева, ворсиста. М'якоть білувата, на звивині сутеніє, без запаху, гірка. Пластинки спадні, товсті, вохристо-жовті. Споровий порошок вохристо-коричневий. Виростає на пнях і труску хвойних порід з червня по жовтень. Гриб неїстівний, хоча деякі грибники вважають його умовно їстівним.

Свинуха тонка, свиняк. Paxіlіus іnvolutus. Капелюшок 5–18 см у діаметрі, м'ясиста, спочатку опукла, з віком плоским або воронкоподібна, із загорненим униз краєм, жовто-бура або бура, слабко волокниста. Ніжка 4–6 см, діаметр 1–1.5 cм, циліндричного, повздошно-волокниста, кольору капелюшка. М'якоть пухка, бурувата, з м'яким смаком, без запаху. Пластинки спадні, товсті, жовто-буруваті. Споровий порошок коричневий. Виростає на ґрунті в хвойних і листяний лісах з липня по жовтень. Отрутний гриб, що містять речовини, що поступово змінюють склад крові, що може привести до смертельного результату. До останнього часу вважався їстівним.

Висновок

В результаті проведеної роботи ми з`ясували наступне:

1. Гриби належать до окремого царства, вони можуть синтезувати органічні речовини із неорганічних, а також потребують органічних речовин з ґрунту. Вони досить різноманітні за формою, розмірами та забарвленням. Серед великої різноманітності грибів є як їстівні так і отруйні.

2. Серед отруйних грибів досить часто зустрічаються гриби, які за зовнішніми ознаками дуже схожі на їстівні. Людина яка не знає відмінних ознак не зможе відрізнити ці види.

3. В своїй роботі ми приводимо коротку характеристику деяких часто зустрічаються грибів-двійників, а також ряду небезпечних отрутних грибів.

Список використаної літератури

1. Вассар СП. Съедобные и ядовитые грибы Карпат. Ужгород: Карпаты, 1990.

2. Горленко М.В., Бондаруева М.А., Гарибова Л.В. Грибы СССР. Справочник-определитель. М. – Мысль, 1980.

3. Горленко М.В. Гарибова Л.В., Сидорова И.И. Все о грибах.–М.: Лесная промышленность, 1985.

4. Дудка I.A., Вассар СП. Гриби в природі та житті людини.– К. Наукова думка. 1980.

5. Дудка И.А. и др. Промышленное культивирование съедобных грибов.–К.: Наукова думка,1978.

6. Зерова М.Л. Атлас гриб1в УкраТни. – К.: Наукова думка. –1974.

7. Козак В.Т., Козяков С.П. Все о съедобных грибах. – К. Урожай, 1987.

8. Сержанина Г.И., Яшкин И.Л. Грибы. – Минск, Наука и техника,–1986.

9. Телишевский Д.А., Козак В.Т., Таргонский П.П. Сбор и заготовка грибов. – М.: Лесная промышленность, 1983.

10. Цыганенко О.И., Степанова-Дворцова Н.В. Отравления грибами. Эпидемиология, клиника симптоматика, первая помощь. «Проблемы питания и здоровье». – К., 1996.

Додаток

Гриби-двійники:

1 – бліда поганка; 2 – зеленушка; 3 – сироїжка зелена; 4 – мухомор смердючий; 5 – поплавець білий; 6 – мухомор сіро-рожевий; 7 – мухомор пантерний; 8 – печериця польової; 9 – печериця звичайний


1 – поплавець сірий; 2 – печериця лісової; 3 – мухомор порфіровий; 4 – рядовка біла; 5 – говорушка воскова; 6 – говорушка білувата; 7 – івишень