Смекни!
smekni.com

Биология 10 класс Межжерин профиль (стр. 1 из 9)

С. В. Межжерін

Я. О. Межжеріна

Т. В. Коршевнюк

(Профільний рівень) підручник для 10 класу

загальноосвітніх навчальних закладів

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

Київ

«Видавництво «Планета книжок»

2010

ББК 28.0я721

М43

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

(Наказ Міністерства освіти і науки України № 177 від 03.03.2010 р.)

ВИДАНО ЗА РАХУНОК ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ. ПРОДАЖ ЗАБОРОНЕНО

Автори розділів та частин підручника: С.В. Межжерін, доктор біологічних наук, професор: «Загальна характеристика живої природи», «Молекулярний рівень організації живої природи», «Клітинний рівень організації живої природи»; Я.О. Межжеріна: семінарські заняття, ко+ локвіуми; Т.В. Коршевнюк, кандидат педагогічних наук, ст. науковий співробітник: практичні та лабораторні роботи, завдання до підготовки до контролю знань, тематика лабораторного практикуму.

Методичний апарат Я.С. Фруктової, Т.В. Коршевнюк

Художник І.П. Медведовська

Наукову експертизу проводив Інститут молекулярної біології і генетики НАН України; психолого+педагогічну експертизу проводив Інститут педагогіки НАПН України; експерти, які здійснювали експертизу: Н.В. Трещова, вчитель+ методист ЗОШ № 10 , м. Сімферополь,; Т.В. Буджак, вчитель+методист ліцею № 3 медичного профілю, м. Чернівці; В.Я. Гришко, методист вищої категорії відділу освіти Полтавської РДА; Є.М. Янкова, вчитель+методист, Методичний кабінет відділу освіти Канівської районної державної адміністрації Черкаської обл..; М.О. Колесник, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри біології Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка;

УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ:

— запитання першого та другого рівнів складності;

— запитання третього та четвертого рівнів складності; — загальні висновки.

Межжерін С.В.

М43 Біологія : (профіл. рівень) : підруч. для 10 кл. загальноосвіт.

навч. закл. / С.В.Межжерін, Я.О.Межжеріна, Т.В.Коршевнюк. — К. : Планета книжок, 2010. — 336 с. : іл.

ISBN 9789662329025.

ББК 28.0я721

ISBN 9789662329025 © С. В. Межжерін, Я.О. Межжеріна, Т.В. Коршевнюк, 2010

© Художнє оформлення, ТОВ «Видавництво «Планета книжок», 2010

Шановні старшокласники!

У десятому класі ви починаєте вивчати нові біологічні дисципліни, які дозволять не тільки поглиби+ ти, систематизувати та узагальнити вже набуті знання про найпростіших, гриби, рослини, тварин, організм людини, а й відкрити нові, ще невідомі вам, факти про живих істот, їх молекулярний склад та клітинну будову, зрозуміти, як вони дихають і живляться, ростуть і розмно+ жуються, відчувають і рухаються.


Ви дізнаєтеся, що життя можна розглядати як ней+ мовірно складний і надзвичайно злагоджений «оркестр» хімічних реакцій, зрозумієте, як з’їдений вами пиріжок перетворюється на тепло тіла, і усвідомите механізм од+ ного з найдивовижніших процесів у природі — перетво+ рення неорганічних речовин на органічні в рослинах за допомогою сонячного світла. Здивуєтеся, коли на уроках біології — науки про життя — вивчатимете, на перший погляд, зовсім неживі об’єкти — віруси.

Ви — одне з найперших поколінь школярів, кому стане відома будова пріонів, загадка яких в останні роки бентежила розуми вчених усього світу. Ознайомитеся з дивовижною речовиною, завдяки вигадливій будові якої можливе відтворення живих організмів, — із ДНК. Довідаєтеся, з чого і як побудована основа живого — білки, зможете дослідити клітину як структурну і функціональну одиницю живого, саморегулюючу та са+ мовідтворюючу систему. Шлях, яким ви пройдете цього року, науковці долали століттями.

Для зручності матеріал підручника розподілено на розділи, теми та параграфи. Зверніть увагу на запитан+ ня, які подано у тексті кожного параграфа і виділено курсивом, їх мета — перевести базові знання із «пасиву» в «актив», встановити причинно+наслідкові зв’язки,


зробити набуті знання міцним фундаментом для побудо+ ви складних теоретичних узагальнень.

На початку кожного параграфа подано терміни та по+ няття, що допоможуть вам зорієнтуватись у новому ма+ теріалі, підкажуть, на що необхідно звернути увагу.

Інформація, виділена іншим шрифтом, відмінним від основного, сподіваємося, буде для вас цікавою. Усі слова, виділені або надруковані на кольоровому фоні, потребують особливої уваги.

Ілюстрації та схеми потрібні для того, щоб ви «включи+ ли» своє образне мислення та уявили щойно прочитане.

Повторити вивчене і з’ясувати, як засвоєно новий матеріал, вам допоможе рубрика «Перевірте себе», по+ дана наприкінці параграфів.

Запитання рубрики «Як ви вважаєте?» — найскладніші — це спрямування до наукового пошуку. Якщо зможете оригінально, цікаво й обґрунтовано відповісти на них, то ви не просто завчили матеріал, але й зрозуміли суть проблеми. А якщо зможете відповісти на всі запитання цієї рубрики — виходить, не помилили+ ся, обравши біологію профільним предметом.

Випробувати свої сили у прикладній та експеримен+ тальній біології, застосувати накопичені знання, розви+ вати інтуїцію дослідника ви зможете, виконуючи лабо раторні та практичні роботи.

Завдання для підготовки та контролю знань, а також запитання колоквіуму, розміщені в кінці кожного розділу, допоможуть з’ясувати обсяг та рівень засвоєння вами навчального матеріалу.

Зробити спробу стати справжніми науковцями до+ поможуть вам семінарські заняття. Сперечатися, дис+ кутувати, шукати істину — все це ви будите робити, готуючись до них. Саме над цими питаннями точаться найгостріші суперечки в науковому світі сьогодні. Запропоновані теми семінарів — все ще не є догмами науки. Тож, можливо, саме ви відшукаєте істину і зможете дати пояснення неймовірним речам.

Але пам’ятайте, що підручник — це лише своєрідний дороговказ у світі знань. Наука, яку ви вивчаєте, надто складна, а факти, закони, гіпотези і теорії — надто чи+ сельні, щоб поміститися на його сторінках. Тому будьте готові скористатися енциклопедіями, довідниками, ре+ сурсами Інтернет+джерел, які дозволять вам розширити межі відомого, поповнити скарбницю ваших знань, знайти відповіді на найрізноманітніші та найскладніші запитання.

Удачі вам у вивченні біології!

Автори

Не буде перебільшенням сказати, що сучасна біологія (від грец. біос — життя, логос — наука) — одна

з найважливіших для людства природничих наук. Це пов’язано з тим, що саме біологія є основою медицини (мал. 1) — науки, одним із напрямків якої є

Сучасні ліки — теж результат біологічних

обґрунтування методів запобігання хворобам людини та зміцнення її здоров’я (пригадайте, які хвороби в наш час є найбільш небезпечними для людства); це наукова база для сільського господарства (мал. 2) й виробництва продук+ тів харчування, дефіцит яких на земній кулі стає все відчутнішим. За допомогою сучасних біотехнологій вже найближчим часом можливий перехід на біопаливо, що, на думку вчених, при потребі допоможе подолати енер+ гетичну кризу. І взагалі, саме біологія — ключ до гармонійного існування природи й людини, що є обо+ в’язковою умовою не тільки сталого розвитку сучасної цивілізації, а й існування людства.

Раціон харчування людини цілком складається з таких об’єктів біологічного походження, як крупи, борошно, овочі та фрукти, м’ясні, рибні, молочні продукти, прянощі (мал. 3). Власне кажучи, з їжею ми споживаємо тільки два небіологічні компоненти — воду та сіль. Навіть оцтова кис+ лота, що використовується як приправа або для консервації, теж має безпосереднє відношення до живого, оскільки є ре+ зультатом обміну речовин. Виявляється, щодня в організмі здорової людини утворюється 300 грамів оцтової кислоти!

Якщо ще 50 років тому своє майбутнє людство пов’язувало з технічним прогресом: польотами в космос, конструюванням надпотужних машин, ядерною енерге+ тикою, створенням величезних водосховищ (мал. 4), зміною течії річок, то нині стало очевидним, що зроста+ юче виробництво матеріальних благ тісно пов’язане з руйнуванням природи. У результаті постраждали не тільки ліси, озера, річки, тварини та рослини, багато

Набір продуктів для повноцінного харчування

видів яких вимерли, а ще більше знаходиться на межі існування, але й сама людина.

Темпи винищення живого можна проілюструвати. Так, якщо до першого видання Червоної книги України, яке було опубліковано в 1980 р., входило 245 видів тварин та рослин, до другого, що побачило світ в 1994–1995 рр. (мал. 5), — 895, то до третього, 2009 р. видання, включено понад 1350 видів.

Науки про життя стали основним пріоритетом роз+ витку сучасного суспільства. Саме їм приділяють підвищену увагу не тільки науковці, а й гро+ мадськість, політичні діячі. Наприклад, про таке до+ сягнення сучасної біології, як розшифровка геному людини, сповістили світ у 2000 р. президент США та