Смекни!
smekni.com

Підвищення економічних показників державного підприємства (стр. 12 из 16)

;

;

;

грн. за МВт*год.

Отже, кожний квартал тариф повинен підвищуватися на 12,03 грн (26,26 – 14,23), а значить щомісяця тариф повинен підвищуватися на 4,01 грн. (12,03 / 3).

Висновки до другого розділу

У другому розділі даної дипломної роботи ми спрогнозували загальні витрати підприємства, зробили висновки про те, що вони ростуть через ремонти застарілого обладнання. Нами було прийнято рішення розробити інвестиційний проект по заміні застарілого масляного вимикача на новий повітряний або елегазовий.

При проведенні аналізу технічних характеристик цих вимикачів, ми зробили висновок, що елегазовий вимикач є кращім. Це підтвердили і розрахунки капітальних та поточних витрат на обслуговування вимикачів.

Далі були розраховані показники ефективності інвестиційного проекту по заміні масляного вимикача на елегазовий, так як цей проект окупиться лише через 21,5 років, нами було висунуто пропозицію по підвищенню плати (тарифної ставки) за МВт*год.

Після усіх проведених розрахунків ми зробили висновок, що кожного кварталу ціна за МВт*год повинна підвищуватися на 12,03 грн.


РОЗДІЛ 3. ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ (СППР) ПО МІНІМІЗАЦІЇ ВИТРАТ (ЗА ДАНИМИ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ) НА ДЕРЖАВНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ ДнМЕМ

Під сутністю прийняття рішення як процесу розуміють – внутрішню відносно стійку основу управлінського рішення.

Задача прийняття рішення є однією з найпоширеніших задач в будь-якій сфері. Рішення задачі полягає у виборі однієї з декількох найкращих альтернатив.

Необхідність проведення великого об’єму розрахунків для отримання загальної оцінки шляхом синтезу усіх «плюсів» та «мінусів» за кожною альтернативою стало першим імпульсом для використання комп’ютеру у процесі прийняття рішення (ППР).

Наступний крок у застосуванні ЕВМ був пов’язаний з створенням діалогових систем, які дозволяли змінювати параметри тієї моделі, яка була закладена в ЕВМ. Таким чином у процесі використання діалогової системи можна було вибрати алгоритм пошуку рішення та його параметри. У теперішній час розроблені різні інформаційні системи, які забезпечують підтримку прийняття рішень на всіх стадіях. Такі системи повинні бути гнучкими та швидко давати найбільш оперативну та важливу інформацію.Можливість таких систем швидко обробляти інформацію є дуже важливою для підприємств.

Сучасні системи підтримки прийняття рішень (СППР) з’явилися у результаті злиття управлінських інформаційних систем та систем управління базами даних. Вони представляють собою системи, які максимально пристосовані до рішення задач управлінської діяльності та є інструментом, який оказує допомогу людям, які приймають рішення (ЛПР). За допомогою СППР може проводитися вибір рішення деяких неструктурованих, структурованих та слабко структурованих задач.

У даному розділі дипломного проекту нами була створена інформаційна система СППР по мінімізації витрат на ДП «ДнМЕМ».

3.1 Формулювання інформації, загальної структури та вимог до СППР

Формулювання інформації у СППР припускає визначену технологію використання ресурсів (програмного забезпечення, бази даних, бази моделей та телекомунікацій). Специфікою технології ППР є те, що вона не виконується повністю автоматично, так як здійснюється під контролем аналітика.

Використання системи підтримки та прийняття рішень дозволяє вирішити проблему знаходження залежності між окремими складними процесами та на їх основі приймати рішення, а також зменшення витрат на їх здійснення.

У теперішній час СППР використовується для аналізу тих проблем, які можна легко формалізувати.

На рис. 3.1 приведена структурна схема підтримки прийняття управлінських рішень по мінімізації витрат державного підприємства за допомогою СППР.


Виходячи з структурної схеми можна побачити, що СППР повинна містити наступні елементи:

- сховище даних;

- модель;

- інвестиційний проект (показники ефективності);

- та інтерфейс користувача.

Елементи інформаційної системи повинні об’єднуватися між собою за допомогою інтерфейсу користувача, який забезпечує швидкий перегляд вихідних, проміжних даних та результату.

VBA (VisualBasicforApplication) – це мова програмування, яка підтримується усіма прикладними пакетами OfficeXP, до складу якого входять такі прикладні програми, як MicrosoftAssess, MicrosoftExcel, MicrosoftWord та інше.

Мова VBAє сильним інструментом для створення прикладних програм, які базуються на електронних таблицях та здатні виконувати розрахунки та форматування результатів. Для програмування на VBAу Excel слід знати, що Excel – це програма для роботи з електронною таблицею, яка призначена для аналізу та відображення даних.

УExcel можна також об’єднувати частини систем, які розроблені в інтерактивному режимі, і за допомогою програмного коду, легко інтегрувати їх з іншими офісними програмами. Excelможе бути використаний для будь-якої інформаційної системи, що містить аналіз даних, оскільки включає набір об’єктів обробки даних, який є одним з найкращих у світі.

3.2 Структура інформаційної системи

Інтерфейс користувача є невід’ємною складовою будь-якої інформаційної системи, яка визначає всі можливі шляхи та зручність доступу до її окремих компонентів. Існують різні типи інтерфейсу користувача, який реалізується за допомогою VBA.

1. Кнопковий інтерфейс робочого столу.

Людина, що розробляє інформаційну систему у Excel, заповнює робочу книгу потрібною кількістю аркушів. Перший є заставкою інформаційної системи. Другий – використовується для зображення головного меню, в якому наведені основні компоненти інформаційної системи. Ці компоненти повинні розміщуватися на робочих аркушах у Excel. Які містять – тексти, таблиці та діаграми. Також на цих аркушах повинні бути кнопки, за допомогою яких можна повернутися до головного меню.

Кнопка використовується для виконання користувачем деяких дій – для цього йому достатньо на неї натиснути. Дія може представляти собою запуск якої-небудь визначеної програми, підтвердження кінця введення тих чи інших даних, вір конкретного варіанту з декількох запропонованих способів продовження роботи чи інше.

Сама по собі кнопка не здатна нічого виконувати, доки її потрібна реакція не буда належним виглядом описана у програмі. Натиск на кнопку викликає у системі подію. Однак для того щоб програмою були виконані дії, необхідно описати їх у програмному коді методу. Цей програмний код може містити любі доступні оператори, які маніпулюють властивостями даного об’єкту. [19]

Крім кнопок можна використовувати і інші елементи управління. Цей тип інтерфейсу є найпростішим для реалізації.

2. Інтерфейс для користувача формами.

Цей тип інтерфейсу використовує діалогові вікна, тоді коли, від користувача вимагається внести вихідну інформацію для виконання (рішення) задач. Результати рушення виводяться на робочі аркуші.

Форма користувача складається з вікна форми та декількох специфічних елементів управління, які розміщенні у цьому вікні. Кожний об’єкт форми має визначені властивості, методи та дії, які визначені в цьому класі об’єктів.

Інтерфейс користувача повинен містити:

- Заставку, яка містить кнопки «Про автора», «Вхід до ІС» та «Вихід». Заставка призначена для входу до головного меню та продовження роботи у системі або для виходу з системи. Заставка виводиться одразу при запуску Excel.

Рис. 3.2 Заставка інформаційної системи


- основне меню, яке містить кнопки для переходу у підсистеми, а також кнопку повернення до «Заставки».

Рис.3.3. Головне меню інформаційної системи

- основні розроблені на робочих листах підсистеми інформаційної системи у вигляді графіків та таблиці.

Для того, що показати роботу цієї сторінки наведемо один з листів робочої книги.

Рис.3.4 Лист «Прогноз» робочої книги

Наведемо значення кнопок, що містяться на листі інформаційної системи «Головне меню»:

1. «Витрати поквартально» - при натисканні цієї кнопки ми потрапимо на лист «Витрати поквартально», який має наступний вигляд:

Рис.3.5 Лист «Витрати поквартально» робочої книги

У свою чергу цей лист містить наступні кнопки:

- «Витрати за 1-й квартал» - при натисканні на цю кнопку відбувається перехід, на лист, що містить дані про загальні витрати підприємства та витрати на ремонт за 1-й квартал з 2003 року по 2007 рік.

- «Витрати за півріччя» - при натисканні на цю кнопку відбувається перехід, на лист, що містить дані про загальні витрати підприємства та витрати на ремонт за півріччя з 2003 року по 2007 рік.

- «Витрати за 9 місяців» - при натисканні на цю кнопку відбувається перехід, на лист, що містить дані про загальні витрати підприємства та витрати на ремонт за 9 місяців з 2003 року по 2007 рік.

- «Витрати за рік» - при натисканні на цю кнопку відбувається перехід, на лист, що містить дані про загальні витрати підприємства та витрати на ремонт за рік з 2003 року по 2007 рік.

2. «Прогнозування витрат на 2008 рік» - при натисканні на цю кнопку відбувається перехід на лист, що містить прогнозні значення витрат підприємства на 2008 рік.