Смекни!
smekni.com

Физика 10 класс Барьяхтар академ (стр. 4 из 10)

Нижче наведено абсолютні похибки деяких приладів, що використовуються в школі:

* Клас точності дорівнює відносній похибці приладу, поданій у відсотках (тут 0,1 %, 0,2 %, 0,5 % відповідно).

§ 3. Вимірювання. Похибки вимірювань

Фізичний прилад

Ціна поділки шкали

Абсолютна похибка

Лінійка учнівська

— демонстраційна

1 мм

1 см

±1 мм ±0,5 см

Стрічка вимірювальна, рулетка

0,5 см

±0,5 см

Штангенциркуль

0,1 мм

±0,05 мм

Мікрометр

0,01 мм

±0,005 мм

Циліндр вимірювальний

1 мл

±1 мл

Секундомір

0,2 с

±1 с за 30 хв

Терези навчальні

±0,01 г

Динамометр навчальний

0,1 Н

±0,05 Н

Барометр­анероїд

1 мм рт. ст.

±3 мм рт. ст.

Термометр лабораторний

1 °С

±1 °С

Амперметр шкільний

0,1 А

±0,05 А

Вольтметр шкільний

0,2 В

±0,1 В

4

як визначити абсолютну та відносну похибки прямих вимірювань

Щоб правильно оцінити точність експерименту, необхідно враховувати як систематичну похибку, зумовлену приладом ( ∆xприл ), так і випадкову похибку ( ∆xвип), зумовлену помилками вимірювань. Цю сумарну похибку називають абсолютною похибкою вимірювання ( ∆x) і визначають за формулою:

x = (∆xприл )2 + ∆( xвип )2 .

Сама по собі абсолютна похибка не розкриває якості вимірювання. Справді, якщо відстань у 10 м буде виміряно з похибкою 0,2 м, то це говорить про досить високу якість вимірювання. Зовсім інша річ, якщо таку саму похибку одержати, вимірюючи відстань у 0,5 м.

Тому доцільно говорити про відносну похибку.

Відносна похибка εx характеризує якість вимірювання й дорівнює відношенню абсолютної похибки ( ∆x) до середнього (виміряного) значення вимірюваної величини ( xвимір ):

εx =

x .

xвимір

Відносну похибку іноді називають точністю. Найчастіше відносну похибку подають у відсотках:

εx =

x ⋅100%.

xвимір

5

як визначити абсолютну та відносну похибки непрямих вимірювань

Вид формули (функції)

Відносна похибка

f = x + y

εf =

f = x y

εf =

f = xy

εf = εx + εy

f =

x y

εf = εx + εy

f = xn

εf = nεx

f = n x

εf =

1 εx n

Багато фізичних величин неможливо виміряти безпосередньо. Їх непряме вимірювання має два етапи. Спочатку вимірюють величини x, у, z, які можна виміряти методом прямих вимірювань, а потім, використовуючи виміряні значення x, у, z, обчислюють шукану величину f. Як у такому випадку визначити абсолютну та відносну похибки вимірювань? Відповідь на це запитання також дає теорія ймовірностей. У таблиці наведено низку формул обчислення відносних похибок для деяких функцій без виведення.

В окремому випадку, якщо у формулі, що визначає фізичну величину f, присутні тільки операції множення й ділення, то відносна похибка цієї величини дорівнює сумі відносних похибок величин, які «входять» у формулу.

Абсолютну похибку ( ∆f ) можна знайти, скориставшись означенням відносної похибки ( εf ). Справді, за означенням εf =

f , звідси fвимір

∆ =f εf fвимір.

Зверніть увагу на таке. Інколи проводять експеримент, щоб з’ясу вати, чи справджується деяка рівність (наприклад, X = Y ). Якщо в такому експерименті оцінити похибку важко, то відносну похибку експериментальної перевірки рівності X = Y обчислюють за формулою:

ε = X −1 ⋅100%. Y
6

як правильно записати результати вимірювання

Абсолютна похибка експерименту визначає точність, із якою є сенс проводити обчислення вимірюваної величини.

Абсолютна похибка завжди округлюється до однієї значущої цифри * із завищенням, а результат вимірюваннядо того ж порядку величини (перебуває в тій самій десятковій позиції), що й абсолютна похибка.

Остаточний результат для значення величини х записують у вигляді: x = xвимір ± ∆x,

де xвимір — виміряне (середнє) значення.

* Значущі цифри — усі цифри числа починаючи з першої цифри зліва, відмінної від нуля, до останньої цифри, за правильність якої можна «ручатися». Наприклад, у числі 320,0 чотири значущі цифри (3; 2; 0; 0), у числі 0,32 — дві (3; 2), у числі 0,3 • 105 — одна (3).

§ 3. Вимірювання. Похибки вимірювань

Остання формула означає, що істинне значення вимірюваної величини лежить у проміжку між xвимір − ∆x і xвимір + ∆x (рис. 3.2). Абсолютну похибку ∆x прийнято вважати додатною величиною, тому xвимір + ∆x — це завжди найбільше ймовірне значення вимірюваної

величини, а xвимір − ∆x — її найменше ймовірне значення.

Наведемо приклад. Нехай вимірювали прискорення g вільного падіння. У результаті обробки одержаних експериментальних даних було знайдено середнє значення: gвимір = 9,736 м/с2. Для абсолютної похибки було отримано: ∆g = 0,123 м/с2. Абсолютну похибку потрібно округлити до однієї значущої цифри із завищенням: ∆g = 0,2 м/с2. Тоді результат вимірювання округлюється до того ж порядку величини, що й порядок похибки, тобто до десятих: gвимір = 9,7 м/с2.

Відповідь за підсумками експерименту слід подати у вигляді: g = (9 7, ± 0 2, ) м/с2, а інтервал, у якому перебуває істинне значення прискорення вільного падіння, має вигляд: [9,5;9 9, ] м/с2 (рис. 3.3).

Рис. 3.3. Істинне значення прискорення вільного

Рис. 3.2. Абсолютна похибка експерименту визначає інтервал, у якому перебуває істинне значення вимірюваної величини

падіння міститься в інтервалі [9,5; 9 9, ] м/с2. Оскільки табличне значення ( gтабл = 9,8 м/с2) належить до цього інтервалу, можна сказати, що одержані результати збіглися з табличними в межах похибки вимірювань

7

графічний метод обробки результатів

Іноді обробити результати експерименту значно легше, якщо подати їх у вигляді графіка. Припустимо, що необхідно визначити жорсткість пружини. Було вирішено скористатися формулою


Fпруж

k =

. Для одержання якнайточніx

шого результату виміряли видовження пружини за різних значень сили пружності й одержали таку таблицю результатів вимірювань:

Fпруж,

Н

0,0

0,4

0,8

1,2

1,6

2,0

2,4

2,8

x, м 0,0 0,022 0,038 0,058 0,090 0,101 0,123 0,130

Зобразимо наведені в таблиці експериментальні дані у вигляді точок, відклавши по осі абсцис значення видовження пружини, а по осі ординат — відповідні їм значення сили пружності (рис. 3.4). Оскільки