Смекни!
smekni.com

Відображення завантаженості мережі (стр. 2 из 3)

4. Збереження отриманого зображення графіку в тимчасовій директорії.

5. Передача графіку сторінці Testing у вигляді малюнку для його відображення.

Після отримання згенерованого зображення, сервлет Testing_jsp.classвідображає його в нижній частині сторінки, під текстовими даними результатів про проходження тесту.

Рис. 3.2 Графічні результати розподілу по типам запитів.

Графічні результати проходження тестів можуть бути відображені у вигляді графіків за наступними елементами:

1. Розподіл по типам запитів (показує співвідношення кількості різних видів запитів при заданому тесті).

2. Розподіл завантаженості мережі вхідним трафіком.

3. Розподіл завантаженості мережі вихідним трафіком.

4. Розподіл завантаженості мережі сумарним трафіком (включає в себе вхідний та вихідний трафік).

5. Розподіл виділення та використання оперативної пам’яті віртуальною машиною Java.


Рис. 3.3. Відображення графіку вхідного трафіку.

На графіку зображається стан завантаженості мережі вхідним трафіком починаючи з моменту натиснення кнопки „Запуск тесту” і закінчуючи кінцем проходження тесту. На діаграмі зображено залежність переданої інформації в часі. При цьому, якщо час проходження тесту достатньо великий, то відбувається автоматичне масштабування діаграми по обох осях.


Рис. 3.4. Графік загальної завантаженості мережі при проходженні тесту.

Останній вид графіка, який реалізований в даному модулі - графік використання оперативної пам’яті віртуальною машиною Java. Даний графік відрізняється тим, що він являється динамічним, і змінюється показує зміни під час тесту. Особливістю являється те, що він відображається користувачу в окремому вікні.

Як бачимо, на графіку нижньою лінією показано скільки оперативної пам’яті використано на даний момент віртуальною машиною Java, а верхньою – максимальна кількість доступної пам’яті до неї. При цьому необхідно пам’ятати, що пам’ять включає в себе також файл підкачки, який розміщується на жорсткому диску. Тому, іноді можуть виникнути ситуації, коли кількість використаної оперативної пам’яті може бути більшою ніж насправді існує на комп’ютері, де розміщено WEB-сервер.


Рис. 3.5 Вікно використання оперативної пам’яті віртуальною машиною Java.

Для управління виглядом графіків існує можливість їх зміни з допомогою контекстного меню, в якому вибираються опція „Параметри”. З допомогою отриманого вікна можна встановити всі необхідні параметри графіка:

1. Тип та розмір шрифтів.

2. Наявність чи відсутність осей координат.

3. Наявність чи відсутність проміжних ліній.

4. Вибір кольорів ліній, графіка, фону тощо.

Розроблений модуль дозволяє проводити збереження даних у вигляді малюнку, який відображений в броузері або у вигляді текстових даних в текстовому файлі.


Рис. 3.6 Вікно діалогу збереження графіка у вигляді PNG-малюнка.

Недоліком процесу збереження графіків являється те, що їх можна зберігати тільки у вигляді png-малюків. Для отримання інших видів малюнків необхідно використовувати зовнішні редактори для їх перетворення.

3.4 Опис взаємодії класів

Для роботи систему було розроблена певна сукупність класів, яка реалізує процеси встановлення початкових параметрів, проведення тестування, генерації серій даних графіків та самого графіка, збереження та передачу файлів графіків в броузері, зміни елементів побудованих діаграм. Розроблені класи модуля включають в себе:

1. Оновлений клас Testing.

2. Оновлений клас NThread.

3. Класи різних видів діаграм (MyChart, MyChart2, MyChart3, MyChart4, MyChart5, MemoryUsageDemo).

4. Клас ChartServlet.

5. ChartEngine, ChartDescriptor, ChartProducer.

6. PathTag.

7. ParseData, StatisticData.

8. Додаткові класи для зміни вигляду графіків.

9. Конфігураційні фали та лог-файл.

Загальна структура класів та їх взаємозв’язків показана на плакаті.

Клас Testing призначений для вибору та відображення основних параметрів тестів, а також для виводу результатів тестування. Для своєї роботи він використовує всі нижчеописані класи.

Клас NThread призначений для створення визначеної користувачем кількості паралельних потоків запитів, запуску їх на виконання та обробки результатів роботи цих потоків. Даний клас моделює багатокористувацький режим запитів.

Класи різних видів діаграм побудовані з врахуванням того, що для виводу можуть бути використаний будь-який з них. Тому всі вони повинні реалізовувати інтерфейс ChartProducer. В даному інтерфейсі описано метод createChart(), який повинні реалізувати всі класи діаграм. В даному методі відбувається формування параметрів відображення графіків.

Класи ChartEngine та ChartDescriptor призначені для розбору конфігураційного файлу chart-config.xml. З допомогою цих класів визначаються початкові параметри відображення всіх видів графіків, що реалізовані в системі. Файл chart-config.xmlпризначений для визначення існуючих типів діаграм, та збереження початкових параметрів розмірів графіків.

Класи ParseData та StatisticData призначені для аналізу лог-файлу, що створюється програмою аналізу трафіку BWMeter. Вони реалізують розбір рядків лог-файлу для визначення типу даних, які були передані (вхідний трафік чи вихідний), а після цього формують часові серії для відображення їх у вигляді графіку з допомогою класів MyChart, MyChart2, MyChart3, MyChart4, MyChart5 тощо.


4. Використовувані технічні засоби

При роботі Web-додатків до технічних засобів, що використовуються відносяться комп’ютер, на якому встановлений Web-сервер додатків Jakarta Tomcat 5.0. Технічні характеристики комп’ютера наступні:

1) Процесор Celeron 2000MHz.

2) Об’єм оперативної пам’яті: 512 Мб.

3) Об’єм жорсткого диску: 40 Гб.

4) Мережна карта стандарту Ethernet/Fast Ethernet.

Для роботи сервера баз даних при розробці використовувались наступні параметри комп’ютера:

1) Процесор Celeron 2000 MHz.

2) Об’єм оперативної пам’яті 1 Гб.

3) Об’єм жорсткого диску 40 Гб.

4) Мережна карта стандарту Ethernet/Fast Ethernet.

Для більшого уточнення технічних параметрів комп’ютера необхідно вказати повну конфігурацію ПК. В даній роботі всі використані комп’ютери мали марку Medio 80 фірми PrimePC. Однак дані комп’ютери поставляються з кількість оперативної пам’яті 256 Мб. Тому, ми змушені були додати кількість оперативної пам’яті до необхідної. Технічні характеристики добавленої оперативної пам’яті відповідали параметрам вже встановленій на таких ПК.


5. Виклик і завантаження

Для роботи системи необхідно виконати наступну послідовність дій:

1. Встановити на один з комп’ютерів СКБД, які підлягають тестуванню. Додатково для сервера MS SQL створити пусту базу даних testing та користувача з правами зовнішнього доступу до бази даних. Для сервера Oracle необхідно створити також пусту базу даних та користувача.

2. Перевірити, чи визначені номера портів СКБД співпадають з номерами, які записані в спеціальних файлах системи.

3. На іншому комп’ютері встановити Web-сервер Jakarta Tomcat 5.0.

4. Встановити на цьому розроблені веб-додатки згідно правил, які визначені цим сервером.

5. Встановити на комп’ютері Web-сервера J2SE Development Kit Update 2та J2SE Runtime Environment Update 2.

6. Встановити змінні оточення: path, classpath, java_home, catalina_home.

7. Запустити на виконання Web-сервер шляхом запуску файла startup.bat.

8. На комп'ютері користувача звернутися до основної сторінки системи тестування, наприклад http://10.30.60.3:8080/Kyzuk.

9. Почати роботу з системою.


6. Вхідні дані

При виконанні програми, класи використовують певні вхідні дані, які в основному розміщені в спеціалізованих файлах. Опис та призначення цих файлів наведено нижче.

Загальний опис вхідних даних для проведення тестування наведемо на прикладі організації вхідних даних для SQL-сервера MySQL. Для роботи модуля також необхідні додаткові файли конфігурації та лог-файли програми аналізатора мереженого трафіку.

Всі дані, які необхідні для роботи сервера, розміщуються в теці, назва якої співпадає з назвою SQL-сервера. В нашому випадку – MySQL. В цій теці розміщені наступні файли: MySQL.txt, title.txt, data.txt, clear.txt, select.txt, insert.txt, update.txt та delete.txt. Тека також містить підтеку Generators, в якій знаходяться файли та класи, які призначені для автоматичної генерації запитів типу INSERT для даного SQL-сервера.

Рис. 6.1 Розміщення та назви спеціалізованих файлів даних.

Опишемо призначення та структури кожного з наведених файлів. Перш ніж розпочати опис даних файлів необхідно сказати, що всі дані в цих файлах знаходяться в простому текстовому вигляді і можуть бути змінені будь-яким текстовим редактором.

Файл MySQL.txt – це файл, що містить основні дані для роботи з базою даних. Він включає в себе:

1. Логін та пароль користувача для доступу до SQL-сервера.

2. URL-рядок для зв’язку з сервером баз даних.

3. Рядок драйвера.

4. Адресу комп’ютера, на якому розміщено СКБД.

5. Номер порта для підключення до СКБД.

6. Локальне розміщення бази даних на комп’ютері з СКБД.

Приклад такого файла для MySQL.

Рис. 6.2. Приклад файла MySQL.txt.

Файл title.txt призначений для розміщення SQL-запитів генерації структури таблиць та їх взаємозв’язків. Він містить запити на створення бази даних та запити на створення таблиць.

Рис. 6.3. Приклад файла title.txt.