Смекни!
smekni.com

Ринок цінних паперів (стр. 3 из 5)

3. Іноді при випуску облігацій передбачається право облигационера на повернення облігацій до настання терміну платежу, при цьому емітент зобов'язаний погасити облігації по номіналі. Звичайно це право передбачається в тому випадку, якщо компанія-емітент залишає за собою право змінювати номінал облігації. Фактично це дає інвестору можливість вибору між новим номіналом і одержанням наявних.

4. В облігаційну угоду може бути включена вимога про те, щоб підприємство-емітент здійснювала регулярні відрахування на спеціальний рахунок, щоб гарантувати погашення облігацій після настання строку платежу. Такий спеціальний фонд одержав назву викупного фонду, чи фонду погашення. Його існування дає визначені гарантії інвесторам, а з іншого боку, рятує підприємство від надмірно великих одноразових витрат при настанні терміну погашення по серії облігацій.

Котирування і рейтинг облігацій.

Облігації мають властивість оборотності, тобто з ними можуть здійснюється операції по купівлі-продажу. Деякі облігації звертаються на біржі, але більшість угод здійснюється на позабіржовому ринку. Торгівля облігаціями звичайно менш інтенсивна, чим операції з акціями.

1. Ціна облігації. Як і акції, облігації мають номінальну вартість і ринкову ціну.Облігації можуть продаватися за ціною вище номіналу - з надбавкою, чиз премією, чи нижче номіналу - зі знижкою, чиз дисконтом. Ринкова ціна звичайно залежить від їхньої надійності (фінансової стабільності корпорації-емітента) і від ставки відсотка.

Важливою характеристикою облігації як фінансового інструментає її прибутковість. Доход по облігації може бути номінальним (по купонній ставці) і поточним (заснований на поточній ціні облігації).

2. Рейтинг. Його мають більшість облігацій підприємств,установлювана незалежними фірмами. Облігації, що мають найбільш високий рейтинг,називаються облігаціями "інвестиційного класу". Облігації, що мають рейтинг нижче визначеного, вважаються спекулятивними, у тому числі так називані непридатні облігації. Чим нижче рейтинг, тим вище ризик неплатежу. У цілому, чим вище рейтинг, тим нижче доход по них.

Варто відзначити, що в сучасній практиці розходження між акціями й облігаціями підприємств поступово стираються. З одного боку, відбувається узаконювання випуску "не голосуючих" акцій, а з іншого боку - з'явилися "голосуючі" облігації. Стиранню цих розходжень також сприяє також емісія конвертованих облігацій і випуск так званих "гібридних фондових паперів". Це явище відбиває у визначеніймері тенденцію зрощування промислового і банківського капіталу.

Акції

Акція - цінний папір, щосвідчить про внесення паю в капітал акціонерного товариства. Дає її власнику право на присвоєння частини прибули у формі дивіденду.

У сучасному капіталістичному світі основною формою організації бізнесу єчи корпорації акціонерні товариства, що мають значні переваги в порівнянні з іншими формами. Два найбільш важливих з них це - обмежена відповідальність їхніх учасників , що несуть збитки лише в розмірі свого внеску, сильно спрощена процедура передачі прав власності (продаж акцій), а також (і це, напевно, основнаперевага) величезні можливості по мобілізації капіталу через емісію акцій і облігацій, що, у свою чергу, складає основу швидкий і продуктивний рости компанії.

Акціонерні товариства є найбільш зручною формою ділової організації для суб'єктів, що не займаються дрібним бізнесом, у силу цілого ряду причин.

1) акціонерні товариства можуть мати необмежений термін існування, у той час як період дії підприємств, заснованих на індивідуальній чи власності товариства за участю фізичних осіб, як правило, обмежений рамками життя їхніх засновників.

2) акціонерні товариства завдяки випуску акцій одержують більш широкі можливості в залученні додаткових засобів у порівнянні з некорпорированным бізнесом.

3) оскільки акції, як правило, мають досить високу ліквідність, їхній набагато простіше перетворити в гроші при виході з акціонерного товариства, чим одержати назад частку в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю.

Акції можна розглядати як одиниці виміру власницьких інтересів членів акціонерного товариства - акціонерів. Власницький інтерес - це обсягправомочий, одержуваних акціонером в обмін на переданий ними акціонерному товариству капітал. Таким чином, акція як об'єкт права власності за своїм характером являє собою категорію прав, а не речей у їхньому тілесному виді. Право власності на акцію це право власності на права, що її власник має.

Акції мають вартість.

Розрізняють різні види вартості акцій:

1.Номінальна вартість (номінал) - довільна вартість, установлювана при емісії і відбивана в акціонерному сертифікаті.Номінал практично не зв'язаний з реальною вартістю , і тому останнім часом на заході перестали вказувати на акціях їхній номінал.

2.Балансова вартість, обчислювальна як частка від розподілу чистих активів корпорації на кількість облямованих і розповсюджених акцій.

3.Ринкова вартість ( продажна ціна акції, курс ) - поточна вартість акції на чи біржі в позабіржовому обороті (приміром, останнє котирування ). Це найбільш важливий вид вартості, оскільки саме вона (а точніше - прогноз її зміни ) відіграє основну роль у звертанні акцій даної корпорації. Але про це трохи пізніше.

Документ, що свідчить про володіння акціями, називається акціонерним сертифікатом. У ньому вказуються дані про емітент, і дані про зареєстрованого чивласникавласниках, номінал (якщо такиймається ), тип і число акцій, що знаходяться у власності власника сертифіката, і відповідні права на голосування.

Права, надані акціонерним товариством своїм акціонерам:

1.Право голосу.

Більшість звичайних акцій дає їх власнику право голосу на щорічних зборах акціонерів по усіх важливих питаннях діяльності АТ (наприклад, по змінах у статуті АТ, питанням злиттів і придбань, фінансової реорганізації, виборам ради директорів компанії). Тому що велика частина акціонерів не може (чи не хоче) відвідувати зборів, корпорації зобов'язані оформляти доручення, по яких акціонери передають раді директорів АТ право голосувати від їхнього імені на щорічних чи спеціальних зборах.

2. Право на участь у прибутку АТ (на одержання дивідендів).

Акції дають їх власникам на одержання частини прибули компанії у формі дивідендів.

Дивіденди - це частина прибули корпорації, щорозподіляється середовищу акціонерів у видівизначеноїчастки від вартості їхніх акцій (інакше кажучи, пропорційно числу акцій, що знаходяться у власності). Дивіденди по звичайних акціях виплачуються тільки після сплати всіх податків, відсотків по облігаціях і дивідендів по привілейованих акціях (якщо такі випущені).Звичайно дивіденди виплачують поквартально, але право вирішувати тут надано раді директорів. Потрібно відзначити тут же, що по законодавству РФ АТ вправі взагалі не виплачувати дивіденди по простих акціях, хоча самому АТ це не вигідно, тому що подібні дії з високою імовірністю негативно відіб'ються на курсі його акцій. По привілейованих акціях дивіденди компанія виплатити зобов'язана.Дивіденди виплачуються наявними, у формі майна й у формі акцій самої АТ.

Дивіденди наявними звичайно встановлюються в карбованцях на акцію. Дивіденди у формі майна звичайно являють собою акції дочірніх компаній, але це може бути і продукція самої компанії.

Дивіденди у формі акцій встановлюються у відсотках. Якщо, наприклад, компанія "А" повідомляє дивіденд 10% у формі акцій, то це значить, що власник 100 акцій одержить акціонерний сертифікат на 10 нових акцій (тобто стане власником 110 акцій цієї компанії). З погляду політичної економії дивіденд у формі акцій не може називатися дивідендом, оскільки дивіденд - це частка вже полученой АТ прибули, реально переданої акціонеру. Власне кажучи, видача акцій - це вексель АТ на ще не отриману прибавочну вартість, тобто цей засіб утримання у своєму розпорядженні прибули. Проте в сучасній теорії і практиці ринкової економіки ця форма тлумачиться і застосовується як "дивіденд".Найчастіше ця форма застосовується в сполученні з дивідендами наявними.

Членування акцій на менші акції - це збільшення кількості випущених акцій, що не волоче за собою зміни сукупної ринкової вартості активів корпорації і відносних часток власників акцій.

3. Переважне право на покупку нових акцій.

Право, що дає існуючим акціонерам можливість скупити акції нового випуску перш, ніж вони будуть запропоновані іншим обличчям. Ціль цього переважного права в захисті існуючих акціонерів (у першу чергу власників великих пакетів) від "розмивання" пропорційних часток їхньої участі в АТ. Як правило в законодавстві передбачається, що наявність таких прав повинне прямо обмовлятися в статуті суспільства.

При реалізації таких прав акціонер може скупити акції нового випуску в розмірі, пропорційному його фактичноїдолі в капіталі корпорації.

Ці права мають визначену вартість: ціна підписки на новий випуск акцій звичайно нижче ринкової ціни уже випущених акцій; у результаті цього переважні права можуть виступати об'єктом купівлі-продажу.

4. Право при ліквідації (розпуску) корпорації.

Ліквідація - це практичні дії АТ по припиненню справ і реалізації майна. Стадія припинення легального існування називається розпуском, а фактичного - ліквідацією. За законом РФ претензії до акціонерного товариства при ліквідації задовольняються нею в наступному порядку: державні претензії (сплата податків і пошлин, розрахунок по державних кредитах), претензії інших кредиторів (комерційних банків, власників векселів і облігацій, і тд.),претензії власників привілейованих акцій, і тільки після цього претензії власників звичайних акцій. Незнання цього положення (чи нерозуміння того, що акціонер є співвласником АТ) у нашій країні останнім часом приводить до конфліктів між засновниками й акціонерами що ліквідувалися АТ.