Смекни!
smekni.com

Ринок цінних паперів (стр. 4 из 5)

5. Права на інспекцію (перевірку).

Всі акціонери мають право на перевірку деяких документів і звітностей своїх акціонерних товариств (списку акціонерів, протоколів збор акціонерів, деяких бухгалтерських звітів і тп.).

На початку відкритої підписки компанія повідомляє про загальну кількість акцій, що випускаються нею. У процесі первинного розміщення в обліку відбиваються дві складові частини оголошеної до розміщення суми акцій: продані і нерозміщені акції. Частіше до моменту закінчення підпискивсіоголошені до випуску акції виявляються проданими. Законодавством багатьох країн передбачена можливість цільового використання акцій, що дозволені до випуску, але в силу різних обставин не були розміщені в ході підписки.

1.допускається продаж нерозміщених акцій через деякий час з метою залучення додаткового капіталу.

2.нерозміщеними акціями виплачуються дивіденди по раніше проданих акціях.

3.нерозміщені акції можуть бути продані за пільговими цінами співробітникам акціонерного товариства, що сприяє підвищенню їхньої зацікавленості в результатах роботи своєї компанії.

4.нерозміщені акції обмінюються на раніше випущені оборотні цінні папери (оборотні облігації, оборотні привілейовані акції, варранты й ін.), умовами випуску яких передбачена можливість подібного обміну.

5.нерідко мають місце випадки продажу нерозміщених акцій за фіксованою ціною, що сприяє підвищенню курсу цінних паперів компанії.

Акціонерне товариство може викупити власні акції в їхніх власників по поточній ринковій ціні. Такі акції іноді називаються казначейськими. Вони не надають право чи голосу одержання дивідендів. Казначейські акції можуть зі знижкою проти покупної ціни продавати співробітникам акціонерного товариства. Існує кілька причин, по яких акціонерні товариства виявляються зацікавленими в покупці акцій власного випуску.

1.при сприятливій ринковій кон'юнктурі і впевненості в потенціалі компанії покупка власних акцій може виявитися непоганим розміщенням на тривалу перспективу тимчасово вільних засобів.

2.у випадку покупки власних акцій в умовах короткочасного падіння цін на них і наступний продаж при їхньому підвищенні акціонерне товариство може заробити прибуток.

3.придбання на ринку власних акцій практикується як превентивна міра проти скупки компанії третіми обличчями, що намагаються установити контроль на ній.

4.придбання акціонерним товариством великого числа акцій у великих власників може запобігти падіння їхнього курсу.

5.компанії практикують покупку власних акцій для виплати ними дивідендів.

6.акції можуть знадобитися для забезпечення можливості реалізації власниками оборотних облігацій і привілейованих акцій своїх прав на обмін зазначених цінних паперів на звичайні акції.

7.купуючи свої акції, компанія може робити з їх допомогою платежі, що нерідко практикується при скупці невеликих фірм.

8.метою скупки власних акцій може бути прагнення скоротити число цінних паперів, що звертаються на ринку.

Різниця між розміщеними акціями й акціями, придбаними акціонерним товариством, дорівнює сумі акцій, що звертаються поза акціонерним товариством.

Вартість акцій

Існує кілька видів вартості акцій. Серед них виділяються: номінальна вартість, оголошена вартість, бухгалтерська вартість, ринкова вартість.

Номінальна вартість являє собою вартість, що друкується на бланках акцій. Вона використовується для цілей обліку. У деяких країнах, наприклад у США, акції можуть випускатися без номінальної вартості. У цьому випадку для того щоб провести цінні папери по обліку, використовують так називану оголошену вартість акцій, що відбивається (з'являється) у проспекті емісії.

Бухгалтерська вартість на відміну від номінальної й оголошеної змінюється рік від року. Вона визначається шляхом відрахування з всіх активів компанії її пасивів і розподілу результату (кількісно рівного власності акціонерів) на загальне число звичайних акцій, що знаходяться в звертанні. Бухгалтерська вартість відображає величину капіталу, що приходиться на одну акцію.

Ринкова вартість акцій являє собою ту ціну, за якої вони можуть чи купуватися продаватися на ринку. Вона євизначальної для інвестора. Акція коштує стільки, скільки покупець згодний за неї заплатити.

За рішенням зборів акціонерів акції можуть бути розділені чи консолідовані. У випадку роздягнула випущені в звертання акції заміняються декількома іншими з меншим номіналом. При цьому розмір акціонерного капіталу не змінюється. Поділ акцій практикується для того, щоб зробити їхній більш доступними для дрібних вкладників. Якщо ж акції консолідуються, то цінні папери колишніх випусків обмінюються на менше число нових акцій з підвищеним номіналом.

Типи акцій.

1 Привілейовані акції

Дотепер ще не були розглянуті розходження акцій по типах, хоча деякі їхні особливості вже згадувалися вище. Розрізняють звичайні і привілейовані акції. Як і звичайні акції, привілейовані акції являють собою цінний папір, що вказує на частку участі її власника в корпорації. Від звичайних акцій їх відрізняє наступне:

1.дивіденди на привилигированные акції, як правило, установлюються по фіксованій ставці;

2.вони випускаються з указівкою номіналу і розміру дивіденду в чи відсотках у доларах на акцію;

3.дивіденди по привілейованих акціях виплачується до виплат по звичайних акціях і не залежать від прибутку акціонерного товариства;

4.власники привілейованих акцій мають переважне право на визначенучастку активів акціонерного товариства при її ліквідації;

5.як правило, власники привілейованих акцій не мають переважних прав на покупку акцій нового випуску і права голосу.

Види привілейованих акцій.

1.Кумулятивні привілейовані акції - найпоширеніший тип привілейованих акцій. Передбачається, що будь-якіпричитающися,але не оголошені дивіденди накопичуються і виплачуються по цих акціях до оголошення дивідендів по звичайних акціях.

2.Некумулятивні привілейовані акції. Власники цих акцій утрачають дивіденди за будь-який період, за якийрада директорів не оголосив їхню виплату.

3.Привілейовані акції зчасткою участі дають їх власникам право на одержання додаткових дивідендів понад оголошену суму, якщо дивіденди по звичайних акціях перевищують оголошену суму.

4.Конвертовані привілейовані акції. Ці акції можу бути виміняні на встановлену кількість звичайних акцій по обговореній ставці.

5.Привілейовані акції зкорректируемой ставкою дивідендів. На відміну від привілейованих акцій з фіксованою ставкою дивідендів дивіденди по цих акціях коректуються на основі обліку динаміки процентних ставок по короткострокових державних чи паперах курсу деяких інших інструментів ринку короткострокових капіталів.

6.Відкличні привілейовані акції. Випускаючи ці акції АТ залишає за собою право "відкликати", тобто викупити їх за ціною з надбавкою до номіналу.

Приведені вище характеристики привілейованих акцій можуть комбінуватися.При цьому, якщо АТ випускає кілька класів привілейованих акцій,то вони одержують назву привілейованих акцій класу А, класу B, і тд., причому акції класу А дають їх власникамвеликі привілеї при виплаті дивідендів і при погашенні зобов'язань у випадку ліквідації акціонерного товариства.

Акції, будучи більш ризикованими цінними паперами в порівнянні з борговими зобов'язаннями, як правило, залучають інвесторів можливістю одержання підвищеного доходу, що може складатися із суми дивідендів і приросту капіталу, вкладеного в акції, унаслідок підвищення їхньої ціни. Завдяки підвищеній прибутковості акції звичайно забезпечують кращий захист від інфляції в порівнянні з борговими зобов'язаннями. Тому основним мотивом, що спонукує інвесторів вкладати кошти в акції, є бажання забезпечити приріст грошових вкладень унаслідок підвищення їхньої ціни, а також прагнення одержати підвищені дивіденди.

Економічна роль капітальних цінних паперів багатогранна. Вони дозволяють акумулювати великі капітали з більш дрібних капіталів і заощаджень населення для фінансування реального виробництва. Вони створюють величезну кількість власників, зацікавлених у прибутковості підприємств. Вони додають мобільність капіталу, його швидкої переорієнтації в ті галузі, де він може принести найбільший прибуток. Це інструмент переливу капіталів з галузі в галузь і з підприємства в підприємство. Вони дають можливість тиражування прав власності в їхні переуступки, оформлення боргів і додання їм ліквідної форми.

Інші види цінних паперів.

1. Вексель:(ньому.Wechsel, буквально - обмін) вид цінного папера, грошове зобов'язання. Безперечний і безумовний борговий документ. Розрізняють простий і перекладний вексель. Передача векселя від одного обличчя іншому оформляється передатним написом - індосаментом. У міжнародній торгівлі а також у внутрішньому обороті капіталістичних країн вексель - один з основних засобів оформлення кредитно-розрахункових відносин.

2. Передплатні сертифікати (варранты). Це особливий вид цінних паперів, що випускаються разом з чи облігаціями привілейованими акціями і дають їх власнику право на покупку звичайних акцій за обговореною ціною протягом визначеного періоду ( кілька років ). ( НА відміну від переважних прав на покупку акцій нового випуску, передплатний сертифікат передбачає більш високу в порівнянні з поточним курсом ціну на акції, що можуть бути куплені в обговорений у ньому період.) Т.е. право власникапридбативизначена кількість акцій за визначеною ціною. Цей ринковий інструмент дає компаніям можливість знижувати відсоток по облігаціях, що випускаються, шляхом використання як стимулятор втіленої в такімсвідченні привілею на покупку акцій цього підприємства, особливо якщо є підстави сподіватися на збільшення їхнього курсу. Власнику ж цього сертифіката він дає можливість дістати прибуток на курсовій різниці у випадку росту підприємства.