Смекни!
smekni.com

База даних підприємства (стр. 2 из 4)

3) Бази постачальників міцелію

4) Бази міцелію

5) Базу збору продукції операторами

6) Базу технологічної інформації з усіх цехів

7) Базу реалізованих обсяги продукції

Винна мати гнучку систему аналізу й планування виробництва:

1) Графік місячних зборів

2) Річні збори

3) Графік аналізу рентабельності підприємства за будь-який період

4) Графіки прогнозовані обсяги при різних значеннях рентабельности підприємства.

Програма винна буде виконана мовою високого рівня Delphi 6 з використанням БД Interbase за допомогою інструмента IB Expert. Також програма винна взаємодіють на програмному рівні з устаткуванням цехів, шляхом роботи через зовнішні пристрої, а значити використати споконвічно загальноприйнятий протокол передачі даних.

2.2 Опис вхідної інформації

У даній програмі необхідно точно організувати правильне й лаконічне використання вхідних даних, тому що смороду будуть у більшості прямо впливати на організацію полів у базі даних. Дані необхідно строго впорядкувати й розділити на дві категорії: обробних й оброблюваних.

Типи даних повинні бути наведені до стандарту використовуваному в мові високого рівня Object Pascal (Delphi). Бази даних повинні бути організовані з використанням реаляційного підходу, на базі стандарту мови запитів SQL.

Конкретний список вхідних даних для успішної роботи програми наведень у таблиці 2.2.1 Із вказівкою їхніх назв, типів і діапазонів прийнятих значень.

Саме вхідні дані формують структуру майбутніх полів бази даних.

база інформаційна система автоматизація


Таблиця вхідних даних 2.2.1

Назва Діапазон Тип даних
Паспорт партії 1.999999 Числовий
Назва партії міцелію 1.999999 Числовий
Порядковий номер збору 1.999999 Числовий
Номер партії 1.999999 Числовий
Кількість у партії 1.999999 Числовий
Ваги партії 1.999999 Числовий
Дата збору Дд. мм. рр Дата
Дата виносу на плодоносіння Дд. мм. рр Дата
Дата продажів Дд. мм. рр Дата
Штам партії 100 Строковий
Виробник 100 Строковий
Оператор 100 Строковий
Примітки 100 Строковий
Дата засіву Дд. мм. рр Дата
Кількість блоків 1.9999 Числовий
Ваги блоків 1.9999 Числовий
Загальна ваги партії 1.999999 Числовий
Ціна -999999.999999 Currency
Температура -30.150 числовий
Вологість 0.100 числовий
PH % числовий
Соломка % числовий
Лушпайка % числовий
Гречка % числовий
Вапно % числовий
Інакулював 120 Строковий
Перфорував 120 Строковий

2.3 Опис вихідної інформації

Вихідна інформація є, основний і представляє з себе результат роботи програми й ведення хазяйства в цілому. На базі цієї інформації можна зручно аналізувати й прогнозувати майбутні періоди виробництва. Тому що дане виробництво повністю виявляє інерційну систему, де зміни виробництва в самих початкових етапах можуть бути помічені результатом лише через місяці. Програма виявляє собою потужну систему для прийняття рішень технологам, керівництву, менеджерам по продажах і відділу маркетингу. Вихідні дані розташовані в таблиці 2.3.1 й являють собою результат, а також базову складову майбутніх полів бази даних.

Таблиця вихідних даних 2.3.1

Найменування Діапазон Тип даних
Наростаючий підсумок за місяць 1.99999999 числовий
Наростаючий підсумок за рік 1.99999999 числовий
Наростаючий підсумок за період 1.99999999 числовий
Рентабельність % числовий
Торба зборів за день 1.99999999 числовий
Торба зборів за місяць 1.99999999 числовий
Торба зборів за звітний період 1.99999999 числовий
Дані паспорти партії структура -
Результати технологічного циклу структура -
Об’єми за день 1.99999999 числовий
обсяги за місяць 1.99999999 числовий
обсяги за звітний період 1.99999999 числовий
Торба по партії 1.99999999 числовий
Примітки 500 Строковий
Обсяги реалізації 1.99999999 Числовий

3. Проектування інформаційної системи

3.1 Аналіз вхідної інформації предметної області

Поняття тип даних у реляційної моделі даних повністю адекватно поняттю типу даних у мовах програмування. Звичайно в сучасних реляційних БД допускається зберігання символьних, числових даних, бітових рядків, спеціалізованих числових даних (таких як "гроші"), а також спеціальних "темпоральних" даних (дата, година, часовий інтервал). Досить активно розвивається підхід до розширення можливостей реляційних систем абстрактними типами даних (відповідними можливостями володіють, наприклад, системи сімейства Ingres/Postgres). У нашому прикладі мі маємо справу з даними трьох типів: рядка символів, цілі числа й "гроші".

Схема відносини - це іменована безліч пари {ім'я атрибута, ім'я домена (або типу, якщо поняття домена не підтримується) }. Ступінь або "арность" схеми відносини - потужність цієї безлічі. Ступінь відносини СПІВРОБІТНИКИ дорівнює чотирьом, тобто воно є 4-арным. Якщо всі атрибути одного відношення визначені на різних доменах, осмислено використати для іменування атрибутів імена відповідних доменов (не забуваючи, звичайно, про ті, що це є всього лише зручним способом іменування й не усуває розходження між поняттями домена й атрибута).

Відношення - це безліч кортежів, що відповідають одній схемі відносини. Іноді, щоб не плутатися, говорять "відношення-схема" й "відношення-екземпляр", іноді схему відносини називають заголовком відносини, а відношення як набір кортежів - тілом відносини. Насправді, поняття схеми відносини ближче всього до поняття структурного типу даних у мовах програмування. Було б цілком логічно дозволяти окремо визначати схему відносини, а потім одне або кілька відносин з даною схемою.

Однак у реляційных базах даних це не прийнято. Ім'я схеми відносини в таких базах даних завжди збігається з ім'ям відповідного відношення-екземпляра. У класичних реляційних базах даних після визначення схеми бази даних змінюються тільки відношення-екземпляри. У них можуть з'являтися нові й віддалятися або модифікуватися існуючі кортежі. Однак у багатьох реалізаціях допускається й зміна схеми бази даних: визначення нових і зміна існуючих схем відносини. Це прийнято називати еволюцією схеми бази даних.

Звичайним життєвим поданням відносини є таблиця, заголовком якої є схема відносини, а рядками - кортежі відношення-екземпляра; у цьому випадку імена атрибутів іменують стовпці цієї таблиці. Тому іноді говорять "стовпець таблиці", маючи на увазі "атрибут відносини". Коли мі перейдемо до розгляду практичних питань організації реляційних баз даних і засобів керування, мі будемо використати цю життєву термінологію. Цієї термінології дотримуються в більшості комерційних реляційних СУБД.

3.2 Визначення зв'язків інформаційних об'єктів і побудова інформаційно - логічної моделі

Та властивість, що відносини не містять кортежів-дублікатів, треба з визначення відносини як безлічі кортежів. У класичній теорії множин по визначенню кожна безліч складається з різних елементів.

Із цієї властивості випливає наявність у шкірного відношення так називаного первинного ключа - набору атрибутів, значення яких однозначно визначають кортеж відносини. Для шкірного відношення принаймні повний набір його атрибутів має цю властивість. Однак при формальному визначенні первинного ключа потрібне забезпечення його "мінімальності", тобто в набір атрибутів первинного ключа не повинні входити такі атрибути, які можна відкинути без шкоди для основної властивості - однозначно визначати кортеж. Поняття первинного ключа є винятково важливим у зв'язку з поняттям цілісності баз даних.

В багатьох практичних реалізаціях СУБД допускається порушення властивості унікальності кортежів для проміжних відносин, породжуваних неявно при виконанні запитів. Такі відносини є не безліччю, а мультимножествами, що в ряді випадків дозволяє домогтися певних переваг, алі іноді приводити до серйозних проблем.

Атрибути відносин не впорядковані, оскільки по визначенню схема відносини є безліч пар {ім'я атрибута, ім'я домена}. Для посилання на значення атрибута в кортежі відносини завжди використається ім'я атрибута. Це властивість теоретично дозволяє, наприклад, модифікувати схеми існуючих відносин не тільки шляхом додавання нових атрибутів, алі й шляхом видалення існуючих атрибутів. Однак у більшості існуючих систем така можливість не допускається, і хоча впорядкованість набору атрибутів відносини явно не потрібно, часто як неявний порядок атрибутів використається їхній порядок у лінійній формі визначення схеми відносини.

3.3 Визначення логічної структури бази даних

Коли в попередніх розділах мі говорили про основні поняття реляційних баз даних, мі не опиралися на яку-небудь конкретну реалізацію. Ці міркування рівною мірою ставилися до будь-якої системи, при побудові якої використався реляційний підхід.

Інакше кажучи, мі використали поняття так називаної реляційної моделі даних. Модель даних описує деякий набір родових зрозуміти й ознак, якими повинні володіти всі конкретні СУБД і керовані ними бази даних, якщо смороду ґрунтуються на цій моделі. Наявність моделі даних дозволяє порівнювати конкретні реалізації, використовуючи одну загальну мову.