Смекни!
smekni.com

Характеристика веб-браузерів (стр. 5 из 7)

Safari 4.0

2 червня 2008, команда розробників WebKit продемонструвала новий рушій JavaScript, що значно збільшує швидкість Сафарі в інтерпретації сценаріїв. Двигунець є одним з нововведень у Safari 4. Новий рушій JavaScript швидко перетворився на SquirrelFish Extreme, що ще більше покращує продуктивність у порівнянні з SquirrelFish, і в кінцевому підсумку став відомим як Nitro.

Safari був одним з 12 браузерів запропонованих ЄС для користувачів Microsoft Windows у 2010 році. Він також є одним з 5 браузерів, що відображається на першій сторінці вибору браузера разом з Chrome, Firefox, Internet Explorer і Опера.

Safari 5

Apple випустила Safari 5 7 червня 2010. В новій версії можна побачити новий Safari Reader для читання статей в Інтернеті без відволікання (на основі, зокрема, на інструменту Arc90), JavaScript на 30 відсотків продуктивніший в порівнянні з Safari 4, і додана пошукова система Bing. Доступний для Mac і Windows, Safari 5 включає в себе вдосконалені засоби розробки і підтримує більше десятка нових технологій HTML5, зосереджених на сумісності. За допомогою Safari 5, розробники тепер можуть створювати безпечні розширення Safari для налаштовування і підвищення їхньої комфортності. Apple в цьому випуску також повторно додала в адресному рядку індикатор для відстежування місця. Apple випустила Safari 4.1 одночасно з Safari 5, спеціально для Mac OS X Tiger. Оновлення включає в себе більшість функцій і зміцненню безпеки в Safari знайшли 5. Однак вона не включає Safari Reader або Safari Extensions.

Основні можливості:

· режим пошуку слів на сторінці;

· Safari 3 в Mac OS X 10.5 Leopard;

· використання вкладок (дозволяє відкривати в одному вікні відразу по кілька веб-сторінок і вільно переключатися між ними);

· вбудовані засоби пошуку: Google, Yahoo! і Bing в Mac OS X і Windows;

· можливість блокування спливаючих вікон;

· зручний і простий пошук фрагмента тексту на сторінці;

· автозаповнення форм (синхронізація з адресними книгами Mac OS X і MS Windows);

· вбудований RSS-агрегатор;

· масштабування області введення тексту;

· приватний перегляд - режим, при якому не ведеться історія відвідувань, cookie не приймаються, паролі і дані, що вводяться не запам'ятовуються;

· підтримка різних протоколів шифрування;

· функція "Snapback" - дозволяє миттєво повернутися до вихідних результатів пошуку або до верхнього рівня будь-якого веб-сайту, навіть якщо ви пішли на кілька рівнів вниз. Значок SnapBack з'являється в полі пошуку при натисканні на посилання на сторінці результатів пошуку;

· у "Safari" використовуються ті ж технології Apple для роботи з графікою, що і в Mac OS X;

· попередня підтримка CSS3 і HTML 5;

· "Safari" автоматично розпізнає веб-сайти, що використовують нестандартні шрифти, і завантажує їх у міру необхідності;

· інтеграція мультимедійних технологій QuickTime;

· Web Inspector - дозволяє користувачам і розробникам переглядати Document Object Model (DOM) веб-сторінок;

· підтримка протоколів SSL версій 2 і 3, а також Transport Layer Security (TLS);

· перевірка орфографії в текстових полях;

· Cover Flow

· Top Site - дозволяє переглядати список найбільш відвідуваних веб-сайтів у вигляді мініатюрних сторінок

Google Chrome

Порівняно недавно з’явився браузер від компанії Google впевнено займаючий третій рядок п’єдесталу популярності - число його користувачів по всьому світу постійно зростає, а до лютого 2010 року досягла 5,61%. Особливістю даного браузера є те, що кожна вкладка в Chrome - це окремий процес, і навіть якщо цей процес "зависне", то він може бути завершений без втрати даних в інших вкладках. Спочатку браузер був випущений для роботи на операційній системі Windows, але в наприкінці 2009 року з’явилися версії для операційних систем Linux і Mac. Поточна версія Google Chrome 4.0.249.89 в повному обсязі проходить тести підтримки веб-стандартів Acid2 і Acid3. Двигун V8, який використовується для обробки сценаріїв JavaScript, дозволяє розвивати досить високу швидкість.

Однією з відмінних рис Chrome є сторінка швидкого доступу, яка може заміняти домашню сторінку і відкривається при створенні нової вкладки. На сторінці швидкого доступу міститься 8 найбільш відвідуваних веб-сайтів (відображаються у вигляді маленьких знімків веб-сторінок), нещодавно закриті вкладки, поради з використання Chrome і синхронізація закладок. За бажанням користувач може змінити зовнішній вигляд сторінки, додавши або видаливши одну з опцій.

Історія версій

Версія Підтримка операційних систем Основні можливості
0.2 Windows Перший випуск
0.4 Підвищена продуктивність і надійність плагінів, проксі. Перевірка правопису для текстових полів. Зміни в керуванні вкладками та вікнами. Керування вкладками, підтримка імпоста та експорту. Додані секції приватності в налаштування програми. Додано повідомлення про заблоковані попапи. Покращена безпека.
1.0 Перший стабільний випуск.
2.0 JavaScript працює швидше на 35 % за тестами SunSpider. Підтримка колеса миші. Повноекранний режим. Повносторінкове маштабування. Автозаповнення форм. Сортування закладок за ім'ям. Приліпання вкладок до браузеру і сторін екрану. Базова підтримка Greasemonkey.
4.0 Розширення, синхронізація закладок, розширені засоби розробника, покращена підтримка HTML5, покращена продуктивність, повне проходження тестів ACID3, підтримка "HTTP byte range", покращена безпека, нова експериментальна можливість anti-reflected-XSS, названа "XSS Auditor". Спливаюча панель перекладу, нові налаштування приватності, відключений "XSS Auditor".
5.0 WindowsMacLinux Покращена продуктивність JavaScript, синхронізація налаштувань браузера, розширення підтримки HTML5 (Geolocation APIs, App Cache, web sockets, и file drag-and-drop), оновлений менеджер закладок, інтегрований Adobe Flash Player.
6.0 Зміна інтерфейсу тулбарів (напр. переміщені кнопки меню), omnibox і оновлення сторінки нової вкладки. Синхронізація розширень. [20] Підтримка VP8/WebM відео і PDF (за замовчуванням вимкнена).
7.0 Відімкнене призначення SSL-сокетів: SSL запити з високим пріоритетом тепер завжди відправляються на сервер в першу чергу. Нові налаштування для cookie.
8.0 Новий вбудований переглядач PDF-файлів, додані нові опції синхронізації, нова версія Flash, а також сторінка "about: flags" для тестування нових експериментальних функцій, таких як Chrome Instant, відображення вкладок збоку екрана, "хмарковий" друк та WebGL.
9.0 Підтримка GPU для рендерінгу сторінок включена за замовчуванням. Нова версія Flash.

Альтернативні браузери

AT Kids Browser

Це браузер для дітей! Вбудовані в нього анімовані персонажі допомагають підростаючому поколінню подорожувати по Інтернету (на жаль, поки що тільки англійською мовою). Джин розповідає повчальні історії, викладає уроки по роботі в Мережі, підказує, які сайти краще вибрати і як правильно налаштувати браузер. Всі уроки дуже цікаві - це те, що і потрібно дітям. Неткоп (мережевий поліцейський) стежить за тим, щоб діти не потрапляли на сайти з сумнівним змістом, а також контролює час, проведений дитиною за комп'ютером, і виконує інші "виховні" функції.

Найкорисніша функція AT Kids Browser - фільтрація закачаної інформації. У меню налаштувань браузера можна створити аркуш блокування сайтів, до якого слід внести адреси і слова в назвах Web-вузлів, заборонені для перегляду вашій дитині. Той же самий фільтр буде застосований і до пошукових запитів. Крім того, батьки можуть обмежувати час подорожі своїх дітей через Інтернет. Для цього в розділі Security передбачені два параметри: Limited time і Rest time.

Недоліки: нехитра система фільтрації, яку при бажанні можна обійти; англомовний інтерфейс; shareware - $ 3.

Avant Browser

Avant Browser - один з найменших браузерів. Поширюється даний браузер абсолютно безкоштовно. Розмір файлу Avant Browser становить всього близько 1 Mбайта, і при установці він займає трохи більше 2 Мбайт жорсткого диска. Незначні апаратні вимоги роблять цей браузер прекрасним вибором для старих і малопотужних комп'ютерів. Інтерфейс і можливості Avant Browser великий. Наприклад: блокування реклами, спливаючих вікон, заборона показу графіки, флеш-елементів, звуків, відео, сценаріїв і навіть ActiveX і Java аплетів. Даний продукт може похвалитися великою кількістю додаткових сервісів і широкими можливостями, при цьому він дуже надійний і з його допомогою цілком можна подорожувати по Мережі без всяких проблем. Avant Browser створений на основі власного ядра. Якостями цієї програми є швидкість, швидкодія і надійність.

K-Meleon

K-Meleon - найшвидший браузер для офісного застосування, де основні вимоги до продукту: простота освоєння базових функцій і мінімум "зайвого". Інтерфейс K-Meleon унікальний, не маючи нічого спільного з іншими продуктами. Наведення миші на будь-яку кнопку всередині панелі інструментів викликає докладну спливаючу підказку, а права кнопка миші розкриває властивості поточного інструменту. Браузер може одночасно працювати з трьома типами каталогізації вподобаних сайтів: обраним (Internet Explorer), закладками (Mozilla Firefox) і гарячими списками (Opera). K-Meleon підтримує мишачі жести, має базові інструменти для інтеграції з поштовими клієнтами.

Konqueror

Konqueror - відображення концепції Internet Explorer в Linux. Більше половини користувачів вільної ОС в якості основної робочої середовища вибирають KDE. Konqueror є її невід'ємним компонентом, поєднуючи в собі функції файлового менеджера і браузера. Освоїти Konqueror, не знаючи KDE, досить складно. Движок KHTML, використовуваний у Konqueror, на сьогоднішній день не має аналогів по кількості підтримуваних стандартів, успішно проходячи більшість спеціальних тестів. Більшість функцій, що з'явилися в останні роки, присутні в Konqueror. Робота з вкладками, гнучке управління завантаженням зображень, плавне масштабування тексту, бічні панелі і багато іншого присутньо на борту інтернет-флагмана Linux.