Смекни!
smekni.com

Iнструментальнi засоби пошуку iнформацii в Iнтернет (стр. 4 из 5)

• Звертайте увагу на специфіку використовуваного інструменту. Деякі пошукові служби мають властивості, які значно полегшують пошук потрібних документів. У цьому розділі буде розказано про найпопулярніші засобах; додаткові відомості можна знайти, клацнувши на посилання в нижній частині початкових сторінок цих служб.

Якщо початкова сторінка служби пошуку містить перелік розділів (topic map), їх рекомендується використовувати, оскільки вони допомагають у виборі ключових слів. Перелік розділів містить список додаткових ключових слів (заснований на словах, що вводяться користувачем), які програма рекомендує використовувати в пошуку, і перелік знайдених джерел.

Використання в ключових виразах булевих операторів (AND, OR, NOT) в ключових виразах допомагає уточнити область і предмет пошуку. Хоча наявність заданих ключових слів пошукова служба перевіряє у всіх без винятку документах Internet, умови пошуку можна змінювати, задаючи спосіб комбінації декількох ключових слів. Наприклад, умовою пошуку може бути "golf (гольф) у поєднанні з" equipment "(спорядження)," clubs "(клуби)," bags "(сумки)," balls "(м'ячі) - з одним з цих слів чи з усіма одночасно в будь-яких комбінаціях.

Булеві оператори, які можна використовувати для складання ключових виразів. Оператор AND між двома ключовими словами задає пошук сторінок, що містять одночасно обидва слова. За оператору OR буде знайдено всі сторінки, що містять принаймні одне з двох ключових слів. Якщо перед ключовим словом стоїть оператор NOT, служба пошуку знайде сторінки, в яких це ключове слово відсутнє.

Булевими операторами можна об'єднувати кілька слів чи вираженні, взятих у лапки. Нижче наводиться кілька прикладів.

• Music AND Celtic

Пошук сторінок, що містять обидва слова - "Music" і "Celtic".

• Honeycutt AND Book AND NOT "Using the Internet"

Пошук сторінок, що містять слова "Honeycutt" і "Book", але не містять висловлювання "Using Internet".

• Honeycutt OR Que AND Book AND "Using the Internet"

Ця умова задає пошук сторінок, кожна з яких містить хоча б одне з двох ключових слів - "Honeycutt" або "Que", а також слово "Book" і вираз "Using the Internet".

• Grooming AND "Yorkshire Terrier"

Пошук сторінок, в кожній з яких міститься слово "Grooming" і вираз "Yorkshire Terrier" Межі пошуку можна звузити, уклавши частина умови з оператором у дужки.

• "Using the Internet" AND (Second OR Third)

Пошук всіх сторінок, кожна з яких містить одне з двох слів ("Second" або "Third") і вираз "Using the Internet".

• (Grooming OR Care) AND (Yorkie OR Westie)

Пошук сторінок, в яких міститься хоча б одне слово з кожної пари: "Yorkie" - "Westie '" Grooming "-" Care ".

• Search AND (Tool OR Index OR Directory)

Пошук сторінок, що містять слово "Search" у поєднанні з одним із слів "Tool", "Index" або "Director

Деякі засоби пошуку дозволяють однозначно вказувати системі, чи повинні шукані сторінки містити те чи інше ключове слово. Для цього служать знаки "+" і "-", наприклад + word,-word. 3i "+" показує, що шукані сторінки повинні містити це ключове слово, знак "-" задає noi сторінок, в яких таке слово відсутнє. Нижче наводяться приклади використання включають і який виключає символів у ключових виразах.

• + Honeycutt-Gerald + Jerry

За такої умови будуть знайдені сторінки, що містять слова "Honeycutt" і "Jerry", але не тримають слова "Gerald".

• + Book-Plus

Ця умова визначає пошук сторінок, що містять слово "Book" і не містять слова "Pli Це вираз еквівалентно умові" Book AND NOT Plus ".

3.1 Практичні аспекти використання пошукових сервісів Інтернет

Найцікавішою рисою Інтернету є його корисність. На відміну від інших перспективних технологій, використовувати глобальну мережу можна вже зараз. Умовно кажучи, обсяг інформації, доступної Вам таким чином, набагато більше доступною традиційними шляхами. Представлення і зручність її сприйняття поки не можуть зрівнятися з книгами чи телебаченням, але кількість і доступність інформації в мережі незрівнянно вище. Далі в цій главі розглядаються ситуації, в яких наводяться приклади використання Інтернет в повсякденній діяльності. Вони покликані показати, що вже сьогодні можна користуватися інформацією, доступною з мережі, так само легко й буденно, як, скажімо, телефоном. Справа тут тільки відносно до інструментів, які знаходяться у Вашому розпорядженні. До сервісів Інтернет (в першу чергу це стосується World Wide Web) потрібно просто звикнути і відчувати, що вони є під рукою. Якщо Вам потрібна деяка інформація, то, перш, ніж шукати довідник або телефонувати колезі, оцініть, чи не можна отримати ту ж інформацію в Інтернет. Це може виявитися самим швидким способом, та й імовірність знайти потрібну інформацію більше. З іншого боку, сьогоднішній світ стрімко змінюється, знання і дані накопичуються так швидко, що книги просто не можуть встигнути за ними. Інтернет - джерело найсвіжішої інформації. Готувати і публікувати її в електронному вигляді незрівнянно швидше і дешевше, ніж традиційними шляхами. Подальші висновки зробити неважко. Якщо вже сьогодні Ваше вміння і звичка працювати з інформацією on-line впливають на швидкість і ефективність Вашої роботи, то завтра вони можуть стати визначальними чинниками.

Некоректним було б промовчати про слабкі сторони Інтернет як джерела інформації. У першу чергу, треба мати на увазі, що Інтернет міжнародна мережа. Це означає, що 99 відсотків її документів написані англійською мовою. Це не означає, що в Інтернет нічого робити, не знаючи його. Ця стаття, наприклад, буде доступна в Інтернет. Але хоча й існує певна кількість російськомовних серверів, їх все ж таки недостатньо, щоб створити російськомовну інформаційне середовище. Звичайно, знання англійської мови сьогодні стає критерієм загальної грамотності, але ми ведемо розмову про інформацію, її отриманні і засвоєнні. Документ на рідній мові читається і сприймається набагато швидше. Так чи інакше, тотальна англомовність Інтернет має не тільки плюси, а й мінуси.

По-друге, Інтернет - комп'ютерна мережа, і інформація в ній частіше комп'ютерного плану. Якщо Вас цікавлять комп'ютери, Ви напевно знайдете те, що шукаєте. Якщо Ви шукаєте кулінарні рецепти, то ймовірність їх виявлення в мережі набагато нижче. Іншими словами, насиченість Інтернет інформацією нерівномірна для різних галузей людської діяльності. Хоча реально не проводилося ніяких досліджень такого роду, але можна припустити, що приблизно дві третини Інтернет відносяться до комп'ютерів, близько третини - до розваг (включаючи новини, спорт, магазини і т.д.), і лише мала частка до всього іншого. Така спрямованість обмежує сьогоднішню застосовність мережі, і це треба мати на увазі.

У більшості нижчеописаних прикладів будуть використовуватися посилання та документи WWW. Це пояснюється тим, що World Wide Web - інтегруюча система, що дозволяє звертатися через себе до більшості сервісів Інтернет.


3.2 Складання посилання з імені організації

Припустимо, ви хочете дізнатися щось про деяку американської компанії, відомої Вам тільки по імені, наприклад Applix. Неважливо, що саме Вас цікавить - телефони, новини, продукти компанії - перше, що потрібно зробити в такій ситуації - спробувати звернутися за посиланням http://www.applix.com. Ви помітили відповідність? Звернувшись за посиланням http://www.імя_компаніі.com, Ви з великою ймовірністю потрапите на WWW-сервер шуканої компанії. Це відноситься не тільки до комп'ютерних компаніям. Так, адреса WWW-сервера компанії Walt Disney - http://www.disney.com/, а сервера хімічної компанії Dow - www.dow.com. У такому імені закінчення com значить, що це сервер комерційної компанії, розташованої в США. Сервери урядових організацій США мають закінчення gov (наприклад, www.whitehouse.gov), а сервери некомерційних організацій - org, як-то www.greenpeace.org. Якщо Вас цікавить не американська організація, спробуйте додати в якості закінчення абревіатуру країни - at для Австрії, de для Німеччини, ru для Росії. Цей дуже простий метод пошуку організацій може виявитися досить корисним.

3.3 Знаходження інформації із застосуванням серверів глобального пошуку

Мабуть, найкориснішою рисою Інтернет є наявність в ньому пошукових серверів. Це виділені комп'ютери, які автоматично переглядають усі ресурси Інтернет, які можуть знайти, і індексують їхній зміст. Потім Ви можете передати цьому серверу фразу чи набір ключових слів, що описують Ваше питання, і сервер поверне Вам список ресурсів, що відповідають Вашому запиту. Сьогоднішні пошукові системи підтримують індекси, що включають досить значну частину ресурсів Інтернет. Таких серверів існує досить-таки багато, більше десятка, і вкупі вони охоплюють практично всі доступні ресурси. До найпопулярніших я відніс би InfoSeek (http://www.infoseek.com/), Lycos (www.lycos.com), WebCrawler (www.webcrawler.com). Якщо в Інтернет є інформація, яка Вас цікавить, то її напевно можна знайти за допомогою пошукових серверів. Це найпотужніший засіб знаходження ресурсів в мережі (список найбільш популярних дивіться на сторінці "Глобальні пошукові системи").

3.4 Знаходження інформаційних ресурсів у каталогах

У каталогах Інтернет зберігаються тематично систематизовані колекції посилань на різні мережеві ресурси, в першу чергу на документи World Wide Web. Посилання в такі каталоги заносяться не автоматично, але їх адміністраторами. Більш того, займаються цим люди намагаються зробити свої колекції найбільш повними, включають всі доступні ресурси на кожну тему. У результаті користувачеві не потрібно самому збирати всі посилання по його питанню, але досить знайти це питання в каталозі - робота з пошуку та систематизації посилань вже зроблена за нього.

Каталоги зазвичай мають деревоподібну структуру і схожі на дуже великий список закладок, які напевно є у Вашому WWW-навігаторі, взагалі кажучи, і станься від останніх. Коли World Wide Web тільки починала розвиватися, і її сервери ще можна було перерахувати, деякі користувачі вели їх списки. З часом WWW-серверів ставало все більше, щодня з'являлися нові, і механізму закладок стало недостатньо для того, щоб зберігати цю інформацію. Деякі користувачі WWW стали створювати спеціальні програми для підтримки бази даних по посиланнях на ресурси Інтернет, її автоматичної синхронізації та управління нею. Саме так і народилися глобальні каталоги мережі, як, наприклад, найбільш відомий і великий - YAHOO. (Список найбільш популярних дивіться на сторінці "Глобальні пошукові системи").