Смекни!
smekni.com

Iнструментальнi засоби пошуку iнформацii в Iнтернет (стр. 5 из 5)

Як правило, хороші каталоги Інтернет забезпечують різноманітний додатковий сервіс: пошук за ключовими словами в своїй базі даних, списки останніх надходжень, списки найбільш цікавих з них, видачу випадкової посилання, автоматичне сповіщення по електронній пошті про свіжі надходження. Все це робить використання таких колекцій вельми зручним.

3.5 Зіставлення пошукових серверів і каталогів

Пошукові системи індексують документи автоматично, не оцінюючи його завершеності та корисності. Тому вони можуть знаходити інформацію в самих "глухих" кутах Інтернет. З іншого боку, якщо Ви невдало сформулюєте Ваш запит, сервер може і не повернути посилання на потрібний документ. У цьому випадку, якщо Ви безумовно знаєте, що з себе представляє шуканий ресурс, і він напевно добре відомий, розумно звернутися до каталогів Інтернет. Це рішення також є адекватним у випадку, коли Вам потрібно найбільш повний список ресурсів по деякому питання. Якщо ж Вам потрібна хоча б одне посилання, то використовувати пошуковий сервер набагато швидше. Останній розумно також застосовувати у випадку, коли ви не знаєте точно, що із себе представляє шуканий предмет. Це звучить трохи дико, тому я наведу приклад. Припустимо, Ви прочитали в газеті, що акції компанії XYZ виросли в три рази за день. Але що з себе представляє компанія XYZ? Сервера www.xyz.com не виявилося, а шукати компанію в каталозі, не знаючи, чим вона займається, нерозумно. Тут якраз і приходить на допомогу пошуковий сервіс, який якщо і не знайде сервера самої компанії (якого може і не існувати), то знайде місця, де вона згадується в інших документах.

Коли ж Вас зацікавить, які видані книги з мови постскріпт, то нічого не треба шукати - достатньо звернутися до одного з каталогів. Тобто умовно можна сказати, що вони - засіб сфокусованого пошуку інформації, а пошукові сервери - розсіяного.

Попрацювавши трохи з різними каталогами, Ви напевно виберіть з них один, найбільш зручний і симпатичний Вам. Ви навчитеся швидко шукати в ньому інформацію, та інші колекції посилань Вам вже будуть здаватися непотрібними. З іншого боку, ніколи не буває достатньо одного пошукового сервера. По-перше, різні сервери охоплюють різні галузі інформації в Інтернет, частково перекриваються. Вони використовують розрізняються методи індексування документів і способи оцінки значущості слів у них. Якщо Ви не знайшли потрібну інформацію за допомогою одного з серверів, то досить великі шанси знайти за допомогою іншого. По-друге, існують спеціалізовані сервери пошуку по окремих типах ресурсів Інтернет (як, наприклад, система пошуку в мережевих новинах DejaNews), а існують універсальні, що охоплюють усі види сервісів.

Каталоги та пошукові сервери - дві сторони пошуку інформації в Інтернет. Вони різні за методами, але єдині в меті. Навчившись швидко використовувати один, найбільш відповідний для Вас, каталог та кілька хороших пошукових серверів, Ви отримаєте засіб швидкого і ефективного знаходження інформації у глобальній мережі.


ВИСНОВОК

Отже, якщо Ви займаєтеся комп'ютерами і читаєте по-англійськи, Інтернет може служити зручним і ефективним джерелом інформації у Вашій повсякденній діяльності. Якщо Ви почнете користуватися його ресурсами, то напевно скоро виробить свої звички і методи роботи в електронному світі.

Підводячи підсумок, можна сказати, що єдиної оптимальної схеми пошуку в Інтернет не існує. У залежності від специфіки необхідної вам інформації, для її пошуку ви повинні використовувати відповідні пошукові служби. У принципі, звичайно, можна завжди користуватися якою-небудь однією пошуковою системою, наприклад Rambler, але чим грамотніше підібрані пошукові служби та складено запит на пошук інформації, тим якісніше будуть результати пошуку. А в бізнесі якість інформації відіграє далеко не останню роль.


ЛІТЕРАТУРА

1. "Глобальні мережі: КВАЛІФІКАЦІЙНА і сpедства доступу" (пеpевод EARN "Guide to Network Resource Tools"), ПДТУ, Пеpмь, 1994 р.

2. Бpежнев А.Ф., Смілянський P.Л., Чумаков Н.Є. Протоколів TCP / IP / / В зб. "Технології електронним комунікацій", т. 3, 1999, с. 71-129. URL ftp://ftp.elvis.ru/pub/doc/tcpip/tcp-russ.arj або через WWW: http://www.mark-itt.ru/FWO/tcpip/index.html

3. Іванніков А.Д., Іжванов Ю.Л., Кулагін В.П. Перспективи використання WWW-технології у вищій школі Росії / / Інформаційні технології, 1996. № 2. С. 24-29.

4. Інформатика: підручник / під. ред. проф. Н.В. Макарової. - М.: Фінанси і статистика, 1997.

5. Використання Інтернет: Пер. з англ. / Дж. Хонікат, М.Р. Браун, Т. Фронцковяк та ін - 4-е вид. - К.; М.; СПб: Издат. дім "Вільямс", 1998. - 592с.: Іл.

6. Левін Д., Барода К. Секрети Internet: Пер. з англ. К.: "Діалектика", 1996. 544 з.

7. Норенков І.П. За WWW-сторінок навчальних серверів. Комп'ютерне навчальний посібник "Телекомунікаційні технології та обчислювальні мережі" на сервері Центру дистанційного навчання МГТУ ім. Н.Е. Баумана / / Інформаційні технології, 1997. № 3. С. 44-45.

8. Семенов Ю.А. Протоколи і ресурси Internet. М.: Радіо і зв'язок, 1996. 320 с.

9. Спейнаур С., Куерсіа В. Довідник Web-майстра: Пер. з англ. К.: BHV, 1997. 368 с.

10. Храмцов П.Б. Лабіринт Internet. Практичне керівництво. М.: "Електроінформ", 1996. 256 с.