Смекни!
smekni.com

Стародавня Русь (стр. 5 из 5)

Таблиця 1.

Основні точки зору на генезис Староруської держави.

Назва теорії Зміст Імена представників теорії
Норманська Народ-Плем'я русь відбувається з Скандинавии періоду експансії викингов, яких в Західній Європі називали норманнами.Прихильники норманизма відносять норманнов (варягов скандінавського походження) до засновників перших держав східних слов'ян — Новгородской, а потім Киевской Руси. Фактично це проходження історіографічної концепції Повести временных лет (почало XII века), доповнене ідентифікацією літописних варягов як скандінавів-норманнів. Навкруги етнічної ідентифікації розгорілися основні суперечки, посилені політичній идеологизацией історичного питання. Штрубе де Пьермонт, Г.С. Байер, Г.Ф. Міллер, А.Л. Шлецер, І.Ф.Г. Еверс
Антинорманська Проти норманської теорії, угледівши в ній тезу про відсталість слов'ян і їх неготовність до утворення держави, активно виступив національно-патріотичний набудований М. В. Ломоносов, до якого в XIX столітті приєдналися Д. И. Иловайский і ін. (пропонуючи іншу, не скандінавську ідентифікацію варягів). Ломоносов, зокрема, затверджував, що Рюрік був родом з полабских слов'ян, які мали династичні зв'язки з князями ильменских словенський (цим і було обсуловлено його запрошення на князювання). До слабкості перших антинорманистов слід віднести їх версії, засновані в основному на логіці і інтуїції, але не підтримані історичними свідоцтвами.Один з перших російських істориків середини XVIII століття В. Н. Татищев, дослідивши «варяжське питання», не прийшов до певного висновку щодо етнічної приналежності покликаних на Русь варягів, але зробив спробу об'єднання протилежних переконань. На його думку, заснованому на так званій Иоакимовской летописи, варяг Рюрік походив від норманнского князя, правлячого у Фінляндії, і дочки слов'янського старійшини Гостомысла. М.В.Ломоносов, І.Е.Забелін, Н.І.Костомаров, А.А.Шахматов, І.А.Ісаєв, Ю.П.Тітов, О.І.Чистяков

Таблиця 2.

Етапи розвитку Староруської держави

Етап Століття Зміст
Перший VIII-середина IХ вв. На першому етапі утворення староруської держави (VIII-середина IХ вв.) відбувається визрівання передумов, складання міжплемінних союзів і їх центрів - князювань, які згадуються у східних авторів. До IХ в. сходить поява системи полюдья, тобто збору з общинників на користь князя дані, яка в ту епоху, швидше за все, носила ще добровільний характер і сприймалася як відшкодування за військові і управлінські послуги.
Другий На другому етапі (2-ая половина IХ - середина Х в.) процес складання держави швидшає багато в чому завдяки активному втручанню зовнішніх сил - хазар і норманнів (варягів). ПВЛ говорить про набіги войовничих мешканців Північної Європи, що вимусили ильменских словенський, кривичей і финно-угорскиеплемена чудь і веси платити дань. На Півдні ж хазари збирали дань з полян, мешканців півночі, радимичів і вятичей.
Третій Х-XI вв. Третє, завершальне етап складання держави починається з реформ княгині Ольги. Помстившися древлянзати за смерть свого чоловіка, вона встановлює фіксовану норму дані, а для її збору влаштовує " цвинтарі ", що стали опорою князівської влади на місцях. Політика її сина Святослава (964-972), що прославився перемогою над Хазарієй і походами на Дунай, що закінчилися невдачею, вимагала мобілізації значних сил на зовнішні завоювання. Це дещо затримало той, що внутрішній влаштував російської землі.
Повна ліквідація племінних князювань відбувається під час правління Володимира Святого (980-1015). Його перші кроки не обіцяли каких- або якісних змін. Так, в 981 р., продовживши політику розширення території міжплемінної федерації, він приєднує до неї південно-західні (Галіцию, Волинь) і західні (Полоцкую, Туровськую) землі.

Система управління в Київській Русі

1. Середні століття - Середні століття , тисячоліття 476-1492, від падіння захід. Рим. имп. до откр. Америки. Період цей характеризується виникненням нових німецьких держав на розвалинах Римської імперії, розвитком феодалізму і католицизму. До XII в. феодальна система і могутність католицької ієрархії досягають свого апогею, потім починають виявлятися зачатки розкладання середньовічного ладу. З одного боку, королі в союзі з містами вступають в боротьбу з феодалами і їх перемагають; з іншою - гуманізмі епохи Відродження висуває проти католич. духовного тиранення ідеї про права особи, початки свободи думки проти початків авторитету і сліпої віри, античну життєрадісність проти християнського аскетизму. Нові винаходи і відкриття (книгодрукування, порох, американський материк) сприяють 0 торжеству нових ідей над середньовічним світобаченням.

2. Стан - юридич., група громадян своїм юридичним положениом відмінних від решти населення, причому ці відмінності передаються по спадку. Спадковою передачею станових прав і переваг або обмежень З. відрізняється від інших груп, наприм., професійних, також що характеризуються загальними особливостями юридичного положення. Становий лад є продукт розвитку середньовічної держави, пройнятої початками феодалізму. До цієї епохи відноситься виникнення чотирьох главн. З. средневек. держави: духівництва, дворянства, городян і селян. Спочатку, коли джерелом багатства була, главн. образ., земля, дворянство і духівництво, як найбільші землевласники, були і носіями політичної влади. З часу перв. франц. революції міські стани (третє З.), накопичивши унаслідок розвитку промисловості і торгівлі обширні рухомі багатства, стали змагатися за першість в политическ. керуванні государствен. життям. Хоча юридично станові відмінності були знищені в мног. захід.-европ. державах, але в политич. відношенні дворянство зберегло свої переваги у всіх монархич. державах, див. Дворянство. В Росії становий лад є продукт політики московського уряду, що прикріплював окремі групи населення до різного тяглу державної служби (див. Россия). Сучасна організація З. покоїться на дарованих грамотах дворянству і містам Катерини II, див. Дворянство.

3. Віче - народний збір на Русі в X — початку XVI вв. Вирішувало питання війни і миру, закликало і виганяло князів, приймало закони, укладало договоры з іншими землями і т.д. По спостереженню В.Л. Яніна, в Новгороді складалося з узкосословного круга бояр і заможних людей. В Північно-східній Русі управлялося великокнязівською владою.

4. Вервь - назва общини в Стародавній Русі і у південних слов'ян. Згадана в Російській правді, вервь була, ймовірно, територіальною общиною і несла колективну відповідальність за вбивства і крадіжки, зроблені в її межах.

5. Полюдье - в Стародавній Русі спочатку щорічний об'їзд князем і дружиною підвладного населення (людей) для збору дани; потім сама дань невизначеного розміру. В Новгородській і Смоленській землях в XII в. "П." — назва фіксованої грошової повинності

6. Гривна - грошова і вагова одиниця Стародавньої Русі з XII в., була срібним злитком, брусок вагою близько 200 р.

7. Тисяцкий, є посадником. - військовий предводитель міського ополчення (“тисячі”) на Русі до середини XV в. В Новгороді обирався з бояр на віче і був найближчим помічником є посадником.

Список літератури:

1. Гумилев Л.Н. Стародавня Русь і Великий степ. М., 1989.

2. Данилевский И.Н. Стародавня Русь очима сучасників і нащадків (IХ-ХVII вв.). М., 1998.

3. Коропів А. Владимир Святой. (Серія "Життя чудових людей"). М., 1997.

4. Каштанов С.М. Фінанси середньовічної Русі. М., 1988.

5. Преображенский А.А., Перхавко В.Б. Купецтво Русі. IX-ХVII століття. Катеринбург.: 1997.

6. Путілов Б. Древняя Русь в особах: Боги, герої, люди. СПб.: 1999.

7. Рапов О.М. Російська церква в IХ – першої третини ХII вв. Ухвалення християнства. М., 1988.

8. Романов Б.А. Люди і вдачі Стародавньої Русі. М., 1990.

9. Русь і варяги: Новий погляд на історію Європи і Русі. Сб. статі. /Сост. Д.А. Андрєєв. М., 1999

10. Рыбаков Б.А. Мир історії: початкові століття російської історії. М., 1987.

11. Рыбаков Б.А. Язичество стародавніх слов'ян. М., 1981.

12. Сахаров А.Н. Дипломатія Святослава. М., 1991.

13. Скрынников Р.Г. Історія Російська IХ-ХVII вв. М., 1997.

14. Скрынников Р.Г. Хрест і корона. Церква і держава на Русі IX-XVII вв. СПб.: 2000.

15. Творогов О.В. Стародавня Русь: Події і люди. СПб.: 1994.

16. Федотов Г.П. Святі Стародавньої Русі. М., 1990.

17. Фроянов И.Я. Київська Русь: Нариси соціально-економічної історії. Л.: 1974.